home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Falunap és medenceavató Bajsán
Tóth Tibor
2021.06.30.
LXXVI. évf. 26. szám
Falunap és medenceavató Bajsán

Szombaton Bajsán falunapot ünnepeltek, melynek keretében átadták az új medencét, a tűzoltóotthon udvarában művelődési műsort tartottak, valamint megajándékozták a legutóbbi falunap óta született kisbabákat, a legjobb eredményt elért tanulókat és a véradókat.

A 125 centimétertől több mint 2 méterig fokozatosan mélyülő, 25 x 33 méteres medence kiépítése 2017-ben kezdődött. Lackovics Károly, Bajsa Helyi Közösségének tanácselnöke a megnyitón elmondta, az új létesítmény a mellette található, felújított labdarúgópályával épületegyüttest alkot, és minden valószínűség szerint kedvelt helye lesz nemcsak a helyieknek, hanem a környéken élőknek is.

— A modern medence folyamatos karbantartást és odafigyelést igényel, hogy évek múlva is ilyen legyen, mint amilyen ma. Nagy befektetésről és állandó költségekről van szó. A medencét a hétvégén mindenki ingyen használhatja — mondta Lackovics, majd hozzátette, a létesítmény 10 és 19 óra között várja a fürdőzni, pihenni vágyókat, a jegy ára gyermekeknek 150, felnőtteknek 250 dinár, az idényjegy pedig 4000 dinárba kerül. A bajsai lakosok a faluházban kedvezményes belépőket igényelhetnek.


A fürdőzők örömmel vették birtokukba a medencét

Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere hangsúlyozta, a bajsai medencével bővül a község idegenforgalmi kínálata a már meglévő pacséri tófürdő, a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ és a topolyai tópart mellett.

— Ez is a nagyon jó együttműködés gyümölcse Bajsa Helyi Közössége és Topolya Önkormányzata között. Úgy gondolom, hogy egy erős önkormányzatnak erős helyi közösségeken kell alapulnia, ami Topolya községben maradéktalanul megvalósul — mondta Szatmári.


Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke köszöntőbeszédében rámutatott, a medence átadását rengeteg munka, tervezés, erőfeszítés, aggodalom előzte meg, de amikor sokan ennyi energiát fektetnek be egy ötlet megvalósításába, akkor annak teljesülése esetén van ok az örömre.

— A 65 millió dináros beruházás az önkormányzat, a helyi járulék, a helyi közösség és a vállalkozók eszközeiből, forrásaiból valósulhatott meg. Ebben a mondatban nem az összeg nagysága a figyelemre méltó, hanem az, hogy Bajsán és a környékbeli falvakban még van helyi hozzájárulás. A polgárok, a helyi közösség vezetősége szót tud érteni az önkormányzattal és az erőforrásokat egyesítve, képesek voltak ilyen elképzelést megvalósítani. A fejlesztés létrejöttével gazdagodik az önkormányzat idegenforgalmi kínálata, Bajsát pedig még magasabb szintre emeli. Az utóbbi években Topolya község, azon belül több helyi közösség, a bajsai is hihetetlen szép utat futott be, aminek ékes bizonyítéka a ma átadott medence is — fogalmazott Pásztor István, majd Lackovics Károllyal, Szatmári Adriánnal és Zsemberi János helyi vállalkozóval átvágta a szalagot, és átadta rendeltetésének az új medencét, melyet azonnal birtokba is vettek a fürdőzők.


A népes közönség

Az ünnepség után a program a tűzoltóotthon udvarában folytatódott, a helyi civil szervezetek finomabbnál finomabb ételeket főztek a bográcsokban. A bajsai Etno Hagyományápolók Körének sátra alatt mintegy húszan jöttek össze Szabadkáról, Újvidékről, de még Németországból is érkeztek a falunapra.

— Nagyon örülök a medencének, melyet nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is szívesen látogatnak majd. A hűvösben sertés- és marhapaprikást főzünk, közben vendégeinkkel beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk, barátkozunk. Évente két alkalommal jövünk össze nagyobb létszámban, az egyik a falunap, a másik pedig az augusztus második vasárnapján megrendezendő bajsai búcsú — mondta Szuhankó Sándor, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének tagja.


Az óvodások

A művelődési műsorban elsőként Lackovics Károly tanácselnök szólt az egybegyűltekhez. Három nyelven, magyarul, szerbül és szlovákul mondta el, hogy reményei szerint a fürdőmedence megnyitása Bajsa számára a további fejlődést hozza el, és bízik benne, hogy a fiatalok a faluban maradnak, itt találják meg a boldogulást.


A néptáncosok

Ezután a helyi közösség képviselői megajándékozták az elmúlt egy év alatt a faluban született tizenhét újszülöttet és szüleiket, majd a település legkiemelkedőbb tanulói köszönőlevelet vehettek át. A többszörös bajsai véradók is elismerésben részesültek, és a délelőtti, agyaggalamb-lövészet eredményeit is kihirdették, melyben az első helyet Burcsár Igor, a másodikat Dobrik Tibor, a harmadikat Lackovics Ádám szerezte meg. A művelődési műsorban az óvodások, a helyi általános iskola tanulói és a művelődési egyesület tagjai versekkel, énekkel, tánccal szórakoztatták a szép számú megjelentet. A falunap a topolyai Meloditon együttes fellépésével zárult.


Az újszülöttek szüleikkel

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..