home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Falugyűlés Noszán
Tóth Tibor
2009.08.05.
LXIV. évf. 31. szám

Pénteken Noszán, a VMSZ noszai helyi szervezetének szervezésében falugyűlést tartottak, melyet megtisztelt jelenlétével Maglai Jenő, a városi képviselő-testület elnöke, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke és Jurca József, a Községi Városépítési Igazgatóság igazgatója is. Elsőként Bicskei Is...

Pénteken Noszán, a VMSZ noszai helyi szervezetének szervezésében falugyűlést tartottak, melyet megtisztelt jelenlétével Maglai Jenő, a városi képviselő-testület elnöke, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke és Jurca József, a Községi Városépítési Igazgatóság igazgatója is.
Elsőként Bicskei István, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnökhelyettese számolt be a 2008-ban elért eredményekről. Elmondta, hogy az elmúlt évben Noszán és Hajdújáráson több útfelújítás is történt, ezenkívül kiépítették a kerékpárút második és harmadik szakaszát, több gyalogjárdát is létesítettek, Hajdújárás és Nosza területén kicserélték a közúti világítótesteket, a helyi járulék megmaradt összegéből pedig három kályhát vásároltak az iroda fűtésére.
- A szabadkai Városépítési Igazgatóság 700 ezer dinárt hagyott jóvá a hajdújárási művelődési otthon tetőtértervének kidolgozására, a Tartományi Nagyberuházási Alap pedig 12 milliót szánt ugyanennek az objektumnak a kiépítésére. A noszai művelődési otthon felépítésére 10 millió dinárt szánnak, az illetékes tartományi titkárságtól pedig 1 millió 200 ezer dinár érkezik az otthon tervének kidolgozására. A Vöröskereszt által összeállított lista szerint a helyi közösség tizenkét családi segélycsomagot osztott ki, a gyerekeket pedig karácsonykor negyvenegy csomaggal ajándékozta meg. Vajdaságban második helyszínként Hajdújáráson is Lurkóház nyílt - mondta Bicskei.
Haskó István, a hajdújárási helyi közösség elnöke az idei tervekről szólt a szép számban megjelenteknek. Elmondta, hogy több utca (Dózsa György, bekötőút Palicstól Királyhalomig, Szarajevó, Kosztolányi Dezső, Május elseje, Cankar, a Bukinál levő határút) aszfaltozásának elkezdése és befejezése, gyalogjárdák, játszóterek építése, fásítás, valamint körforgalom, autóbusz-megálló, vasúti váróterem létesítése, fekvőrendőr és két Noszát jelző helységnévtábla kihelyezése is a tervek között szerepel. A kívánságlista bő, az elnök szavai szerint már akkor is elégedettek lehetnek, ha a tervek 20-30 százaléka megvalósul.
Maglai Jenő, a városi képviselő-testület elnöke, a VMSZ szabadkai városi szervezetének elnöke az időszerű politikai helyzetet ecsetelte. Elmondta, hogy amikor 2008 nyarán koalícióra léptek a demokratákkal, abban reménykedtek, hogy egy sikeres politikai partnerség jön létre, amely fellendíti az önkormányzat működését és magát a várost is.
