home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Falra hányt...
Roncsák Alexander
2017.09.22.
LXXII. évf. 38. szám
Falra hányt...

Borsó. Igen, igen... valóban ez a fő menüpont egy magára adó, mindent fölfaló fal étlapján. Előtte azonban lássuk a háromféle előételt! Az első legyen egy falra hányt...

Kerékpár. Három-négy méter magasan. Mert amíg a jó bornak nem kell cégér, addig egy jó üzletnek nem árt, ha van. Legalább három-négy méter magasan. Ahol rendületlenül jelzi a bolt rendeltetését, bizalmat sugall, és szinte biztosan nem lopják el. Meg kellene hát hányni-vetni annak a lehetőségét, hogy a kerékpártartók is ilyen magasságba kerüljenek. Ez hozhatná el az Enyveskéz utcai szép napok végét is. Akár.

A második: szerelmes vallomás. Gyakran a célszemély, -csapat, -párt, -zenekar stb. megnevezésével. Gyakori a keresztnév. Áthúzva, felül- és alulírva. Keresztet hány, aki látja. A szerelem vak. A vakolatot azonban kikezdi a salétrom. Az idő sosem szuvasodó vasfoga.

A harmadik: mentálhigiénés klinika. Elmés megoldás. A falra hányt tető alatt falra hányt, bordó irányjelző (Bordeaux-ban sem láttam ilyet!). Benne a szöveg: psihijatrijska ordinacija. Arról azonban nem tájékoztat, hogy mekkora távolságot kell innen megtenni. Hogy hol is van pontosan a rendelő. Hogy meddig kell még a lelkünkben morajló gondokat cipelni. Arra azért van némi utalás, hogy mekkora lehet a vállunkra ideiglenesen letelepedett teher súlya. A jel közvetlen közelében ugyanis áll egy korlátozást jelző tábla. Közepén: 7 t. Egyértelmű tehát az üzenet: a 7 tonnánál nehezebb lelki kolonc tulajdonosai máshol írassák ki maguknak a neurózisukat kiirtó vagy enyhítő gyógyírt: mondjuk, a tyúkhúrt. Vagy maradjanak a sírásnál. Mert ahogyan Lévy mondaná: „a könnyek kimossák a bánatból a fájdalmat.”

És végül a fő menüpont: a borsó. Olvasom a Balázs Lajos csíkszeredai néprajzkutatóval készített nagyszerű interjút, melyben az újságíró rákérdez: „Valósággá válhat az, amit egy alkalommal emlegetett, hogy egyszer még a falra hányt borsó is kivirágzik?” A válasz: „Ez egyféle pedagógiai hitvallásom. Három példám, pontosabban két példaképem, illetve egy példabeszédem van: az egyik Kőműves Kelemen, a másik Mikes Kelemen, a harmadik pedig annak a reménye, hogy a falra hányt borsó is egyszer kivirágzik. [...] Imitt-amott...”

Az utóétel, a desszert elmarad. Csak gondoskodnak rólunk! Tarol a diabétesz.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..