home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Ez is itt történik...
NAGY Nándor
2013.07.31.
LXVIII. évf. 31. szám

Egy kicsit kellemetlenül, hogy ne mondjam, sértve érzem magam úgy is mint nemzeti kisebbség, elsősorban azonban mint Szerbia becsületes választópolgára. A szerb kormány Koszovó-ügyekkel megbízott tagja az elmúlt napokban többször is kijelentette, hogy a koszovói szerbek Szerbia leghűségesebb polgárai. Ők, száz-egynéhányezren.

Valószínűleg azért, mert továbbra is ragaszkodnak az anyaország törvényeihez, dokumentumaihoz, útleveléhez, bíróságaihoz, rendőrségéhez és természetesen az anyagi támogatásához. Annak ellenére is, hogy Koszovót mint független államot már a fél világ elismerte. Nem tudom, hogy a Koszovó-ügyekkel megbízott szerb kormánytag miért jár fekete ingben. De természetesen nem ezért érintett kellemetlenül a kijelentése. Ha már az ország iránti hűségről beszél, akkor megemlíthetné a vajdasági magyarokat is, akik mintegy félmillióan szakadtak el az anyaországtól Trianon után, és 1945-ben is egy akkor alakuló új országhoz, a Föderatív Jugoszláv Népköztársasághoz csatolták őket. Mármint a vajdasági magyarokat, akik immár csaknem hetven éve élnek itt, rendszeresen szavaznak, katonaságot szolgálnak, adót fizetnek, sőt a sértő falfirkákat is eltűrik. Brüsszel, Strasbourg és az ENSZ nélkül. Az ilyenfajta hűség nem jut eszébe a feketeinges Koszovó-megbízottnak. A koszovói szerb községek is közösségbe tömörülnek, de a hét vajdasági magyar község társulását nem engedték meg. Ezt enyhén szólva is kettős mércének nevezhetnénk.
És ha már a mércénél tartunk, hadd említsem meg ismét a háborús bűnökkel vádolt és a hágai börtönben lévő Vojislav Šešeljnek, a  szerb radikális párt vezérének és csetnik vajdának az Újvidék központjában kifüggesztett hatalmas képét. A báni palota, azaz a vajdasági kormány mellett lévő épület 3-4. emeletén lóg a hatalmas kép immár egy-két éve. És senkit sem zavar, sőt nem is tartja ízléstelennek, bármennyire a sztálini és a titói időket idézi. Nem tudom, milyen lenne a reagálás, ha mondjuk a VMSZ vagy a Demokrata Párt, a Vajdasági Liga vagy a Liberális Párt elnökének a képét függesztenék ki négyemeletnyi nagyságban. Mindenesetre a közelmúltban újabb meglepetés ért. Reggelre virradva a négyemeletes Šešelj-kép mellett egy-két emeletes felirat jelent meg angolul, és magyarra fordítva így szólt: Európai Unió, menj haza! Šešelj, gyere haza! Tehát a háborús bűnös Šešeljt kínálják az Unió helyett. Tessék választani! Aki nem látta, az talán el sem hiszi, épp most kell látnia, amikor a csatlakozás érdekében Szerbia legmagasabb rangú vezetői szinte hetente találkoznak koszovói kollégáikkal kézrázás, mosoly és vállveregetés kíséretében. Úgy látszik, erre a nacionalista radikálisok is rájöttek, és néhány nap elteltével levették a kétemeletes szöveget, és csak a négyemeletes Šešelj-képet hagyták meg.
Végül pedig valóban nehéz eldönteni, mi a jobb: ha az okosok bolondoznak, vagy ha a bolondok okoskodnak. Amiatt viszont kétségkívül pirulnunk kell, hogy Szerbia leghűségesebb polgárai a koszovói szerbek, ők száz-egynéhányezren a hétmilliós mezőnyben! Minket talán már nem is kell dicsérni, csak szavaztatni és adóztatni. Nekünk nem kell semmi — abból ugyanis van elegendő. A semmiből.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..