home 2024. április 29., Péter napja
Online előfizetés
Erős földrengések Törökországban és Szíriában
2023.02.06.
LXXVIII. évf. 5. szám
Erős földrengések Törökországban és Szíriában

A Richter-skála szerinti 7,8 erősségű ma hajnali földrengés után, amely Törökország délkeleti és Szíria északi részét sújtotta, néhány órával később, valamivel 12 óra előtt is volt egy szinte ugyanolyan erős, 7,7-es erősségű földmozgás.

A romok alatt nagyon sok az ember, az áldozatok száma óráról órára nő. A délutáni hírek Szíriából és Törökországból összesen több mint 1500 halálos áldozatról és 3 ezer sérültről számolnak be, Törökországban a halottak száma meghaladja a 900-at, a sérülteké pedig az 5000-et. Eddig 78 utórengést regisztráltak, és a katasztrófában legalább 1700 épület összeomlott. Az elmúlt száz évben ez volt a térségben tapasztalt legnagyobb földrengés.

A károk miatt teljesen lezárták Hatay város repülőterét, míg Kahramanmarasban és Gaziantepben csak a mentési munkálatokhoz használják a légikikötőket. A rengések következtében Gaziantep történelmi vára is súlyos károkat szenvedett.

Zajlanak a mentőmunkálatok, melyekhez Törökország nemzetközi segítséget is kért. A mentést nagyban nehezíti a térségben uralkodó időjárás. Napközben is fagypont közelében alakul a hőmérséklet, miközben sok helyen esik az eső, vagy éppen eső várható.

Az Európai Unió vezetői, valamint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár támogatásáról biztosította a földrengés sújtotta Törökországot és Szíriát, az EU közölte: az uniós mentőcsapatok már elindultak a térségbe. Az orosz mentőcsapatok is készenlétben állnak.

Két speciális mentőegységet küld Szerbia Törökországba a földrengés áldozatainak megsegítésére. Az egyenként tizenkét főből álló csapatok, valamint az összekötő tisztek feladata a romok eltakarítása, a nehéz törmelék elmozgatása, a keresés és a mentés. Magyarország is készen áll a segítségnyújtásra kutató-mentő csapatok indításával a katasztrófa sújtotta térségbe.

Forrás: Pannon RTV, MTI

Fotók: Tanjug/AP/IHA agency

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..