home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Falat mászni, izmot építeni
Bíró Tímea
2018.07.17.
LXXIII. évf. 28. szám
Falat mászni, izmot építeni

Aki szereti a kihívásokat és a csúcsok elérését, annak hatalmas élményt nyújt a szikla- vagy a falmászás. A falmászás általában beltéri tevékenység, ezért a rossz idő sem akadályozhatja meg a testmozgást.

A falmászás eredetileg a sziklamászásra való téli felkészülés jegyében alakult ki, ám mostanra önálló sporttá fejlődött — saját versenyekkel és szakágakkal. Ezt a tevékenységet valószínűleg a sziklamászók találták ki, akik otthon szerettek volna sportolni — időjárástól, évszaktól és napszaktól függetlenül, illetve kondíciójuk megőrzése céljából. A ’90-es években alakult ki a falmászás, mely során többnyire zárt térben, műfalon lehet mászni.

A teremben való mászás ma már nem feltétlenül hordozza magában azt, hogy a mászó valaha is tervezi, hogy eljut egy sziklafalra. Ez a sportág önmagában is jelentős edzés lehet, mely nemcsak a fizikai kondícióhoz, hanem az ügyesség és a koordinációs készség javításához is nagymértékben hozzájárul.

A mászófalakat különleges faanyagból készítik. Vas vázrendszerrel épül az egész, a kiálló kapaszkodók, azaz a fogások pedig olyan réteggel vannak kezelve, amelynek felülete a dörzspapírra hasonlít, ezáltal jobban tapad.

Talán még most is tartja magát az az elképzelés, hogy a mászás extrém sportnak számít. Pedig nem az. A mászás valójában egy saját testsúlyos, alternatív fitneszlehetőség. Szakértő oktatással és megfelelő odafigyeléssel semmivel sem extrémebb, mint bármely más sporttevékenység. Kortól függetlenül szinte mindenkinek ajánlható, arra azonban készüljünk fel, hogy a testünk minden izmát átmozgatja. Előbb a lábat használjuk, majd a kezet. A rendszeres mászó alaposan meg is erősödik, hiszen ez a mozgásforma fokozottan igénybe veszi a lábát és a felsőtestét. A pályáknak nehézségi fokozataik vannak, ám mindenki magának építi ki azt az utat, amelyen haladni szeret. Ha az egyik pályát megunjuk, akkor a csavarok segítségével átrakosgathatjuk a fogásokat, és máris egy új út előtt állunk.

Ahogyan a sziklamászáshoz, úgy a benti falakhoz is használnak biztosítókötelet. Mindenképp legyen mellettünk egy ember, aki ellenőrzi a csomókat, a beülőket, a köteleket. Ha valaki megcsúszik, és esni kezd, akkor a biztosítási rendszer 50 centiméter után megtartja.

Mivel a falmászás az egész testet átmozgatja, tökéletes az állóképesség fejlesztésére. Javítja az egyensúlyérzéket, a koordinációs készséget, hajlékonnyá teszi a testet, emellett a fogyókúrázók számára is rendkívül ajánlott. A hanyag tartás alternatív gyógymódja, illetve gerincbántalmak esetén is elértek már vele szép eredményeket. Nemcsak mozgásszervi, hanem neurológiai, pszichiátriai rehabilitációra is létezik megfelelő edzésprogram, sőt, a fogyatékkal élők számára egy külön mászásterápiát dolgoztak ki. A sportnak köszönhetően javul a rövid és a hosszú távú memória, a koncentráció, sőt, a matematikai visszafelé való gondolkodás is fejlődhet. A falmászás a bizalom kiépítésében is segít, meg kell tanulni ugyanis bízni a másikban, abban, aki a biztosítókötelet tartja, így fejleszthető a szociális érzékenység. Növeli a kitartásunkat és erősíti a céltudatosságot.

Érdemes hegymászó-egyesülethez csatlakozni, hiszen így nem kell saját felszerelést vásárolnunk, és tanulhatunk a szakemberektől meg a többiektől.


Az illusztráció forrása: www.pixabay.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..