home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Eseménydús év Bácskossuthfalván
Tóth Tibor
2021.03.23.
LXXVI. évf. 10. szám
Eseménydús év Bácskossuthfalván

Bácskossuthfalván az elmúlt év sem telt eseménytelenül. 2020 júniusában rakták le a Rekreációs Központban a negyedik medence alapkövét, de a rendkívül nehéz helyzet ellenére a többi közt aszfaltoztak, vízvezetéket cseréltek, fásítottak és urnafalat is építettek a településen.

A népszerű és közkedvelt Rekiben elkészült az új medence betonszerkezete, jelenleg a gépház kialakítása van folyamatban, hamarosan pedig a környezet rendezése is megkezdődik.

— A munkálatok a tervezett ütemben haladnak, a szakemberek a tél folyamán is sokáig tudtak dolgozni. A tanév befejezésének másnapján szeretnénk megnyitni a Rekit, az új medencét valamennyivel korábban adnánk át. A másik három medence karbantartási munkálatai, azaz a szezonra való előkészítése április-május folyamán kezdődik. Az új medence mélysége 130 centiméter, a szélén le lehet ülni, lesz benne egy vízágyféleség, ahova fel lehet feküdni, és egy állandó vízesés is szerepel a kínálatban. A negyedik medence vízfelületének nagysága 460 négyzetméter — mondta Kucor Róbert, a Reki igazgatója, és hozzáfűzte, reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik majd a közkedvelt fürdőhely megnyitását.

Kucor Róbert 

Seffer Attila, Bácskossuthfalva Helyi Közösségének tanácselnöke kiemelte: úgy dolgoznak, mintha az élet rendes mederben folyna, hiszen csak így lehet előrehaladni.

— A medence kivitelezési munkálatainak határideje április 16-a, hamarosan megérkeznek a technikai berendezései is. A Föld napi munkaakciót a civil és a sportszervezetekkel együtt a Rekiben szerveznénk meg, lehetőség szerint az általános iskolás gyerekeket is bekapcsolnánk a történetbe. Hamarosan elkészül az új konyha és egy teraszrész is a Reki keretében található étteremben. A korábbi konyha belső részét teljesen újjá kellett alakítanunk, így felelhetünk meg a HACCP-szabvány előírásainak. Önerőből és a Standard Kft. által elvégeztük a bontási munkálatokat, felvertük a padlózatot. Válaszfalakat kellett kialakítani, a mennyezetet valamelyest lejjebb süllyeszteni. A konyha csempézése a vége felé halad, még a konnektorok és a kapcsolók felszerelése, valamint az elektromos hálózatot érintő munkálatok maradtak hátra. A konyhához szükséges berendezéseket három éve gyűjtögetjük. A felszerelését illetően nyolc számjegyű összegről beszélhetünk, az idén még mintegy 2 millió dinárt fordítunk erre. Az étterem befogadóképességét terasszal bővítjük, így 150 személynek nyújthatunk kényelmes étkezési lehetőséget. A Reki 2013. február 13-án a gazdasági bíróságon történt visszavásárlása óta mindent saját eszközökből fedeztünk, vagyis a Bácskossuthfalva fejlesztésére szánt községi eszközökből és a helyi járulékból befolyt összegből, tehát pályázati pénzek nem szerepelnek benne. A konyhát július 1-jéig mindenképp üzembe szeretnénk helyezni, mivel az egész napot nálunk töltő családok igénylik az egytálételt. Az igazgató úrral való megbeszélés értelmében a vendégek háromféle leves, három-négyféle egytálétel, többféle sült, idényjellegű saláta és desszert közül választhatnak. A Prosperitati Alapítványnak köszönhetően egy helybeli személy cukrászdát nyit, így a süteményeket tőle vásárolnánk, ezáltal is segítenénk egymáson — mondta Seffer Attila.


