home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Eurodance, a 90-es évek őrülete!
Zvekán Péter
2014.10.14.
LXIX. évf. 42. szám
Eurodance, a 90-es évek őrülete!

Jogos a kérdés, hogy míg az 50-es évektől egészen a 80-as évekig rengeteg sláger maradt az utókorra, vajon mi maradt ránk a 90-es évekből. Természetesen ebben az időszakban is születtek slágerek mindenféle stílusban, de van egy kategória, mellyel nem tudok mit kezdeni. Ez a eurodance, melyhez olyan előadók és csapatok tartoznak, mint: 2 Unlimited, Ace of Base, Culture Beat, DJ Bobo, Dr. Alban, E-rotic, Fun Factory, Haddaway, Mr. President, Scatman John vagy Snap!.

Dalaik többnyire tiszavirág-életűek voltak, tavaly azonban Európában elindult egy retróőrület, aminek eredményeként ezek a szerzemények ismét egyre gyakrabban csendülnek fel.

A eurodance kifejezést főleg az Európán kívüliek használják, Európában gyakoribb a dancefloor vagy egyszerűen csak a dance megnevezés. A stílus receptje borzasztóan egyszerű. Nem kell hozzá más, csak egy energikus alap, melyhez hozzáadunk egy vokált vagy egy kis rapszöveget. Ne essünk azonban tévedésbe, ez a stílus nem csak Európában volt sikeres. Meghódította Ausztráliát és Amerikát is.

Visszagondolva már vicces, hogy egykoron ezekre a slágerekre ugráltunk a diszkóban és minden házibuliban, mert valljuk be, ez a stílus zeneileg nem túl igényes. Ettől függetlenül mindmáig létezik egy réteg, mely élvezi ezeket a slágereket. Ki ne emlékezne például Dj Bobóra, arra a svájci énekesre, akinek eredeti nevét — Peter René Cipriano Baumann — szinte ki sem lehet mondani? Ez a fickó — az olyan slágereinek köszönhetően, mint a Love Is All Around, a Pray vagy a Chihuahua — több mint 14 millió albumot adott el világszerte. Amikor a 90-es évek diszkózenéjéről beszélünk, muszáj megemlíteni Nestor Alexander Haddawayt (ismertebb nevén csak Haddawayt), aki olyan szerzeményekkel vált világhírűvé és egyúttal felejthetetlenné, mint a Life vagy az 1993-ban napvilágot látott What is Love. Ez utóbbi azért is vált kultikussá, mert dallama szinte egybeforrt minden idők egyik legjobb vígjátékával, a Diszkópatkányokkal. A másik érdekesség az, hogy szinte észre sem vesszük, milyen gyorsan repül az idő. A 90-es évek világsztárjai bizony már nem húszévesek. Az előbb említett Haddaway az idén 49, Dj Bobo 46, Dr. Alban pedig 56 éves.

Dr. Albanról nem sokan tudják, hogy miközben fogorvosnak tanult, DJ-ként kereste meg a zsebpénzét. Diplomázása után saját fogorvosi rendelőt nyitott, de nem tudta otthagyni a DJ-világot. Mint kiderült, a zenei munkásságával jobban tudott érvényesülni, így életének legnagyobb részében inkább zenészként és producerként dolgozott, és nem mellesleg megalapította a dr-records nevű saját kiadóházát. Legnagyobb slágere egyértelműen az 1992-ben megjelent It's My Life volt.

A 90-es éveknek azonban van egy gyöngyszeme, az E-Rotic. Ezt a német duót az énekes Lyane Leigh és a rapper Raz-Ma-Taz alkotta. Ők azért voltak különcök, mert — mint ahogyan az a nevükből már sejthető — dalaik témája az erotika volt. Olyan című dalaik voltak, mint például a Max Don't Have Sex With Your Ex vagy a Fred Come to Bed. A bevállalós dalok meghozták számukra a várva várt világhírnevet, melyet egészen 2004-ig élvezhettek. Az együttes feloszlása után a tagok inkább már csak háttérmunkát végeznek különféle zenei projektumokban.

A 90-es évek eurodance világáról oldalakat lehetne írni. Az egyetlen kérdés csupán az, hogy mi volna, ha valaki most jelenne meg ilyen stílusú dalokkal. Vajon sikerülne neki olyan mértékben befutnia, mint akkor? Valószínűleg nem, de éppen ez a szép a különböző zenei korszakokban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..