home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Faliképek mix media technikával
Szakáll Laura
2023.04.27.
LXXVIII. évf. 17. szám
Faliképek mix media technikával

A dekupázs világszerte népszerű kézműveseljárás. A szalvétatechnika azonban magas szinten is űzhető. A felületeket öntőformák segítségével készített elemekkel is lehet díszíteni, speciális anyagokkal a régies, antik hatás is elérhető. Ez a hobbi jelentősebb befektetést is igényel, hiszen a minőségi ragasztóanyagok, festékek és ecsetek mellett sok egyéb eszközre, anyagra is szükség van, ha igazán igényes tárgyakat szeretnénk készíteni. A végeredmény azonban lenyűgöző, ezért megéri a ráfordított energiát. Az úgynevezett mix media a dekupázsolás magasabb szintje, mely a kreativitás és a szorgalom mellett a képzőművészetben való jártasságot is igényli. A módszerrel dísztárgyak és 3D faliképek is készülnek, melyek egyediek, különlegesek, ajándéknak is kiválóak.

A szabadkai Móra Melinda már gyermekként is rajzolt, festett, kreativitása hamar megmutatkozott. Néhány éve ellátogatott egy helyi stúdióba, a Creatinasba, ott elsajátította a dekupázsolás alapjait, fortélyait. Itt új barátokra is lelt, akikkel a mai napig rendszeresen találkozik, egyeztet. Melinda díszdobozokat, ajándéktárgyakat, ünnepi díszeket készít, bútorokat is restaurál, de ami már a védjegyévé vált, az a mix media. A vegyes eljárással térbeli faliképeket alkot. Ezeket alaposan megtervezi, és miután megszületett az elképzelés, munkához lát. Alapoz, ragaszt, fest, változatos eljárásokkal gazdagítja a felületet, levegőn száradó gyurmából és más anyagokból készít kiegészítő elemeket, melyek még gazdagabbá teszik a végeredményt. Melinda ha tehetné, a nap 24 órájában alkotna. Abban bízik, Szabadkán egy tárlat erejéig bemutatkozási lehetőséget kaphatnak azok, akik hozzá hasonlóan magas szinten űzik az aprólékos, sok türelmet és energiát igénylő technikát. Mint mondja, szívvel-lélekkel dolgozik.

— Már óvodásként, iskolásként is nagyon sok rajzom ment kiállításokra. Festettem is. Néhány éve bekerültem a Creatinasba, ismerőseim invitáltak. Azóta tart ez a szerelem. Oda minden héten eljártam, új barátokat szereztem, megismertük a legújabb technikákat. Amikor bezárt az üzlet, azután is összetartottunk, ez így is maradt. Javarészt itthon alkotok. Sok anyagom van, mellyel dolgozom. Márkás termékeket használok. Elkezdtem vászonképeket készíteni mix media technikával, ehhez speciális öntőporból készített elemeket csinálok. Különböző formákat, képrámákat, lepkét, festőecsetet, feliratokat. Az egyik képemen konyhai készlet van. Vagy rizspapírt, scrapbookpapírt is alkalmazok. Az első nagyobb képem hónapokig készült. Rengeteg dolog van rajta, nagyon aprólékos. Főleg 3D képeket készítek, de díszeket, gömböket is az ünnepekre. Sokféle képet alkottam már, cicásat is, mert nagyon szeretem a macskákat. Van már munkám Angliában is. Amikor ünnep közeledik, akkor arra a témára dolgozom. Sok mindent készítek. Poháralátéteket, dobozokat, gyertyatartókat, kincsesládákat. Az úgynevezett könyvdobozok is népszerűek, nagyon sokan rendeltek már tőlem. Könyv formájú a doboz, melyet bevonok — különféle pasztákat használok, repesztőpasztákat, repesztőlakkokat, melyek megrepesztik a festéket vagy a lakkot —, antikolom. 3D hatás érhető el, formaöntő porból különböző formákat készítek, sablonokat alkalmazok az öntéshez. Száradás után alapozom, festem, árnyékolom. Teljesen térbeli hatása van. A vászonnak az előlapja és a hátlapja is használható. Sok mindent készítek, újítottam fel már bútort is, rádekupázsoltam. Most is van felkérésem, hogy fiókokat újítsak fel. Ezt is elvállaltam, de jobban szeretek új dolgokat létrehozni, mint felújítani. Készítek névre szóló, személyre szabott tárgyakat. Ha valaki szeretné, a portréjával, a gyerekei képével vagy éppen a házikedvencének a fotójával is díszíthető a tárgy. Transzfermotívummal vihető rá az anyagra.