Seffer Attila 

2020-ban a felsoroltak mellett több jelentős beruházás történt a településen. A tartományi mezőgazdasági titkárságnál nyert pályázat összegéből 1400 méter hosszan kicserélték a vízvezeték-hálózatot: a Perdó-völgy és a József Attila utcában teljesen, a Posta utcában 100 méter hosszan végezték el a cserét, a Pacséri úton pedig a gyepszéltől a Rekiig a főnyomócsövet cserélték ki. Aszfaltozási munkálatok is zajlottak Bácskossuthfalván az elmúlt évben. A Park és a Posta utca új burkolatot kapott, az egészségházzal szemben parkolót, a katolikus parókiához zúzott kavicsos feljárót létesítettek, az ipari övezetben pedig egy utat javítottak meg. A fásítási akció keretében a falu központjába lombhullató fajtákat ültettek. A helyi közösség által működtetett ösztöndíjprogramra 6-an jelentkeztek. Az elsős egyetemisták tíz hónapon keresztül havi 6000 dinárban részesülnek, ezért cserébe tizenöt munkanapon át napi 6 óra közhasznú munkát (lámpatestek tartóoszlopainak, padoknak és a játszótérnek a festése, csövek tisztítása) kötelesek elvégezni.


Elkészült a negyedik medence betonszerkezete 

— A központi temetőben urnafalat létesítettünk. A falon tíz kazetta, szekrényecske kapott helyet. Jelenleg a szerződés kidolgozása folyik, hogy mi alapján tudjuk értékesíteni ezeket a kazettákat. A végéhez közeledik a Moravicai Értelmiségi Fórumnak és a Juhász Erzsébet Könyvtár bácskossuthfalvi fiókjának otthont adó épület felújítása, mely a Magyar Nemzeti Tanács és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Megszépült a folyosó, vadonatúj illemhelyek készültek, az udvari részen kicserélték, az utcai részen pedig felújították a nyílászárókat, bemeszelték a homlokzati falat. Hamarosan a bútorzat is elkészül. A falu ki- és bejáratánál üdvözlőtáblákat raktunk ki, a központi parkban új padokat és asztalokat helyeztünk el, valamint elkészült az a kis házikó is, ahova a játszótérre érkező anyukák elvonulhatnak a gyermekeikkel, ha a csöppségek megéheznek, de még pelenkát is cserélhetnek. A tópart nyugati oldalán lévő útra 1100 méter hosszan és 2,4 méter szélesen betonzúzalék került. Tavaly és tavalyelőtt a piactéren kicseréltük a tetőfedő anyagot, az MNT-nek és a Csoóri Sándor Alapnak köszönhetően pedig az emlékházban a nyitott gangot és két helyiséget újítottunk fel. Az elmúlt évben csaknem 2 millió dinárt költöttünk a közvilágítás felújítására, LED-lámpatestekre állunk át, emellett folytattuk a járdajavítási programunkat — foglalta össze az elmúlt évet Seffer Attila.


Az elmúlt évben a piac melletti utca is új burkolatot kapott (Kucor Róbert felvétele)

A helyi közösség tanácsának mandátuma december végén lejárt, tehát az idén választás esedékes, melyre azonban a járvány miatt meghatározatlan ideig várni kell.

A tervekről szólva a tanácselnök elmondta, aszfaltozásra 9,5 millió dinárt irányoztak elő, pályáznak a szennyvízhálózat bővítésére, folytatják a vízvezeték-hálózat tervdokumentációjának kidolgozását és a közvilágítás felújítását. A Monográfia Helytörténeti Egyesület ötlete alapján a központban lévő parkban emléktáblákat létesítenének a település egykori, neves személyeinek, így állítva emléket számukra. A tervek közé tartozik még a negyedik medence, valamint a Reki konyhájának és teraszának átadása is, mely által a Rekreációs Központ új tartalmakkal bővül.

A vízvezeték-hálózat cseréje 1400 méter hosszan zajlott (Kucor Róbert felvétele)

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..