home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Eszik-e uborkát?
(re)
2011.06.15.
LXVI. évf. 24. szám
Eszik-e uborkát?

Szalai Attila karikatúrájaNéhány héttel ezelőtt röppent fel a hír, hogy a Spanyolországból Németországba szállított uborka halálos kimenetelű, járványos hasmenést okozó baktériummal van megfertőzve. A kórokozónak tekintett 0104:H4 baktériumtörzs előidézte fertőzés azóta már 24 halálos áldoz...

Szalai Attila karikatúrája

Néhány héttel ezelőtt röppent fel a hír, hogy a Spanyolországból Németországba szállított uborka halálos kimenetelű, járványos hasmenést okozó baktériummal van megfertőzve. A kórokozónak tekintett 0104:H4 baktériumtörzs előidézte fertőzés azóta már 24 halálos áldozatot követelt. Németországban is - akárcsak a többi európai országban - fokozottan ellenőrzik a külföldről érkező zöldségszállítmányokat, ám a legfrissebb hírek szerint már nemcsak az uborka fertőzött, hanem a gabonacsíra, a fejes saláta, a paradicsom és a cékla is. Időközben a szakemberek rávilágítottak arra, hogy nem csak a Spanyolországból érkező zöldségszállítmány fertőzött, hanem a más államokban termesztett salátafélékből is kimutatható a kórokozó.
A kérdés tehát adva van: higgyünk-e az újabb halálos fertőzésről szóló híreknek, és tartsuk-e be az orvos utasításait, vagy könyveljük el úgy üzleti fogásként, mint a sertésinfluenzáról és a madárinfluenzáról szóló rémhíreket?
A mostani betegség lappangási ideje 10-13 nap. A véres hasmenéssel, bélgörcsökkel és esetenként hányással járó fertőzés okozója az EHEC-bélbaktériumtörzs, amely igen agresszív, ezért a járvány minden korábbinál gyorsabb ütemben terjed. Mostanáig Németországon kívül Svédországból, Dániából, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Franciaországból jelentettek megbetegedést, de a legújabb értesülések szerint már Spanyolországot is elérte a járvány. Az érintett országokban összesen 867 beteget jegyeztek. Jelenleg annyit lehet tudni biztosan, hogy a betegség fertőzött élelmiszerrel terjed, ezek között a uborka volt az első, amelynek a felületén kimutatták a járványokozó baktériumtörzset.
Eszik-e uborkát? - kérdeztük a héten.
MOLNÁR Magdolna kelebiai zöldségárus:
- Természetesen fogyasztom az uborkát, nem félek a járványtól. Szerintem ez is csak egy újabb manipuláció, mellyel az emberek körében szándékosan pánikot keltenek, majd piacra dobnak egy újabb védőoltást, és ez jó sok pénzt hoz az államnak. A legtöbb vevőm hasonlóan gondolkodik, mint én, de bizony vannak olyanok is - főleg az idősebbek -, akik nem vásárolnak, de fennhangon sopánkodnak, hogy minden bizonnyal az általam árusított zöldség is fertőzött. Ezzel elriasztják a többi vásárlót, és én már meg is fenyegettem néhányat közülük, hogy feljelentem őket. Nagyon inkorrektnek tartom az effajta viselkedést. Természetesen jogukban áll úgy vélekedni a dologról, ahogy akarnak, de az én hírnevemet nem mocskolhatják be, kiváltképpen, ha semmi alapja sincs a vádjaiknak.
MARIĆ SZABÓ Erika újvidéki eladó:
- Egyelőre mellőzöm az uborka fogyasztását. Bevallom, egy kissé felkavarnak a külföldi megbetegedésekről szóló hírek. A józan eszem azt mondja, hogy ez csak egy újabb próbálkozás arra, hogy az emberek sok pénzt költsenek a védőoltásra, akárcsak a madárinfluenza és a H1N1 vírus esetében. Ugyanakkor ott motoszkál bennem az aggódás is, hogy bármikor itt is felütheti a fejét ez a mesterségesen előállított baktérium, és akkor akár mi is megfertőződhetünk. Itt, a szupermarketban, ahol dolgozom, szinte kizárólag behozatali zöldségféléket árusítunk, és eddig én is itt vettem meg az aznapi ebédhez, vacsorához szükséges salátafélét. Most itt nem vásárolok, inkább a hétvégére hagyom a bevásárlást, amikor a piacon hozzájuthatok a helybeli termelők árujához. Abban bízom, hogy itt helyben termesztett zöldségfélék nem fertőzöttek, és remélem, nem fogok csalódni a megérzésemben.
VOJNIĆ MIJATOV Jakov palicsi teherautó-sofőr:
- Eszem az uborkát és minden egyéb zöldségfélét. Nem félek a fertőzéstől, mert nem tartom valószínűnek, hogy bármiféle kapcsolat álljon fenn a külföldi és az itteni megbetegedések között. Én bízom a hazai termelők által kínált portékában, és eszembe se jut azon gondolkodni, hogy esetleg a családom tagjai vagy én is megfertőződhetünk. Munkám során naponta vagyok kapcsolatban az üzletekben, élelmiszerboltokban dolgozókkal, akik azt mondják, hogy jelentősen megcsappant a vásárlók zöldségfélék iránti érdeklődése. Én ezt meg tudom érteni, mert az ember fél, jobbnak látja elővigyázatosnak lenni. Ettől függetlenül nálunk szinte mindennap kerül az asztalra uborka, paradicsom vagy egyéb zöldségféle.
VÖRÖS Anna szabadkai nyugdíjas:
- Dehogy eszem! Sokan belehaltak már, nem szeretnék egy lenni közülük. A múltkor vettem egy uborkát, elkészítettem salátának és rosszul lettem tőle. Azóta még csak véletlenül sem eszek sem uborkát, sem paradicsomot. Nem tudhatom, hogy mikor hol üti fel a fejét újabb fertőzés, ezért elővigyázatos vagyok. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan már itt nálunk is megbetegszik valaki. A zöldborsót, a zöldbabot és a burgonyát itthon termesztem én magam, fogyasztom is, de sem a piacon, sem az üzletben nem vásárolok zöldségfélét. Van így is elég gondom az egészségemmel, nem hiányzik még egy ilyen súlyos fertőzés. A lányomat is figyelmeztettem, hogy legyenek óvatosak, de ő csak mosolygott az aggodalmamon. Pedig nem ártana, ha mindenki odafigyelne ezekre a dolgokra...
Huszta Árpád bajmoki földműves:
- Butaságnak tartom, hogy az emberek még mindig elhiszik a mostanihoz hasonló rémhíreket. Persze hogy eszem az uborkát, még csak meg sem hámozom. Tudjuk, hogy ez egy mesterségesen előállított baktérium, amivel a világ nagy gyógyszergyártó cégeinek egyetlen közös céljuk van: előidézni néhány fertőzéses megbetegedést, hogy azután a nép tömegesen vásárolja meg és adassa be magának az újonnan előállított védőoltást. Az ilyesminek már nem szabad bedőlni, pedig nagyon ezt teszik. Tájékozatlanok az emberek, féltik az életüket, pedig az valójában nincs is veszélyben. A cigaretta például bizonyítottan halálos méreg, mégis milyen sokan dohányoznak. Erről a járványról még azt sem tudják eldönteni biztosan, hogy honnan indult, mégis mindenki retteg tőle. Az emberi hiszékenység és butaság határtalan.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..