home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Erőszakos közösülés és gyilkosság a fásszínben
KISIMRE Ferenc
2011.11.16.
LXVI. évf. 46. szám

A büntetlen előéletű, szakmunkás képesítéssel rendelkező, őrizetbe vételét megelőzően alkalmi munkából élő Bitó László 2010. április 27-én reggeltől este hét óráig dolgozott, és ez idő alatt pontosabban nem meghatározható mennyiségű szeszes italt fogyasztott. Munka után hazaindult, de útközben megál...

A büntetlen előéletű, szakmunkás képesítéssel rendelkező, őrizetbe vételét megelőzően alkalmi munkából élő Bitó László 2010. április 27-én reggeltől este hét óráig dolgozott, és ez idő alatt pontosabban nem meghatározható mennyiségű szeszes italt fogyasztott. Munka után hazaindult, de útközben megállt egy szatymazi kocsmánál. Itt tovább ivott, lerészegedett, majd 8 óra előtt, kerékpárját tolva, folytatta útját lakhelye felé, és megállt az özvegy F. V.-né házánál.
Az idős asszony Bitó egyik nagyszülőjének régi ismerőse volt, akivel a vádlott beszélő viszonyban állt. Amikor Bitó meglátta az asszonyt az udvaron, elhatározta, hogy betér hozzá beszélgetni. Kerékpárját a kerítésnek támasztva az utcán hagyta, majd a fásszín mellett álló asszonyhoz ment, és beszélgetni kezdtek. Körülbelül 20 óra 40 perc környékén F.V-né hátat fordított a vádlottnak, és ekkor a férfi elhatározta, hogy közösülni fog a 83 éves asszonnyal. Átkulcsolta a neki háttal álló nő nyakát, majd a földre nyomta. Mivel a megtámadott kiabálni próbált, támadója az asszony arcát a földbe nyomta, és mintegy 3-5 percig leszorítva tartotta. Ekkor a sértett az ellenállással felhagyott, mire a vádlott a sértettel közösülni akart, végül fajtalankodott az asszonnyal, miközben annak nyakát átkulcsolva szorította.
Miután Bitó László abbahagyta a fajtalankodást, a magatehetetlen nőt behúzta a fatárolóba, majd a helyszínről lakóhelyére távozott. F. V-né a támadás során közel húsz sérülést szenvedett el, de ezek gyógyulástartama együttesen és külön-külön is, túlélése esetén, 8 napon belüli lett volna. Ezek a sérülések a sértett halálával okozati összefüggésben nem álltak. Az idős asszony halála - a cselekmény befejezése után mintegy húsz perccel - a nyak megragadása, megszorítása következtében kialakult fulladás miatt állt be. Az áldozat holttestét rokonai április 28-án fedezték fel.
A vádlott, aki az általa elkövetett bűncselekményeket megbánta, az első fokú bírósági tárgyaláson ténybeli, bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett.
''Bitó László vádlott nem gyengeelméjű, nála szellemi leépülés, tudat- vagy személyiségzavar, illetve elmebetegség a bűncselekmény elkövetésekor, sem később nem állt fenn, esetében szexuális aberráltság, ösztönelfajulás, vagy bármilyen nemi ösztön rendellenesség nem igazolható” - áll az első fokon eljáró bíróság ítéletében. Így emberölés bűntettében és erőszakos közösülés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2011. május 13-án Bitó László (1969) vádlottat. Ezért őt a bíróság - halmazati büntetésül - 14 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntés ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.
A Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa viszont megváltoztatta az emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt Bitó László ellen indított büntetőügyben a Csongrád Megyei Bíróság ítéletét. A vádlott cselekményét aljas indokból elkövetett emberölésnek minősítette, és a vádlott büntetését 16 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre súlyosbította.
Az indoklásban elhangzott: abban az esetben, ha a nemi bűncselekmény során alkalmazott erőszak alkalmas emberölés megvalósítására, akkor - a váddal ellentétben - nem két bűncselekményt, hanem az emberölés minősített esetét, az aljas indokból elkövetett emberölést kell megállapítani. Erre is tekintettel súlyosította a táblabíróság a vádlott büntetését 16 évre, mivel a 14 év szabadságvesztést az elkövetett cselekményhez képest enyhének ítélte meg. Ugyanakkor a minősített emberölés esetében már csak fegyházfokozatú szabadságvesztés szabható ki, ezért kell a vádlottnak az első fokú ítéletben kiszabott börtön helyett fegyházban letöltenie büntetését. Az így meghozott büntetés alkalmas a büntetési célok elérésére.
Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye, áll a másodfokú ítéletben.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..