Falunap és medenceavató Bajsán
Tóth Tibor
2021.06.30.
LXXVI. évf. 26. szám
Falunap és medenceavató Bajsán

Szombaton Bajsán falunapot ünnepeltek, melynek keretében átadták az új medencét, a tűzoltóotthon udvarában művelődési műsort tartottak, valamint megajándékozták a legutóbbi falunap óta született kisbabákat, a legjobb eredményt elért tanulókat és a véradókat.

A 125 centimétertől több mint 2 méterig fokozatosan mélyülő, 25 x 33 méteres medence kiépítése 2017-ben kezdődött. Lackovics Károly, Bajsa Helyi Közösségének tanácselnöke a megnyitón elmondta, az új létesítmény a mellette található, felújított labdarúgópályával épületegyüttest alkot, és minden valószínűség szerint kedvelt helye lesz nemcsak a helyieknek, hanem a környéken élőknek is.

— A modern medence folyamatos karbantartást és odafigyelést igényel, hogy évek múlva is ilyen legyen, mint amilyen ma. Nagy befektetésről és állandó költségekről van szó. A medencét a hétvégén mindenki ingyen használhatja — mondta Lackovics, majd hozzátette, a létesítmény 10 és 19 óra között várja a fürdőzni, pihenni vágyókat, a jegy ára gyermekeknek 150, felnőtteknek 250 dinár, az idényjegy pedig 4000 dinárba kerül. A bajsai lakosok a faluházban kedvezményes belépőket igényelhetnek.


A fürdőzők örömmel vették birtokukba a medencét

Szatmári Adrián, Topolya Község polgármestere hangsúlyozta, a bajsai medencével bővül a község idegenforgalmi kínálata a már meglévő pacséri tófürdő, a bácskossuthfalvi Rekreációs Központ és a topolyai tópart mellett.

— Ez is a nagyon jó együttműködés gyümölcse Bajsa Helyi Közössége és Topolya Önkormányzata között. Úgy gondolom, hogy egy erős önkormányzatnak erős helyi közösségeken kell alapulnia, ami Topolya községben maradéktalanul megvalósul — mondta Szatmári.


Az ünnepélyes szalagátvágás pillanata

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke köszöntőbeszédében rámutatott, a medence átadását rengeteg munka, tervezés, erőfeszítés, aggodalom előzte meg, de amikor sokan ennyi energiát fektetnek be egy ötlet megvalósításába, akkor annak teljesülése esetén van ok az örömre.

— A 65 millió dináros beruházás az önkormányzat, a helyi járulék, a helyi közösség és a vállalkozók eszközeiből, forrásaiból valósulhatott meg. Ebben a mondatban nem az összeg nagysága a figyelemre méltó, hanem az, hogy Bajsán és a környékbeli falvakban még van helyi hozzájárulás. A polgárok, a helyi közösség vezetősége szót tud érteni az önkormányzattal és az erőforrásokat egyesítve, képesek voltak ilyen elképzelést megvalósítani. A fejlesztés létrejöttével gazdagodik az önkormányzat idegenforgalmi kínálata, Bajsát pedig még magasabb szintre emeli. Az utóbbi években Topolya község, azon belül több helyi közösség, a bajsai is hihetetlen szép utat futott be, aminek ékes bizonyítéka a ma átadott medence is — fogalmazott Pásztor István, majd Lackovics Károllyal, Szatmári Adriánnal és Zsemberi János helyi vállalkozóval átvágta a szalagot, és átadta rendeltetésének az új medencét, melyet azonnal birtokba is vettek a fürdőzők.


A népes közönség

Az ünnepség után a program a tűzoltóotthon udvarában folytatódott, a helyi civil szervezetek finomabbnál finomabb ételeket főztek a bográcsokban. A bajsai Etno Hagyományápolók Körének sátra alatt mintegy húszan jöttek össze Szabadkáról, Újvidékről, de még Németországból is érkeztek a falunapra.

— Nagyon örülök a medencének, melyet nemcsak a fiatalok, hanem az idősebbek is szívesen látogatnak majd. A hűvösben sertés- és marhapaprikást főzünk, közben vendégeinkkel beszélgetünk, tapasztalatot cserélünk, barátkozunk. Évente két alkalommal jövünk össze nagyobb létszámban, az egyik a falunap, a másik pedig az augusztus második vasárnapján megrendezendő bajsai búcsú — mondta Szuhankó Sándor, az Etno Hagyományápoló Kézművesek Körének tagja.


Az óvodások

A művelődési műsorban elsőként Lackovics Károly tanácselnök szólt az egybegyűltekhez. Három nyelven, magyarul, szerbül és szlovákul mondta el, hogy reményei szerint a fürdőmedence megnyitása Bajsa számára a további fejlődést hozza el, és bízik benne, hogy a fiatalok a faluban maradnak, itt találják meg a boldogulást.


A néptáncosok

Ezután a helyi közösség képviselői megajándékozták az elmúlt egy év alatt a faluban született tizenhét újszülöttet és szüleiket, majd a település legkiemelkedőbb tanulói köszönőlevelet vehettek át. A többszörös bajsai véradók is elismerésben részesültek, és a délelőtti, agyaggalamb-lövészet eredményeit is kihirdették, melyben az első helyet Burcsár Igor, a másodikat Dobrik Tibor, a harmadikat Lackovics Ádám szerezte meg. A művelődési műsorban az óvodások, a helyi általános iskola tanulói és a művelődési egyesület tagjai versekkel, énekkel, tánccal szórakoztatták a szép számú megjelentet. A falunap a topolyai Meloditon együttes fellépésével zárult.


Az újszülöttek szüleikkel

Fényképezte: Tóth Tibor

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..