* Beszéljünk a 3D vászonképekről is. Ezek milyen folyamatokon esnek át az ötlettől a megvalósításig? Milyen eszközökre, anyagokra van szüksége?

— Első osztályú vászonnal dolgozom. A fakeret, melyre ki van feszítve a vászon, ugyancsak alapul szolgál. Az lesz a keret, s ennek kialakításához levegőn száradó gyurmát használok. Ezután következik az alapozás, mely lehet fehér vagy fekete. Majd kikészítem a rizspapírt vagy a scrapbookpapírt, mely kartonszerű, és albumokba szedve árulják. Ha megjelenik egy téma, például a konyháról, virágokról, esküvőről, annak mindkét felén nyomtatás van. Sokszor volt már, hogy ki kellett választanom, melyik felét használjam, mert mindkettő szép. Az alapozás után dekupázsragasztót használok, megvizezem az ecsetet, nem egyszerűen ráragasztom az A4-es rizspapírt, hanem kigondolok egy képet, az egyik rizspapírról például csak egy kis konyhaszekrényt használok, a többi részét nem. Eldolgozom a rizspapír széleit, hogy ne legyenek élesek. Ez a papírfajta szálas, nagyon szép. Szilikon öntőformákat is használok, ezekkel lehet elemeket készíteni. Ha a konyhai témáról van szó, akkor sárgarépát vagy más zöldségféléket készítek, ezeket helyezem fel a képre. Ebbe sokat kell fektetni, meg kell lenniük az eszközöknek, hogy a képből kidudorodó ábrák elkészülhessenek. Amikor összeállítom a kompozíciót, akkor árnyékolom. Veszem az akrilfestékeket, lazúrt is használok, és nemcsak odaragasztom az elemeket, hanem el is dolgozom, árnyékolom, átfestem őket. A 3D-ben elkészített vázámat kifestem, a végén pedig, amikor megkapom az elképzelt konyhai részletet, melyen kép is van a falon, felirat, házszám, akkor speciális pasztával tudom érzékeltetni a fal repedéseit, valamint megadom a szekrény vagy a virágok árnyékát is. Kontúrozófestékeket is használok. Kiemelem a virágokat, aprólékosan kidolgozom őket. A végeredmény teljesen 3D lesz. A végén jön a lakkozás, mely lehet matt vagy fényes, majd a viaszpasztával való átkenés következik. Az alapanyagokat Magyarországról szerzem be, nagyon sok módon lehet kombinálni őket. Ez a titka, hogy ki mennyire bátor, mennyire mer szétmosni, maszatolni, törölni, meghatározni, hol legyen a képen a hangsúly.

* Nagyon érezhető, hogy szeretettel mesél a hobbijáról…

— Igen, imádom ezt csinálni, és nagyon szeretnék csak ezzel foglalkozni. Ez már nagyon megért bennem. Leköt, tele vagyok ötletekkel. Most a galaxisképek vászonra való elkészítését tervezem. Bolygók, csillagok vannak rajta. Több barátra is szert tettem a hobbim által. Van, hogy együtt kávézunk, megbeszéljük, ki mit csinál. Már sokan mondják, hogy ismerik a stílusom, tudják egy tárgyról, hogy én készítettem. Ez nekem nagyon jólesik. A reggeli kávé elfogyasztása közben is felmerülnek bennem ötletek. Soha nem erőltetem, mindig azt csinálom, amihez éppen akkor kedvem van. És valamihez mindig van kedvem. Sokáig tart, rengeteg fantázia és türelem szükséges hozzá. Nagyon boldog lennék, ha valaki nyitna például egy bárt, ahova képeket, díszítőelemeket kellene készíteni. Ezt nagyon szeretném.

Móra Melinda alkotásait a közösségi oldalakon Melinda Art néven találják meg az érdeklődők.

Képek: A riportalany fényképei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..