home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ezer székely leány napja Csíksomlyón
FODOR Gábor
2015.07.20.
LXX. évf. 28. szám
Ezer székely leány napja Csíksomlyón

Július 4-én, szombaton tartották meg Csíksomlyón az Ezer székely leány napja hagyományőrző találkozót. Immáron hagyománnyá vált, évről évre megrendezik, rendszerint július első szombatján. A becslések szerint az idei találkozóra körülbelül 3000 népviseletbe öltözött fiatal érkezett.

Az 1931. évi első rendezvény után néhányszor még sikerült megszervezni az eseményt, majd a kommunista diktatúra idején betiltotta az államhatalom. 1990-ben elevenítették fel újra, megőrizve annak eredeti hagyományápoló szerepét.

Szombat reggel a csíkszeredai Szabadság téren gyülekeztek a székely ruhás leányok és legények. A találkozóra mindenki népviseletben jött, voltak, akik szekéren, voltak, akik gyalogosan, kerékpárral, autóval vagy éppen autóbusszal. Ebből az alkalomból szentmisét is tartottak a csíksomlyói kegytemplomban. A közös tánc után a csoportok részt vettek a Böjte Csaba által celebrált ünnepi szentmisén. A szerzetes arra biztatott mindenkit, hogy nézzen szembe a feladatokkal, az élet nehézségei ellenére tartson ki, valamint hangsúlyozta, hogy a szülőföldön van a helyünk.

— Az első találkozó jelmondata most is időszerű, hiszen mit akarnánk jobban, mint azt, hogy itt, a Székelyföldön hitükben erős, erkölcsükben tiszta, önazonosságukban szilárd fiatalok élhessenek — hangzott el a szentmisén.

— A mai ember le tud ülni egy gond előtt, és jajgat, hogy most mi lesz. Igen, vannak feladataink, melyek nehezek, a húsunkba vágnak. De ne nyafogjunk, meg kell oldanunk őket! — így fogalmazott Csaba testvér, aki a megbocsátásról is beszélt. Azt mondta, fontos megbocsátanunk egymásnak, mert a szeretet parancsa mindenki számára kötelező érvényű. A bizalomról szólva figyelmeztetett, hogy bíznunk kell egymásban, mert közösen könnyebben érhetjük el a célokat. Csak az a közösség marad fenn, amelyben megvan az egymás iránt érzett bizalom.

— A Boldogságos Szűzanya, akár egy imádságoskönyv, ötszáz éve ül itt, a templomunkban. Tanuljunk tőle! Ne csak tiszteljük, ő az iránytűnk. Az ő példája segítsen bennünket a XXI. században is. Drága székely testvéreim, drága ezer székely lány, adja az Isten, hogy a mi Boldogságos Szűzanyánk példája, imádságos szeretete, Magnificatot éneklő jókedve, Erzsébetet segítő szeretete vezessen, segítsen megtalálni az életünk célját — fejezte be a szentmisét a ferences testvér.

Ezután a népviseletbe öltözött tánccsoportok a kegytemplomnál lévő hegynyeregbe mentek, hogy a Hármashalom-oltárnál bemutassák a táncaikat.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..