home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Európában fokozódik a migrációs nyomás
Kartali Róbert
2023.04.20.
LXXVIII. évf. 16. szám
Európában fokozódik a migrációs nyomás

Manfred Weber: készen kell állni a kerítések építésére — Finnország épít újabb határkerítést — Szlovákia már az összes vadászgépét átadta Ukrajnának

Manfred Weber: készen kell állni a kerítések építésére

Falakat végső megoldásként kellene emelni, de ha másképp nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére — mondta el Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, aki a jobboldali olasz kormány politikáját méltatta. A római kormány ugyanis április 11-étől hat hónapra nemzeti szükségállapotot rendelt el az év eleje óta folyamatosan erősödő migrációs helyzet miatt. Weber szerint az Európai Unió újabb nagy migrációs válsággal áll szemben. Kijelentette, az EPP teljes mértékben támogatja Rómát a törekvésben, hogy egy tagállam se maradjon egyedül az illegális migráció nyomásával szemben. Manfred Weber megkésettnek nevezte az Európai Bizottság februárban bemutatott migrációs intézkedési csomagját, hangsúlyozva, hogy évek óta ismételt ígéretek helyett fel kell gyorsítani az illegális bevándorlók visszatoloncolását származási országukba. (MTI)

Finnország épít újabb határkerítést

Határkerítést építenek a finn—orosz határon. A több mint 200 kilométeren át húzódó határzár 2026-ig készülhet el teljesen. A kerítés felépítéséről még tavaly döntött a finn kormány, mert Oroszország irányából csekély mértékű migrációs folyamatokat tapasztaltak, de attól tartanak, hogy ez a nyomás fokozódhat a jövőben. A kérdéses határszakaszon egy erős, modern megfigyelőrendszerekkel felszerelt védvonalat építenek fel. A 380 millió euró értékű beruházás főként a határsértők megállítását szolgálja. Ugyan a finn határrendőrség tavaly mindössze 30 illegális migránst észlelt, az orosz hatóságok már 800 esetben állítottak meg illegálisan Finnországba jutni akarókat. Finnország egy Oroszországtól függetlenül is hatékonyan működő határvédelmet tervez kialakítani, hogy képes legyen önállóan ellenállni egy esetleges migrációs nyomásnak. Tavaly nyáron a lengyel—belarusz határon is épült kerítés. A védvonal felhúzását azért tartotta fontosnak a varsói kormány, mert 2021 óta afrikai és ázsiai migránsok tömegei próbáltak a lengyel határon át illegálisan Nyugat-Európába jutni. A lengyel vezetők szerint akkor a belarusz kormány biztatta a migránsokat. Finnországban most egy hasonló forgatókönyv kialakulásától tartanak az orosz határon. (MTI)

 

Szlovákia már az összes vadászgépét átadta Ukrajnának

Szlovákia már mind a 13 darab MiG—29-es vadászgépét átszállította Ukrajnába — jelentette hétfőn a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. Eduard Heger kormányfőnek egy tavaly decemberi bizalmi szavazáson megbukott kabinetje, mely azóta ügyvezetőként kormányoz, egy hónapja online ülésén döntött arról, hogy Szlovákia — teljes készletét — 13 darab MiG—29-es vadászgépet, illetve egy Kub légvédelmi rendszert ad át Ukrajnának. A döntés ellen több szlovák ellenzéki párt is tiltakozott, köztük a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Smer—SD is, melynek elnöke, Robert Fico bejelentette: büntető feljelentést tesznek az ügyben a főügyészségen hivatali jogkörrel való visszaélés miatt. Szlovákia 2018-ban döntött arról, hogy az ország 14 amerikai vadászgépet vásárol MiG—29-es típusú, szovjet gyártmányú vadászgépeinek felváltására. Az akkor közzétett adatok arról szóltak, hogy ezért 1,589 milliárd eurót fizet Szlovákia — ez az eddigi legmagasabb összeg, melyet az ország történetében a légierő modernizálására jóváhagytak. Az amerikai repülőgépek első darabjait leghamarabb 2022-re ígérték, de a megrendelés teljesítése hivatalos közlések szerint eddig nem történt meg. Szlovákia légterének védelmét most ideiglenesen, nemzetközi megállapodások alapján, szomszédos országok látják el. (MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..