home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Ezüst- és bronzérem földrajzból
Szakáll Laura
2021.09.18.
LXXVI. évf. 37. szám
Ezüst- és bronzérem földrajzból

A csantavéri Németh Kristóf a földrajz szerelmese. A szabadkai Svetozar Marković Gimnázium végzős diákja társadalmi-nyelvi szakon tanul. Mint mondja, az összes tantárgy érdekli, de számára a legkedvesebb a magyar nyelv és irodalom, a történelem és a földrajz. Fontos számára az anyanyelv ápolása, rendszeresen ír, verset is mond.

* Mi keltette fel az érdeklődésed a földrajz iránt?

— Kisebb koromban is szerettem a természetben lenni, az időjárás elkápráztatott. Ha nem kint voltam, akkor bent néztem szüleimmel a világhíradót, illetve a természetről és a földtörténetről szóló könyveket olvastam. Az általános iskolában a földrajztanárom megszerettette velem a tantárgyat, s ez a középiskolában sincs másként.

* Versenyekre jársz különböző tantárgyakból, és úgy tudom, az eredmények sem maradnak el.

— Eddig minden évben részt vettem az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny országos döntőjén Gyulán, és másodikos koromban fel is állhattam a dobogó 3. fokára a határon túliak kategóriájában. A harmadik osztály az eddigi legsikeresebb tanév. A Palóc Társaság a magyar kultúra napja alkalmából kiírt irodalmi pályázatának első helyét, valamint az idei KMV két szakmai első helyét sikerült megszereznem novellaírás és publicisztika kategóriákban. A Himnusz és Szózat szavalóversenyen harmadik, a KDMT-n pedig második helyezést értem el prózamondással. Szívemnek mégis mind közül a földrajzból megszerzett országos ezüst-, majd az európai szinten elért bronzérmem a legkedvesebb. Az európai föciverseny után kvalifikáltak a világszintű megmérettetésre is, vagyis a 17. IGEO-ra. A pandémia miatt sajnos online szervezték meg, egyébként Isztambul lett volna a házigazda. A rendezvény öt napja a következőképp alakult: Az első napon írtuk a multimediális tesztet, mely negyven feleletválasztós kérdést tartalmazott. Másnap az írásbeli tesztet kellett kitöltenünk, majd pedig a papírra írt válaszokat beszkennelni és elküldeni. A harmadik napon következett az úgynevezett gyakorlati munka, melynek során Isztambulról készült műholdfelvételeket és térképeket kellett elemezni, azok alapján számításokat végezni, illetve más feladatokat teljesíteni, majd a negyedik napon minden ország képviselője bemutatta a posztereket. Az utolsó napra pedig az ünnepélyes díjátadó műsor és a záróceremónia maradt.

* Motiválnak a sikerek?

— Természetesen szívből örülök egy-egy jó eredménynek, ilyenkor pozitív visszacsatolást kapok, hogy megéri a befektetett munkám, ami a további tevékenységre is motivál. Sok esetben viszont inkább a kudarcok adnak nagyobb erőt, hogy újra nekifussak a megmérettetéseknek.

* A továbbiakban milyen terveket szeretnél megvalósítani?

— Az előttünk álló tanévben sem hagynám ki a versenyeket, de egy kicsit visszaveszek a mennyiségből, mivel magamra szeretném fordítani az időmet. Az viszont biztos, hogy az idén is indulnék a földrajzversenyen, és ha isten is megsegít, ismét a nemzetközi szintig kívánok menetelni.

* Hol szeretnél továbbtanulni?

— A Szegedi Tudományegyetemen tervezem folytatni a tanulmányaimat földrajz szakon. Szerintem nem szükséges kifejtenem, miért. A későbbiekben pedig a megújuló energiaforrások felé fogok szakosodni.

* Az itthon maradásban gondolkodsz, vagy külföldön szeretnél letelepedni?

— Sajnos nagyon képlékeny a jövő, és nehéz biztosat mondani. Jelenleg két opciót látok magam előtt: az egyetem befejezése után vagy rögtön hazajövök, vagy pedig néhány év eltelte után hagyom ott Magyarországot, hogy letelepedjek Vajdaságban.

Fotók forrása: Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..