home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ez nem semmi!
Fehér Márta
2021.05.18.
LXXVI. évf. 19. szám
Ez nem semmi!

Kajakkal felfelé, végig a Dunán

Március elején indult Ricsi és Klaudia nagy kalandja. A magyarországi, fiatal pár két szólókajakban evez fel a Dunán, a Fekete-tengertől egészen a forrásvidékig. Amikor ezek a sorok megjelennek, a fiatalok már jócskán Magyarországon járnak, ám mielőtt még elhagyták volna Szerbiát, sikerült találkozni velük Bezdánban.


A bezdáni vendéglátókkal

Varga J. Richárd és Kis Klaudia május 1-jén délben kötött ki a bezdáni kajakklub előtt, a vendéglátók vidám csapata vette őket körül, nevetés és sztorizás közben pakoltak ki a vízből, utána pedig lehuppanhattunk a mólóra egy villáminterjúra, mert már várta őket a kakaspörkölt. Nagyon éhesek vagyunk!

A dunakiliti srácnak nem ez az első „őrült” vállalkozása: tavalyelőtt 5000 kilométert kajakozott, amikor Norvégiából (ahol tizenkét évig élt) hazaevezett Magyarországra több mint 130 nap alatt, tavaly pedig árral szemben felevezett a Mosoni-Duna 118 km-es szakaszán, mindössze két nap alatt. A legújabb expedícióhoz barátnője is csatlakozott. Útjuknak jótékonysági célja is van: Ricsi a daganatos gyerekeket élményterápiával segítő Bátor Tábor Alapítvány számára szeretne összegyűjteni 285 000 forintot, mely a Duna 2850 km-es teljes hosszát szimbolizálja, Klaudia pedig elkötelezett környezetvédőként a Tiszai PET Kupát támogatja, melynek keretében eddig több tonna hulladékot távolítottak el a Tisza folyóból.


Félúton Bezdánban (@EnduranceMissionsByKayakcrazyric)

A páros mindkét tagja tapasztalt túravezető, naponta legalább 30-35 km-t eveznek, többnyire sátorban alszanak, kikötés után pedig hullafáradtan posztolnak, így kalandos útjuk minden mozzanatát nyomon követhetjük a közösségi oldalakon — az @EnduranceMissionsByKayakcrazyric felhasználónévre kattintva a támogatás részletei is megtalálhatóak.

* Elég szűkszavúak voltatok tegnap este, amikor megbeszéltük a bezdáni találkozót. Kidőltetek?

K. K.: — Fáradtak voltunk. Már este 10 óra volt, amikor kikötöttünk, és még posztot írtam, meg közben rengetegen küldtek privát üzenetet, mindenkinek válaszolni kellett, nehéz volt.

V. J. R.: — Általában én szoktam megszerkeszteni a fényképeket meg a videókat, Klaudia pedig megírja a szöveget.

* Hol aludtatok tegnap?

V. J. R.: — A Sziga-szigeten, sátorban. Nem tudunk mindig lakott településen kikötni, a napi távunkat jó, ha betartjuk. Arra is figyelnünk kell, hogy hol van a horvát és a szerb határ, horvát oldalon nem köthetünk ki.


Hertelendyfalván (@EnduranceMissionsByKayakcrazyric)

* Mekkora szervezés kell egy ilyen akcióhoz? Kerestetek valamilyen biztos pontokat? Vagy csak fogtátok magatokat, megbeszéltétek, beleültetek a kajakokba, és gyerünk? Egyáltalán kell engedély egy ilyen úthoz?

V. J. R.: — Most, hogy EU-s határokat lépünk át, a COVID miatt nagyobb szervezés kellett, mint az előző túrához. Akkor csak beleültem a kajakba, és jöttem. Részletes terv most sem készült, megvolt az A meg a B pont és nagyjából az útvonal, hogy melyik ágon jövünk, megnéztük, melyik rövidebb, melyik szebb, és azt választottuk.

K. K.: — Az egész Duna hajóút, biztonsági szempontból jó, ha tudnak rólunk, egyébként nem vagyunk kötelesek bejelenteni magát a végigkajakozást. Nagyon együttműködőek a hatóságok, sokat segítenek.

* Milyennek látjátok Szerbiát, azon belül Vajdaságot?

K. K.: — Nekem a szívem csücske lett, én nagyon otthon érzem magam, nagyon szeretnék visszajönni. Hertelendyfalván találkoztunk a helyi magyarokkal, az volt a benyomásom, hogy ők jobban magyarok, mint mi. Nagyon kedves volt a szívemnek. Léleksimogató itt lenni.

V. J. R.: — A Dunának minden szakasza más és más miatt szép. Nekem tetszett a Vaskapu-szoros is, viszont ez a rész is szép, a homokzátonyok, szigetek, mellékágak. Nem tudnék választani, mindegyik része szép, a szemetet leszámítva. A nagyvárosok alatti rész az, ami nagyon szemetes, de itt most például, ahogy Újvidékről elindultunk felfelé, jóval kevesebb a hulladék, alig-alig látni.

