home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Európában a majomhimlő
2022.05.25.
LXXVII. évf. 21. szám
Európában a majomhimlő

Már több mint 100 majomhimlős esetet regisztráltak Európában, Amerikában és Ausztráliában. A fertőzöttek száma valószínűleg tovább emelkedik, de a szakemberek szerint széles körben nem érinti a lakosságot. A veszély nem hasonlítható a koronavírus-járványhoz, de komolyan kell venni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a betegség megfékezhető az Afrikán kívüli országokban, éppen ezért arra törekszenek, hogy megállítsák az emberről emberre történő terjedést.

Ausztria, Németország, Belgium, Svájc, Hollandia, Ausztrália, Izrael, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Svédország, Kanada, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország után Szlovéniában és Csehországban is megjelent a majomhimlő.

A betegség az emberek között csak abban az esetben terjedhet, ha két személy bőre összeér. A regisztrált esetek többsége enyhe lefolyásúnak nevezhető, de egyes csoportok nagyobb veszélynek lehetnek kitéve, mint mások.

A majomhimlő tünetei közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak, melyek a legtöbb embernél két-négy héten belül elmúlnak. A betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene.

A szakemberek azt is tanácsolják azoknak, akik szoros kapcsolatban álltak egy megerősített esettel, hogy 21 napig vonuljanak karanténba. Az európai országok közül eddig csak Belgium döntött úgy, hogy a majomhimlős személyeknek karanténba kell vonulniuk.

Forrás: WHO

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..