home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Erő, meggyőződés, tervezés
Kartali Róbert
2022.11.09.
LXXVII. évf. 45. szám
Erő, meggyőződés, tervezés

Kupuszinán, Szilágyin, Gomboson és Doroszlón több rendezvényt és településenként több helyszínt is körbejártak a Magyar Összefogás jelöltjei Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kíséretében. A nyugat-bácskai körút Zomborban zárult a Magyar Polgári Kaszinóban megtartott lakossági fórummal, melynek díszvendége Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelésért felelős államtitkára volt.

A Dunatáj Egyesülés szombaton tartotta meg a nyugat-bácskai művelődési egyesületek és civil szervezetek éves tanácskozását a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület székházában. A rendezvényen részt vett Pásztor István, a VMSZ elnöke, Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Fremond Árpád, a Magyar Összefogás lista vezetője és Kovács Elvira, a köztársasági parlament alelnöke is, akik meghallgathatták a nyugat-bácskai civil szervezetek, egyesületek és intézmények vezetőinek beszámolóit.

— Hihetetlenül büszke vagyok a közösségre, amelynek a tagja vagyok — hangsúlyozta a tanácskozáson Pásztor István. A VMSZ elnöke ezt a kijelentését azzal magyarázta, hogy minden zűrzavartól függetlenül a kérdéses összejövetelen is a jövőről, az erőről, a meggyőződésről, az összekapaszkodásról és a tervezésről beszéltek. — A vajdasági magyar közösségnek ez akkora értéke, amely párját ritkítja, hiszen mindig meg tudjuk találni azt a közös nevezőt, amely felülírja a közösség tagjai között fellelhető különbségeket. 

— A nemzeti tanácsi választás azért fontos, hogy megerősítsük a vajdasági magyar kulturális autonómiát, hogy megőrizzük mindazt, amit ma már szinte természetesnek veszünk, az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat területén — nyomatékosította Fremond Árpád. A Magyar Összefogás lista vezetője emlékeztetett, hogy a Magyar Nemzeti Tanács megalakulásakor mennyit kellett küzdeni a célok eléréséért. — Akkoriban csaknem 140 000 ember neve szerepelt a magyar kisebbségi választói névjegyzékben, és az összefogásnak köszönhetően tudta a politikum létrehozni, fenntartani és működtetni a Magyar Nemzeti Tanácsot. Ha a közösség nem állt volna be a VMSZ mögé, akkor nem lehetett volna felmutatni a megvalósított eredményeket.

— A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség megtesz mindent, hogy segítse az egyesületek munkáját. Az, hogy van egy szórványközpont Nyugat-Bácskában, a Dunatáj, illetve Péter István, az egyesülés elnöke és csapata óriási segítség a VMMSZ számára — összegezte a tanácskozáson Sutus Áron. Mint mondta, ha az egyesületek a Dunatájhoz fordulnak, akkor egyúttal felkeresik a VMMSZ-t és az MNT-t is, az információk pedig továbbáramlanak az önkormányzati, a tartományi és a köztársasági magyar érdekképviselethez.

Ezen a napon tartották meg a településen a másodszor megszervezett kolbásztöltő versenyt, ez volt a kampánykörút második állomása. Dubacz Éva tartományi képviselő, Kupuszina Helyi Közössége Tanácsának alelnöke elmondta, ezt a rendezvényt tavaly hagyományteremtő céllal szervezték meg, a falvakért felelős minisztériumnál pályáztak támogatásért az apatini község által. A sikeren felbuzdulva az idén már egy sokkal nagyobb eseményt terveztek, és nagy örömükre rengeteg ember gyűlt össze. A versenyen huszonegy csapat indult, neveztek helyiek és környékbeliek, valamint érkeztek Nemesmiliticsről, Apatinból, Doroszlóról és Nyugat-Bácska minden részéről, de még szabadkai csapatok is voltak.

A körút Szilágyin folytatódott, a falu magyar szervezetének illetékesei fogadták a VMSZ és az MNT elnökét, illetve a Magyar Összefogás listán szereplő jelölteket. Surján Csaba, a helyi József Attila Művelődési Egyesület elnöke beszélt a helyi kérdésekről.

