home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Európa Zentán
Tóth Lívia
2013.09.18.
LXVIII. évf. 38. szám
Európa Zentán

A Tisza-parti városban tanácskozást tartottak az európai civil kultúráról és a testvérvárosok együttműködési lehetőségeiről
Zentán az idei városnapi rendezvénysorozat egyik különlegessége az volt, hogy bizonyos programokra először sikerült európai uniós támogatást nyerni. Az önkormányzat és a községi idegenforgalmi szervezet által kezdeményezett pályázat részvevői a testvérvárosok együttműködését dolgozták fel.

A projektumban a szlovéniai Kranj, a felvidéki Dunaszerdahely, a magyarországi Gödöllő és Törökszentmiklós, valamint a szerbiai Niš város Medijana községe vett részt.
Az Európai Parlament javaslatára az Európai Bizottság az idei évet a polgárok európai évének nyilvánította. Erre többek között azért volt szükség, hogy felhívják a figyelmet azokra a jogokra és előnyökre, amelyek az Európai Unió valamennyi polgárát automatikusan megilletik. Az uniós tagság bizonyára minden állampolgárnak, de azon belül a különféle csoportoknak, például a diákoknak, a munkavállalóknak, a politika szereplőinek hozott valamilyen új ismeretet, tapasztalatot, amelyet meg tudnak osztani azokkal, akik egyelőre az Európai Unióba vezető utat próbálgatják. Szerencsére Zenta testvértelepülései között már vannak olyanok, akik beszámolhatnak arról, hogy az uniós polgárság nemcsak papíron létezik, és nemcsak szimbolikus erővel bír, hanem konkrét tettekben is megmutatkozik azoknak, akik ki tudják használni a lehetőségeket. Az Európai Unió jövője szempontjából is nagyon fontos, hogy az állampolgárok tevékenyen részt vegyenek a jelentős folyamatokban, ne zárkózzanak el a változásoktól, az előremutató elképzelésektől, mert ez a közösség akkor lesz polgárbarát, ha életszerűvé válik, tartalommal telik meg, közben pedig a tagállamok, a hozzá tartozó nemzetek megőrzik sajátosságaikat, hagyományaikat. A háromnapos rendezvénysorozat együttműködési és részvételi lehetőséget biztosított a polgárok számára a közös Európa építésében és az uniós öntudat fejlesztésében.
Ceglédi Rudolf, Zenta község polgármestere megjegyezte, egyelőre csak meghallgatják a tapasztalatokat, és igyekeznek tanulni belőlük, de bíznak abban, hogy hamarosan érdemben is beleszólhatnak az ilyen eszmecserékbe.
A megbeszélésen felszólalt Pecze Dániel, Gödöllő, A. Szabó László, Dunaszerdahely és Bojan Homan, Kranj alpolgármestere, Pozderka Istvánné, Judit, törökszentmiklósi és Gordana Livada, Niš-Medijana képviselője. Valamennyien a közösségépítést, az együttműködés lehetőségeit és az uniós csatlakozással kapcsolatos, kihasználásra váró új dimenziókat hangsúlyozták. 
Az újságíróknak adott nyilatkozataikban kitértek arra is, hogy a testvérvárosi kapcsolatok annyit érnek, amennyire a polgárok és a civilszervezetek jelentőséget, hasznos tartalmat tudnak adni nekik. Hangsúlyozták a tapasztalat- és a véleménycsere fontosságát, a zentaiak így nem eshetnek bele azokba a hibákba, amelyeket ők elkövettek, valamint kiemelték a törvények létezésének és betartásának fontosságát.
A testvérvárosok képviselői a főtéren egy-egy tetszetős faházikóban mutatták be településük jellegzetességeit, hagyományőrző csoportjaik pedig a színpadon igyekeztek elnyerni a közönség tetszését. A különféle kultúrák, nyelvek és nemzetek együvé tartozását szimbolizáló műsorban fellépett a zentai Stevan Sremac Helyismereti Alapítvány tánccsoportja, a kevi Móra István Művelődési Egyesület Bazsarózsa asszonykórusa és Gyöngyvirág tánccsoportja, a Jó Barátok tamburazenekar, a Véka zenekar, a tornyosi Ady Endre Művelődési Egyesület asszonykórusa és tamburazenekara, valamint a Tisza menti tamburazenekarok alkalmi nagyegyüttese. Vendégként bemutatkozott a dunaszerdahelyi Csallóközi néptánccsoport, a kranji Ozara Akadémia Hagyományőrző Egyesület néptánccsoportja, a törökszentmiklósi Miklós Néptánc-együttes, a Gödöllő Néptánccsoport, a niši Aleksa Művelődési Egyesület.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..