home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Európai autómentes nap
(T. L.)
2023.09.22.
LXXVIII. évf. 38. szám
Európai autómentes nap

Akik nem szeretik a benzingőzt, azok bizonyára örülnek az autómentes napnak, melyet 1998 óta minden évben szeptember 22-én tartanak Európa-szerte. A társadalmi környezettudatosság jegyében megtartott jeles nap elsősorban a megnövekedett autóforgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közlekedési mód felelősségteljes megválasztására, a fenntartható, környezet- és emberbarát városi közlekedés előnyeire, illetve a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére próbálja ráirányítani a figyelmet.

Az európai autómentes nap és mobilitási hét valójában nem is 1998-ban, hanem egy esztendővel korábban, 1997-ben a francia La Rochelle városából indult. A következő évben azonban már szerte Franciaországban és Olaszországban tartottak rendezvényeket szeptember 22-én. Magát az európai autómentes napot viszont az EU egykori környezetvédelem biztosa, Margot Wallström indította útjára 2000-ben, és hamar egyhetes rendezvénnyé nőtte ki magát. Már első meghirdetésekor, 2002-ben siker volt, hiszen 21 ország 320 önkormányzata vett részt benne, a második európai mobilitási hét már 723 várost és kisvárost mozgósított 21 európai országban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..