— Szilágyin közel 300 magyar ember él, de attól függetlenül, hogy a lélekszám csökkenő tendenciát mutat, és hogy csak két első osztályos van az idén, azt látjuk, hogy ennek ellenére az életkedv az töretlen — véleményezte Pásztor István. Mint mondta, a reménykedés megmaradt. — Itt is az bizonyosodott be, hogy ha feladjuk önmagunkat, ha elhagyjuk házainkat, utcáinkat, településeinket, és ha máshova járatjuk iskolába gyerekeinket, akkor a politika eszközeivel nem lehet a negatív folyamatokat megállítani.

Az elnök hozzátette: arról beszéltek, hogy a Nyugat-bácskai Körzetben, Szilágyin legyen a magyar szórvány napja, a tavaly újraállított turulszobornál. Forgács Dénes, a Szilágyi Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke kíséretében megtekintették az egyesület székházát, mely épület falai vizesek, szigetelésre szorulnak. Mint mondták, ez azért is fontos, mert ez az egyetlen olyan helyszín a faluban, ahol nagyobb összejöveteleket lehet tartani.

Gomboson Blagojević Mária, a József Attila Általános Iskola igazgatónője vezette körbe a delegációt az intézményben, bemutatva az iskola gondjait-bajait. Mint kiderült, évekig beázott az épület tetőszerkezete, de ezt sikerült megoldani.

— Az iskola legégetőbb problémája jelenleg a tornaterem padlózatának lecserélése, itt lenne szükség a tartományi pályázatra. Az intézményben le kellene cserélni a világítást, hogy valamilyen módon energiatakarékosságot tudjunk felmutatni — mutatott rá az iskola vezetője. Hozzátette, az elmúlt évek legnagyobb felújítása a fűtés korszerűsítése volt, melyet három fázisban oldottak meg, 11 millió dinár értékben. Az iskolának 108 diákja van, ebből 33 fiatal tanul a magyar tagozatokon elsőtől nyolcadik osztályig.

Pásztor István Gomboson meglátogatta a helyi, kilencvenhét éves, 70 tagot számláló önkéntes tűzoltó testület székházát és az ott kialakított tűzoltómúzeumot. Kovács Terzity Melinda, a testület titkára elmondta, folyamatosan pályáznak, hogy képezni tudják a fiatalokat hattól tizennyolc éves korig. Az épületet is tatarozzák, néhány éve a homlokzatot újították fel, a közelmúltban pedig a padlózatot cserélték le, és új székeket vásároltak. Mint megtudtuk, a helyi tűzoltóotthon székházában működik a faluban tevékenykedő többi magyar civil szervezet és művelődési egyesület.

Doroszlón a Móricz Zsigmond Magyar Művelődési Egyesület illetékesei látták vendégül a VMSZ elnökét. Csernicsek József, az egyesület alelnöke arról számolt be, hogy a több mint száz tagot számláló egyesületnek van tánccsoportja, fúvószenekara, irodalmi, színjátszó és hagyományőrző szakcsoportja is. Az egyesület 27 000 eurós anyaországi támogatásból rendbe tudta tenni az egyesület udvarát, betonoztak, és egy vizesblokkot is kialakítottak az épületben. Elmondta, csináltak egy nyári konyhát is, de hogy üzembe lehessen helyezni, további támogatásra lenne szükség, és néhány nyílászárót is cserélni kellene. Doroszlón is megtekintették a helyi önkéntes tűzoltó testület székházát, mely épületben a BGA támogatásával és az MNT segítségével felújították a konyhát. Gellér Eszter, az egyesület elnöke elmondta, hogy a 80 tagot számláló egyesület jövőre ünnepli fennállásának 100. évfordulóját.

A kampánykörút Zomborban ért véget. A Magyar Polgári Kaszinóban megtartott lakossági fórumon Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzeti elnöke, Kabók Erika és Móger Tímea, a Magyar Összefogás listáján szereplő jelöltek, Kovács Elvira, a köztársasági parlament alelnöke és Pásztor István fejtették ki a választásokon való részvétel fontosságát. Az est díszvendége Maruzsa Zoltán, Magyarország köznevelésért felelős államtitkára volt, aki azt javasolta a vajdasági magyaroknak, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választáson, ezzel is megmutatva a szerb államnak, hogy a magyarság ereje a Magyar Nemzeti Tanács mögött áll. Kifejtette azon véleményét is, hogy az elcsatolt nemzetrészek tekintetében mind közül a legnagyobb szervezettséget a délvidéki magyarságnál lehet tapasztalni, és ez a Magyar Nemzeti Tanácsnak is köszönhető.

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..