- Szeptember végén világossá vált, hogy koalíciós partnereink nem politikai partnerként, hanem belső ellenfélként kezelnek bennünket, akit ki kell szorítani, le kell gyűrni az önkormányzat irányítása tekintetében. A polgármester lépéseivel a hatalmat és a döntéshozatali mechanizmusokat saját kabinetjén belül összpontosította, s igyekezett kizárni ebből a Városi Tanácsot és a városi képviselő-testületet is. Mindez oda vezetett, hogy a 2009-re szóló költségvetést nagy nehezen lehetett csak meghozni, az elmúlt egy év pedig megmutatta, hogy a DP az ígéretek nagy részét nem tudta valóra váltani, s teljesítménye jóval elmarad azokétól, akik az előző periódusban irányították az önkormányzatot. A város fejlődése megállt, keservesen haladnak csak a dolgok, a beígért nagy projektumok nem valósultak meg, nagy beruházások sem érkeztek Szabadkára, munkahelyek létesítése helyett munkahelyek szűntek meg, az oly sokat emlegetett gazdasági fejlődés helyett gazdasági visszaesés tapasztalható. Szeptemberben egyeztetnünk kell koalíciós partnerünkkel a költségvetési módosítás elfogadása ügyében, ami nem lesz könnyű. A szabadkai önkormányzat 3,1 milliárd dináros költségvetéséből 700 millió dináros hiányunk van. A bevételkiesést nem lehet adminisztratív módon, egyszerű lefaragásokkal kezelni, hanem bele kell vágni egy jelentős, a bevételi oldal növelését szolgáló átszervezési programba. Ezzel kapcsolatban kemény tárgyalások várhatók a DP-vel az elkövetkező egy hónap folyamán. Alaposan kidolgozott programot teszünk le az asztalra, ami a polgármester feladata lett volna, de mi mindezt elvégezzük helyette. A 3,1 milliárdos költségvetésből mintegy 2 millió 200 ezer dinár valósul meg, ennek az összegnek azonban a 90 százalékát feléljük, elköltjük fizetésekre, anyagi költségekre, közvállalataink működtetésére. A települések fejlődése érdekében évi szinten legalább 600-700 millió dinárt, azaz a költségvetés 25-30 százalékát beruházásokra kellene fordítani. Ha évről évre feléljük a megtermelt pénzt, akkor nem lesz lehetőség az önkormányzat és településeink fejlesztésére - mondta többek között Maglai.
Helyi szinten a hajdújárási művelődési otthon tetőterének kiépítése és a noszai művelődési ház felépítése a Tartományi Nagyberuházási Alaptól kapott eszközökből megvalósul. Több mint 1 milliárd értékű projektumot hagytak jóvá Szabadkának, végül kiderült, hogy nincs ennyi pénz. Ebből a pénzből az idén mindössze kb. 350 millió dinárt kap a tartomány, így a noszai művelődési otthon építése nem ebben az évben, hanem a jövő év tavaszán kezdődik meg. Fontos még a hajdújárási vízvezeték-hálózat kiépítése is, melynek tervei 2010 tavaszáig készülnek el.
Jurca József, a Községi Városépítési Igazgatóság igazgatója elmondta, hogy kevés pénz áll az igazgatóság rendelkezésére, de ezt a keveset is megpróbálják minél hatékonyabban felhasználni. A szabadkai és magyarkanizsai község határán levő Határút aszfaltozásáról is szó esett, de ebben a kérdésben előbb a magyarkanizsai városvezetéssel is egyeztetni kell.
Lőrincz Gábor, a hajdújárási helyi közösség közgyűlésének elnöke a faluban megalakult bizottságokat mutatta be a jelenlevőknek. A szociális bizottság elnökévé Bálint Csillát választották meg, a környezetvédelmi bizottság munkáját Kis Csontos Anita, a sportbizottságét pedig Kovács Péter irányítja.
A falugyűlés végén szó esett az ingyenkonyhák működéséről is. A néhány hónapja létező ingyenkonyháknak köszönhetően Hajdújáráson és Noszán összesen nyolcvan ember asztalára jut egytálétel. Szeptember elsejétől egy egészségügyi nővér is kimegy az idős, beteg emberekhez. Fontos megjegyezni, hogy ez a szolgáltatás teljesen ingyenes, tehát a polgároknak semmit sem kell fizetniük, ami érvényes a kisegítő személyzet szolgáltatásaira is, akik az igénylők számára bevásárolnak, fát vágnak, valamint a ház körüli teendők elvégzésében is segédkeznek. A jelentkezőket a hajdújárási helyi közösségben várják. A felvétel a falugyűlésen készült.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..