home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Falusi házak vásárlása
Talpai Lóránt
2021.07.01.
LXXVI. évf. 26. szám
Falusi házak vásárlása

200 000 kertes ház áll rendelkezésre — Megtartották a kisérettségit — Jelentős beruházás az egészségügybe

200 000 kertes ház áll rendelkezésre

Milan Krkobabić vidékfejlesztéssel megbízott miniszter arról számolt be, hogy a minisztérium kiírta a fiatal házaspárok számára a falusi házak kiosztására irányuló pályázatot. Azt is közölte, hogy az állam 1,2 millió dinárral támogatja a falusi házak vásárlását, és azt is elmondta, hogy Szerbiában a falvakban mintegy 200 000 elhagyatott kertes ház van, mely a földművesek és a fiatalok rendelkezésére áll, akik faluhelyen szeretnének maradni. „Azt szeretnénk, ha például a Koszovóban, a Dél-Szerbiában, Medveđában és Crna Travában élők nem mennének el Belgrádba vagy még annál is tovább, hanem ha ez az útvonal megfordulna, megpróbáljuk őket a falvakban tartani” — hangoztatta Krkobabić. A falusi házak vásárlása kapcsán feltétel, hogy a házaspárok negyvenöt évesnél fiatalabbak legyenek, és nem szerepelhet a nevükön ingatlan. Az érdeklődők legfeljebb 10 000 eurót kaphatnak az államtól vissza nem térítendő támogatásként. (Tanjug)

 

Megtartották a kisérettségit

Az elmúlt napokban kisérettségizhettek az általános iskolák végzősei. Az idén több mint 68 000 diák vizsgázott Szerbia-szerte. Az oktatási minisztérium adataiból kiderült, hogy 11 százalékkal több hely van az iskolákban, mint amennyi a diákok száma ebben a generációban. Branko Ružić oktatási miniszter a kisérettségivel kapcsolatban elmondta, hogy Szerbia 1247 iskolájában vizsgáztak a nyolcadikosok. Hozzátette, 18 helyszínen okozott kihívást ennek a megszervezése. „Minden óvintézkedést betartottunk” — közölte a miniszter. A szakszervezetek azt kifogásolták, hogy a próbakisérettségi eredményei rosszabbak lettek, mint korábban. Ružić erre reagálva azt válaszolta, hogy nem volt ilyen jellegű elemzés, de a próba után helyzetelemzést végeztek, és az eredmények szerint nem volt eltérés a koronavírus előtti évhez viszonyítva. A kisérettségin 40 pontot lehetett összegyűjteni, ebből 13-13-at anyanyelvből és matematikából, 14-et pedig a kombinált teszten. A végleges eredmények július 2-án lesznek elérhetőek. (Tanjug)

 

Jelentős beruházás az egészségügybe

Aleksandar Vučić szerb államfő részt vett azon az eseményen, amelyen háromszáz, egészségügyi karon vagy középiskolában végzett tanulónak nyújtottak át munkaszerződést. A rendezvényen az államfő kiemelte, hogy az egészségügy az állam négy tartóoszlopának egyike, ezért a jövőben is erősíteni kívánják ezt az ágazatot, elsősorban a fizetések növelésével. Azt is közölte, hogy eddig csaknem félmilliárd eurót fordítottak az egészségügyre, az infrastrukturális fejlesztésekre és a felszerelésekre, ami a lehető legjobb módon fog megtérülni, mégpedig az emberek egészségének megóvása révén. Továbbá kiemelte: 2013 óta napjainkig több mint 25 000 egészségügyi dolgozó kapott munkát, valamint 10 500 esetben hagytak jóvá szakosítást. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..