home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
FSZB: orosz harci pilótákat próbált meg átállásra rávenni az ukrán hírszerzés
2022.07.26.
LXXVII. évf. 29. szám
FSZB: orosz harci pilótákat próbált meg átállásra rávenni az ukrán hírszerzés

2 millió dolláros jutalmat, valamint uniós — román, illetve szlovák — állampolgárságot ígérve kísérelt meg orosz harci pilótákat arra rávenni az ukrán katonai hírszerzés, hogy repülőgépükkel együtt dezertáljanak — közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja.

Az FSZB szerint a nyugati hírszerző szolgálatok irányítása alatt cselekvő ukránok Szu—24-es, Szu—34-es és Tu—22MZ gépeket vezető pilótákat próbáltak meg saját oldalukra állítani. A megkeresett pilótáknak, akik azonnal kapcsolatba léptek az orosz elhárítással, több ezer dolláros előleget fizettek ki, amikor felvételekkel tudták bizonyítani, hogy valóban hozzáférésük van az eltérítésre kiszemelt gépekhez. Az FSZB szerint a pénzt futárok juttatták el a címzettekhez, akiknek mozgatásához köze volt a Bellingcat oknyomozó portál újságírójaként és vezető elemzőjeként ismert, bolgár Hriszto Grozevnek. Grozevet Moszkvában a brit hírszerzés emberének tartják.


Az FSZB Lubjanka téri épülete (fotó: Federal Security Service of the Russian Federation/ Wikipedia)

Az FSZB azt állította, hogy a dezertálásra biztatott orosz pilótákhoz az ukrán katonai hírszerzés térképet juttatott el, melyen feltüntette, hogy hol vannak az elkerülendő ukrán légvédelmi eszközök. A reménybeli dezertőrök megkapták az ukrán féllel való kommunikáció frekvenciáját is. A beszervezési kísérletről szóló orosz sajtójelentések szerint precíziós tengeri és légi indítású fegyverekkel ezen adatok alapján semmisítették meg az ukrajnai Kirovohrad megyében lévő Kanatove „titkos” katonai repülőterét, amiről vasárnap számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi tárca szóvivője.


Hriszto Grozev (fotó: Wikipedia)

A Konasenkov által hétfőn ismertetett orosz hadijelentés szerint nagy hatótávolságú, tengeri indítású precíziós fegyverek a Hmelnickij megyei Bogdanovci közelében megsemmisítettek egy átrakodóbázist, ahová amerikai HIMARS rakéta-sorozatvetőkhöz és M777-es tarackokhoz való lőszer érkezett.

A tábornok azt mondta, hogy a Donyeck régióban lévő Konsztantyinovka faluban az orosz légierő nagy pontosságú csapást mért a 95. légideszant rohamdandár ideiglenes állomáshelyére, aminek következtében több mint száz ukrán katona és külföldi zsoldos életét vesztette. A harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi csapatok hat vezetési pontra, négy rakéta- és lőszerraktárra, valamint egy Sz—300-as légvédelmi radarra mértek csapást. A donyecki régióban folytatott ütegelhárító művelet a jelentés értelmében négy Grad-, két D—20-as, három Gvozgyika- és nyolc D—30-as szakaszt likvidált. A légvédelem 6 drónt és 6 Uragan-rakétát lőtt le.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 260 repülőgépet, 144 helikoptert, 1611 drónt, 357 légvédelmi rakétarendszert, 4161 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 763 rakéta-sorozatvetőt, 3198 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 4459 speciális katonai járművet veszítettek.

Lengyelország nem egyezhet bele az Európai Bizottság (EB) múlt heti javaslatába, mely szerint a brüsszeli testület előírhatná a tagállamoknak a kötelező gázfelhasználás-korlátozási célokat — közölte hétfői varsói sajtóértekezletén Anna Moskwa lengyel klímaügyi és környezetvédelmi miniszter, aki az energiaügyekért is felel. Moskwa az uniós energiaügyi miniszterek keddi, soron kívüli találkozója előtt ismertette a lengyel álláspontot az EB új javaslatcsomagjáról. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a javasolt gázfogyasztási mechanizmusok kötelezőek lehetnének a tagállamokra nézve. Felidézte: a kötelező korlátozásokat például Görögország, Spanyolország, Portugália, Ciprus és Málta ellenzi.


Anna Moskwa (fotó: Facebook)

Megérkezett a Katolikus Karitász segélyszállítmánya az ukrajnai Csernyihivbe — tájékoztatta a szervezet hétfőn az MTI-t. Az elmúlt időszakban hétről hétre küldtek segítséget kárpátaljai partnereiknek az ingyenkonyhák fenntartására, valamint a belső menekültek ellátására. A csernyihivi területre azonban először küldtek segélyszállítmányt, melynek célba jutását az ukrán hadsereg is segítette — közölték. A közlemény szerint a konzervből, női és gyermek-tisztaságicsomagokból, tisztálkodási szerekből, azonnal fogyasztható élelmiszerből és édességből álló csomagokat személyesen osztották szét a Karitász munkatársai.   

A többtonnányi élelmiszer többi részét Bucsába szállítják a helyi Karitász segítségével — tették hozzá.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5520 ember lépett be hétfőn Magyarországra, a román—magyar határon belépők közül pedig 5196-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-vel. Vonattal 284 ember — köztük 109 gyerek — érkezett az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..