home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ezen a napon… — szeptember 8-a
Martinek Imre
2019.09.08.
LXXIV. évf. 36. szám
Ezen a napon… — szeptember 8-a

Ezen a napon született Gömörország fővárosában, Rimaszombatban, százhatvankilenc évvel ezelőtt, 1850-ben, Reindl Ludovika. Hogy ki? Ja, Blaha Lujza magyar színésznő, a „nemzet csalogánya”.

A művésznő, kinek életére — az alábbi cikk-tanulmányra http://www.gradsubotica.co.rs/a-sorsdonto-szabadka-blaha-lujza-elete/ hivatkozva, lényegében Maria-Theresiopolis, azaz Szabadka hatott sorsdöntőképpen, 1926. január 18-án hunyt el Budapesten. 75 évesen.

A színésznő köztéri szobrát egyenesen szülővárosában kaptam lencsevégre legutóbbi ottjártunk idején, a helyi A kultúráért Gömörben és Gömörön túl Polgári Társulás meghívásárára. 2010 szeptemberében. A büszt egyébként „a Keresztelő Szent Jánosról nevezett plébániatemplom” (a rendhagyó megfogalmazású, egyébként szlovákul, magyarul, angolul és németül egyaránt olvasható táblás bejegyzést ugyancsak helyszínt rögzíthettem) oldalfala mellett található. A rimaszombati katolikus templom vonzáskörében, gondozott környezetben, a Nagy Háborúban hősi halált halt rimaszombati katonák emléktáblája köszönt ránk. Nevekkel sűrűn tele róva. In Memoriam.

S ha már „betekintettünk”, tematikai barangolásunkat egypár városnéző (és látó!), rimaszombati fotóval is igyekeztünk teljessé tenni. Persze, a teljesség igénye nélkül. Hiszen egyszer oda is visszamegyünk még! Elvégre megígértük. Valahol önmagunknak is.


Még több kép, a szerző felvételei!

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..