home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Esély a nagykoalícióra
Talpai Lóránt
2012.06.20.
LXVII. évf. 25. szám

Görög választásokA konzervatív Új Demokrácia (ND) párt került a görögországi parlamenti választás eredménylistájának az élére, és így lehetővé válhat a kormányalakítás a Pánhellén Szocialista Mozgalommal. Az Új Demokrácia a szavazatok 29,5 százalékát kapta meg, és 128 mandátumot szerezhet a 300 fős...

Görög választások

A konzervatív Új Demokrácia (ND) párt került a görögországi parlamenti választás eredménylistájának az élére, és így lehetővé válhat a kormányalakítás a Pánhellén Szocialista Mozgalommal. Az Új Demokrácia a szavazatok 29,5 százalékát kapta meg, és 128 mandátumot szerezhet a 300 fős parlamentben. A konzervatívok egyik vezetője nemzeti egységkormány megalakítására szólított fel. Ezáltal az Új Demokrácia és a szocialista Paszok (mindkét párt támogatja a megszorításokat, és meg akarja tartani az ország euróövezeti tagságát) szűk parlamenti többségre támaszkodó koalíciós kormányt alakíthat.

Franciaország - abszolút többségben a szocialisták

Abszolút többséget szerzett Franciaországban a Francois Hollande elnököt adó Szocialista Párt (PS) a nemzetgyűlési választások második fordulójában - így a párt körülbelül 312-326 mandátumra számíthat az 577 tagú francia nemzetgyűlésben. A szocialisták ilyen nagy győzelmére az 1981. évi választások óta nem volt példa Franciaországban. Ez a helyzet megkönnyítheti Hollande elnök számára azoknak a népszerűtlen intézkedéseknek az elindítását, amelyek az eurózóna válsága miatt egyre inkább elkerülhetetlenek az országban, s amelyeket a szocialistáktól számos kérdésben eltérő állásponton levő radikális baloldal nem biztos, hogy megszavazna a parlamentben. A választásokhoz kapcsolódik még az a fejlemény is, hogy több mint 25 év után a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak (FN) is lesz legalább egy, legfeljebb 4 képviselője a nemzetgyűlésben. A pártalapító Jean-Marie Le Pen 22 éves jogászhallgató unokája, Marion Maréchal-Le Pent már biztos, hogy megválasztották a déli vaucluse-i választókörzetben.

Christine Lagarde - kevés idő maradt az euró megmentésére

Az IMF-vezér szerint mindössze három hónap maradt az euró megmentésére. Christine Lagarde a CNN műsorvezetőjének kérdésére válaszolva a magyar származású amerikai milliárdos, Soros György korábbi kijelentését kommentálta, mely szerint Európának három hónapja van az euró megmentésére. Az IMF vezetője elismerően szólt Sorosról, ugyanakkor úgy vélte, hogy bizonyos dolgoknak nagyon gyorsan, ''három hónapnál jóval rövidebb idő alatt” meg kell történniük. A vezérigazgató megismételte azt a korábbi álláspontját, amely szerint Görögországban elengedhetetlen az adófizetési fegyelem a gazdaság megerősítése érdekében. Egy korábbi interjúban Lagarde élesen bírálta Athént, felróva neki az adóbeszedés visszásságait. Most elnézést kért a korábbi nyilatkozat meglehetősen indulatkeltő és esetleg sértő hangvétele miatt, ugyanakkor megerősítette: az adók befizetése nélkülözhetetlen eszköz minden ország - legyen szó Görögországról vagy akármely államról - gazdasági stabilitásának helyreállításához.

Barroso erősítené a szolidaritás elvét

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén a banki, illetve a fiskális unió kiépítését jelölte meg a javaslatok egyik elemének, és a szolidaritás elvének megerősítését hangsúlyozta. Jelezte azt is, hogy némely lépések további szerződésmódosítást követelnek. Leszögezte, hogy az euróövezeten belüli együttműködés szorosabbra vonásának szükségességét a zónán kívüli államok is elismerik, de ügyelni kell arra, hogy ez ne vezessen megosztottsághoz a 27 tagállamon belül. Hozzátette: tiszteletben kell tartani az érintett tagállamoknak azt a jogát is, hogy bizonyos szabályok betartásának kötelezettsége alól kimaradhatnak. A legkonkrétabb javaslatok között Barroso a nemrégiben bemutatott foglalkoztatási csomagot, az Európai Beruházási Bank tőkéjének célzott növelését, az úgynevezett beruházási projektkötvények kibocsátását, az őszre tervezett új bankfelügyeleti és betétgarancia-előterjesztést, valamint az uniós belső piac további egységesedésére irányuló újabb intézkedéscsomagot említette meg.

Egyesült Államok - zuhan Obama népszerűsége

Nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte is érzékelhető, hogy egyre kevésbé érdekes vagy népszerű Barack Obama. A népszerűségvesztésre a legegyszerűbb magyarázat az, hogy túl nagyok voltak a hozzá fűzött kezdeti elvárások. George W. Bush elnök nyolc éve után Obamát nem egy helyen úgy várták, mint a Megváltót. A Pew Research Center adatai szerint 2009-ben az iránta való bizalom Európában átlagosan 86 százalékos volt, Japánban 85, Kínában 62, sőt még Mexikóban is mellette állt a szavazók 55 százaléka. A most megkérdezettek 61,59, illetve 54 százaléka szerint nem tett eleget választási ígéreteinek. Ennek eredményeként négy év alatt Obama népszerűségi mutatója Európában 6, a muzulmán országokban 9, Oroszországban 1, Kínában 24, Japánban 11, Mexikóban pedig 13 százalékkal csökkent.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..