home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Falunap Kishomokon
Tóth Tibor
2021.08.06.
LXXVI. évf. 31. szám
Falunap Kishomokon

Szombaton falunapot ünnepelt Kishomok, ez a Magyarkanizsa községben található, mindössze 109 lakost számláló település. Közigazgatásilag Martonos Helyi Közösségének része, lakossága főként tejtermelésből és állattenyésztésből él. Kishomoknak nincs óvodája, iskolája, boltja és temploma sem, így a helyiek a szomszédos településekre, Kispiacra vagy Martonosra, illetve Magyarkanizsára járnak tanulni, vásárolni, imádkozni. A faluház, mely egykor iskola volt, később pedig boltként üzemelt, vagy üresen állt, 2017 novembere óta a közösségi térként működik. 1948-ban 390-en laktak Kishomokon, 1981-ben 165-en, 2002-ben 115-en. Talán reményre ad okot, hogy az utóbbi húsz év alatt csak 6-tal csökkent a lakosságszám.

Sors Endre, Martonos Helyi Közösségének kishomoki tanácsnoka, a rendezvény szervezője elmondta, 2013 óta ünneplik a falu napját, melyre a külföldre vagy a környező településekre vándoroltak is hazatérnek, és ismerőseikkel beszélgetve itthon töltenek néhány napot.

— Egy Szabadkán élő, korábban Kishomokon oktató nyugdíjas tanító néni, Harasztkó Ilona minden évben foglalkozik a helyi gyerekekkel, és felkészíti őket a falunapra, településünk legnagyobb ünnepére. Az idén is dolgozott velük, és nagy öröm számomra, hogy a művelődési műsor keretében a gyerekek ma közönség elé lépnek — mondta Sors Endre.

Harasztkó Ilona 1964-től 1973-ig tanított a településen. A helyiek azonnal befogadták, az első pillanattól úgy érezte magát, mintha a piciny faluban született volna. 1964-ben 74 gyerekkel osztatlan tagozaton (1—5. osztályig) kezdett dolgozni. Akkoriban a faluban még nem volt villanyáram, a gyerekek nem tanultak tovább. Ilona közbenjárásának hála hamarosan bevezették az áramot, és a diákok közül is egyre többen befejezték az általános iskolát, a legközelebbi településre, Kispiacra járva kerékpárral, gyalog vagy parasztkocsin.


A kishomoki és a martonosi fellépők

— A helyi fiatalok közül nagyon sokan kitanultak valamilyen szakmát, ami azt hozta magával, hogy elhagyták a falut. Kezdeményezésemre esti tagozat nyílt, ahova fiatal családok is jelentkeztek, és befejezték a nyolc osztályt. Kishomok az én falum, hiszen 1964 óta tartjuk a kapcsolatot a helyiekkel, nagyon erős kötelék fűz össze bennünket. Öt napot tudtunk együtt dolgozni, ennyi idő alatt készítettem fel a kilenc gyermeket a mai fellépésre, a lányok népdalokat énekelnek, a fiúk pedig botos és kisszéktáncot mutatnak be — mondta Ilona.

A falunapot Horvát Gergely, Martonos Helyi Közösségének tanácselnöke nyitotta meg, biztosítva a helybelieket, hogy amíg Kishomok mint település Martonos Helyi Közösségével együtt létezik, addig a szabad közösségi tér a játszótérrel egyetemben is létezni fog. Ft. Savelin Zoltán martonosi plébános szabadtéri misét celebrált, majd művelődési műsor következett, melyben a kishomoki gyerekek, azaz Kishomok Homokszemei mellett a martonosi Testvériség Művelődési Társulat, a kispiaci Jókai Mór ME táncosai és Tillinkó Luca horgosi előadóművész is színpadra lépett. 

Az eseményről további fényképek a Facebook- és a weboldalunkon tekinthetőek meg.

Benépesült a szabadtéri közösségi tér

Fényképezte: Tóth Tibor

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..