K. K.: — A tenger felé közelítve a kis falvak széle szemétledobó, rengeteg hulladékot visz a víz.


Péterváradnál (@EnduranceMissionsByKayakcrazyric)

* Ti ezt dokumentáltátok?

K. K.: — Fotókat csináltunk, én azt a vállalást tettem, hogy feltöltöm egy térképre a legnagyobb hulladékpontokat. Romániában nincs olyan hely, amelyet ne tudnék bejelölni. 3 méter szélesen végig fekszik a szemét… Karácsonyfát lehetne feldíszíteni, annyi a műanyag WC-illatosító-tartó: az ár következtében megakadnak, és ott lógnak a fákon.

V. J. R.: — A másik a papucs! Emberek, legalább szandált vegyetek, azt nem sodorja el a víz!

K. K.: — Vagy fogyasszunk kevesebbet!

* És a Bátor Tábor számára gyűlnek az adományok?

V. J. R.: — Nem annyi, amennyire számítottam, eddig nagyjából 50 000 forint körüli összeg érkezett, pedig már az út felénél járunk. Az első túránál 500 000-et sikerült összegyűjtenem. Kaptam Németországból, Amerikából, Norvégiából, Svédországból, Dániából.

K. K.: — Többet kell róla beszélnünk, hogy lehet adományozni, támogatni bennünket, és hogy ez miért fontos.


Pihenő Bácsújlakon (@EnduranceMissionsByKayakcrazyric)

* Mesélj akkor egy kicsit nekem is erről!

K. K.: — A környezetvédelemről akár órákat is tudok beszélni. A túravezetéseimen arról voltam híres, hogy én vagyok a szemetes lány, mert minden palacknál megálltam, ha tehettem, és ez azért jó, mert a jó példa ragadós. Van egy környezetvédelmi weboldalam. Az első perctől fogva, amikor elkezdtem környezetvédelemmel foglalkozni, egyértelműnek találtam, hogy a hulladékgyűjtés, a szelektálás, az újrahasznosítás nem megoldás. Abban van a lényeg, hogy mennyit fogyasztunk, mert mindent, amit megveszünk, azt megtermelik valahol, és az energia is fogy. Csak saját magunk kontrollálásával tudunk előremutatóan tenni a környezetvédelemért. A Tiszai PET Kupát pedig azért választottam, mert Magyarországon nagyon híres, hiszen keretében több millió tonna hulladékot szedtek ki a Tiszából. A szervezők szeretnék felújítani az anyahajójukat, és abból gyerekeknek szóló oktatóközpontot csinálnak.

* Mentek haza, Magyarországra. Nagy fogadtatás lesz?

V. J. R.: — Szerintem minden egyes megállóhelyen lesznek, akik várnak bennünket, sőt, már előre jelentkeznek, hogy szeretnének velünk találkozni, és kérdezik, mikor érünk oda, mert kijönnének a partra. Ez lesz végig Magyarországon.

K. K.: — Azon nevettünk valamelyik nap, hogy Mohács megtelt! Már nem tudunk több embert fogadni. Mindenki etetne bennünket, úgyhogy csak győzzük végigenni Magyarországot! De Szerbiát is végigettük, szerintem itt visszatöltöttük a kalóriák jó nagy részét.

V. J. R.: — Itt az adagok emberes méretűek!


Richárd és Klaudia

* Mióta eveztek?

V. J. R.: — 2013-ban kezdtem el Norvégiában kajakozni, és azóta folyamatosan, elég intenzíven. Több hosszabb túrám is volt, vezettem egyet Grönlandon, a norvég Lofoten-szigeteken, Horvátországban körbeeveztem Rab szigetét. Elég intenzív volt főleg az első év, aztán jött a többi.

K. K.: — Én gyerekkoromban kenutáborokba jártam, és amikor egyetemista lettem, ez megszűnt. Egy kajakosokból álló baráti társaságba csöppentem öt-hat éve, akkor kezdtem el kajakozni. Elvégeztem a túravezetői tanfolyamot, és tavaly már 800-850 km-nyi túrát vezettem.

* „Rendes” munkátok, életetek van?

K. K.: — Közgazdász vagyok, de már egy jó ideje egyéni vállalkozóként dolgozom. Cégeknek tartottam tréningeket meg szervezetfejlesztést, de amióta fiataloknak is, az nálam nagyon nagy kötődés lett, úgyhogy európai uniós ifjúsági programokban trénerkedem.

V. J. R.: — Eredetileg fogtechnikus vagyok, Magyarországon tíz évet dolgoztam a szakmában, aztán elmentem Norvégiába, ott halfeldolgozóban töltöttem el hét évet, majd kajaktúrákat vezettem. Találtam kint fogtechnikai állást, de otthagytam, és utána költöztem haza. Egy barátom cégét segítettem beindítani, onnan jöttem most végül is el. Ezután pedig kajaktúrázással fogunk foglalkozni.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..