home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Esténként, szépecskén...
Írta és fényképezte: Martinek Imre
2012.06.05.
LXVII. évf. 23. szám
Esténként, szépecskén...

Május utolsó szombatján tartották meg Zentán a XVIII. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőjét a megszokottnál, helyesebben: a reméltnél lényegesen kevesebb mesemondóval, befogadói közösséggel. Ami sajnos akkor is tény marad(na), ha a békesség kedvéért a renitenskedő jegyzetelők inkább...

Május utolsó szombatján tartották meg Zentán a XVIII. Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny vajdasági döntőjét a megszokottnál, helyesebben: a reméltnél lényegesen kevesebb mesemondóval, befogadói közösséggel. Ami sajnos akkor is tény marad(na), ha a békesség kedvéért a renitenskedő jegyzetelők inkább a szótlanságot választják. Mert szakemberi intelem ide, sorszámhúzás oda, az esetleges, úgymond a járat közbeni alkotókuckós mesedélelőtt varázsa helyett továbbra is a makacsul a mesemondó felkészítőt a mesemondó felkészítővel versenyeztető alapkoncepció a módi! Körítve mindezt egy oldódni alig tetsző, heves lámpalázzal, a nemritkán szerencsétlenül megválasztott fabulával, az elmaradt, esetleg túlhevített gesztikulációkkal, (ki)csapongó és összemosódó nyelvjárással. Tetszett-e vagy sem, kiértékelő kritikájában ezekre a momentumokra is igyekezett objektíven rámutatni a szakzsűri. Kiváltképpen a nagyobbacskák csoportjában, ahol immáron az a csoda is megtörtén(hetet)t, hogy a felnőttek színeit csupán egyetlenegy mesemondó képviselte. Holott az elmúlt hetekben és hónapokban mintha egy kissé többen lettek volna azok, akik az Óperenciás-tengeren túli jólétről regéltek. Esténként, szépecskén...
Nos, az immár papíron is nagykorúnak tekinthető rendezvény tizenegyedik alkalommal rajtolt ünnepélyes tárlatmegnyitóval. Pontosabban gyermekmunkák méltatásával, mely során az érdeklődő érintettek ezúttal A sajtnak nézett hold, A farkas lakomája, illetve Az ember a legerősebb című történetet megelevenítő hatvankilenc kiemelt illusztrációt tekinthették meg. Az idei rajzpályázatra egyébként kétszáztizennégy alkotás futott be. Elbírálásukhoz a Balla Ákos és Benc Arsenović Gabriella képzőművészet szakos tanárok, valamint Mezei Erzsébet grafikusművész felállású zsűri kapott megbízást. Az előadóművészeti verseny sűreje a megejtett eredményhirdetés, illetve Juhász Attila tartományi művelődési és tájékoztatási segédtitkár alkalmi köszöntője után kezdődhetett. Kónya Lívia lapszerkesztő, Kónya-Kovács Otília Mesefa díjas mesemondó és Ágoston Pribilla Valéria magyartanár az Alkotóházban dobogóra lépő óvodás és kisiskolás versenyzők produkcióit értékelte, míg a Munkásegyetem emeleti előadótermében bemutatkozó idősebbekét Krnács Erika előadóművész, dr. Raffai Judit néprajzkutató és Toldi István Mesefa díjas mesemondó véleményezte.
Az esemény védnökletét Zenta község önkormányzata, a városi könyvtár, illetve a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ mellett a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szekeres László Alapítvány, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, valamint a Magyar Nemzeti Tanács is felvállalta.
A népmesemondó verseny előadóművészi kategóriájában elért eredményei:
Óvodások: Engi Dominika, Gilice Szandra, Gubik Loretta, Kopasz Henrietta, Szalai Violetta és Wolland Gergő -- mindnyájan első díjban részesültek.
Kisiskolások: 1. Kratofil Zsóka (Bácskertes), 2. Kovács Dominika (Szaján), 3. Kőműves Emese (Ludas). Különdíjban Majoros Konor, Szécsényi Emília és Bóka Kristóf részesült.
Felsősök: 1. Molnár Márk (Bácskertes), 2. Csernyák Hunor (Óbecse), 3. Takács Dominika (Ludas). Különdíjban Kónya Leon, Nagy György János, Szurap Adolf, Varga Dávid és Kuti István részesült.
Középiskolások: 1. Szabó Réka (Ludas), 2. Kállai Ferenc (Zenta), 3. Mátéffy Orsolya (Topolya).
A felnőttek csoportjában a 2004 óta megszakítás nélkül visszatérő torontálvásárhelyi mesemondó produkcióját a zsűri Mesefa Díjjal tüntette ki.
Az ovisok

A kisiskolások

A felsősök

A középiskolások

A képzőművészeti kategória díjazottjai:
I. díj: Bodó Lilien (Királyhalom) és a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola diákjai (Felsőhegy).
II. díj: Kispéter Jázmin (Zenta), István Petra (Csantavér) és Varga Zita (Hajdújárás).
III. díj: Juhász Orsolya (Zenta), Szalai Klaudia (Hajdújárás), Temesvári Dániel (Hajdújárás) és Hanák Karolina (Felsőhegy).
Különdíjban Lukácsevity Glória királyhalmi óvodás részesült.
A fényképmelléklet a mesét mondó csoportok díjazottjait mutatja be.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..