home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Falujárásba kezdett a MaTesz
BÖDŐ Sándor
2015.02.17.
LXX. évf. 7. szám
Falujárásba kezdett a MaTesz

Magyarkanizsa Község Településeinek Fejlesztési Egyesülete megkezdte a község településeinek közelebbi megismerésére irányuló körútját.

A MaTesz kezdeményezésére elsőként Tóthfalu reagált, ahova Körmöci Károly elnökön kívül ellátogattak a civil szervezet elnökségének tagjai, Tácsi Béla, Nagy Éva, Takács Bognár Julianna és Bödő Sándor is. A házigazdákat Bata Ferenc, a helyi közösség elnöke, továbbá Utasi Jenő helybeli katolikus plébános, Lékó Lajos, Tóthfalu gazdaságfejlesztési tanácsadója, Bontovics István és Faragó Zoltán, a falu sport-, illetve turisztikai megbízottja fogadta.

A baráti találkozón Körmöci Károly elnök elmondta, hogy a civil szervezet célja a falu gondjainak, terveinek megismerése, és a közelebbi kapcsolatok kiépítése, melyek révén a civil szervezet akár magasabb szinteken is tudná segíteni Tóthfalu elsősorban turisztikai elképzeléseinek megvalósulását.

Magyarkanizsa község egy helyben topog. A remélt magyar beruházók egyenesen Belgrádba mennek, egyszerűen elkerülik vidékünket. Úgy látszik, az állam elsődleges célja, hogy Belgrádot és közvetlen környékét fejlessze, nekünk meg fel kell találnunk magunkat, ahogyan tudjuk — jegyezte meg Tácsi Béla, aki szerint éppen emiatt kell összefognia a civil társadalomnak és a helyi közösségeknek, mert egyedül mindkettő képtelen az előrelépésre.

Bata Ferenc faluelnök örömmel fogadta a MaTesz kezdeményezését, mert a közvetlen kapcsolattartás hamarabb hozhat eredményeket is. Tóthfalunak nagyon sok ötlete és elképzelése van, melyeket kellő támogatás híján főként csak Utasi atya jóvoltából tud lassan megvalósítani. A község és a tartomány most már látja, hogy a falu jó irányba halad, segít is a kis közösségnek, de sokkal több a terv, mint a támogatás — mondta az elnök. A továbbiakban Faragó János a kis falu tavalyi, igen impozáns turisztikai mutatóit ismertette, Bontovics István pedig a sportfejlesztésekről szólt. Mindketten támogatták a MaTesz településlátogatási programját, hiszen egy esetleges cselekvési terv kidolgozásához nélkülözhetetlen az adatok, a körülmények megfelelő ismerete.   

Takács Bognár Julianna felajánlotta a segítséget abban, hogy Tóthfalu turisztikai propagandaanyagát eljuttattassák a nagyobb nemzetközi kiállításokra, a helyi közösséget — akárcsak más hasonló kínálatot felmutatni tudó helyi közösségek — pedig bevonják az Egészségturizmus Klaszter Alapba, hogy még szélesebb körben tudjon bemutatkozni a nyilvánosságnak.

Lékó Lajos szerint Tóthfalu egy olyan kiinduló bázis a falusi turizmus terén, amelyre a község többi települése is tud építeni. Sok minden még nem valósult meg a faluban, pedig a megfelelő határozatok már megszülettek. Az arborétumot valószínűleg a tavasszal be tudják jegyeztetni, és remélik, sikerül kialakítani egy miniskanzent is, amit Tóthfalu testvértelepülései is támogatnak. Fontos feladat az iskola szaktantermeinek befejezése, a tornaterem kiépítése és egy műfüves labdarúgópálya kialakítása is — ez utóbbi sokat segítene a Nyers István Labdarúgó Akadémiának. A falu ápolja a meglévő kapcsolatait, de sohasem árt, ha más is segíti a munkában, ahogyan azt ezúttal a MaTesz mint civil szervezet teszi. A többség meglátása szerint a civil szféráé a jövő, ennek a kapcsolatrendszernek a fejlesztését kell támogatni, hogy mielőbb érdemi előrelépésre kerüljön sor nemcsak községünkben, hanem a régiónkban is.

A beszélgetőpartnerek abban állapodtak meg, hogy miután a MaTesz körbejárja a község együttműködésre hajlandó településeit, újra ellátogat Tóthfaluba, ahol is majd a település fejlesztését segítő konkrét javaslatokat igyekszik tenni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..