home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Eredményesség és tömegesség
Tóth Tibor
2024.03.29.
LXXIX. évf. 13. szám
Eredményesség és tömegesség

Zentán elsősorban a birkózás és az atlétika jegyében telt az elmúlt sportév, de eredményeikkel a kajakozók és a csapatsportágak képviselői is magukra vonták a figyelmet. Szegedinszki Igorral, Zenta Község Sportszövetségének titkárával az elmúlt év eredményeit tekintettük át, kitértünk az idei évre vonatkozó tervekre, de beszéltünk a kishegyesi és a bácsfeketehegyi birkózásról is, hiszen a szakember e két településen edzéseket tart a küzdősport iránt érdeklődő gyerekeknek.

— 2023-ban sem maradtak el a zentai sportsikerek — kezdte a beszélgetést Szegedinszki Igor. — Elsőként a kishegyesi illetőségű Világos Adrianát említeném, aki gerelyhajításban megnyerte a junior-világbajnokságot, majd részt vett Budapesten a felnőtt-világbajnokságon is. Sérülés miatt a magyar fővárosban sajnos nem került döntőbe, és a 16. helyen zárta pályafutása első felnőtt-világbajnokságát. A sérülést a versenyidény után sikerült orvosolni, viszont a kiváló atlétát a Zentai Atlétikai Klubból Topolyára igazolták, így a zentai sportélet egy kitűnő sportolóval lett szegényebb. Városunkban a birkózás gazdag hagyományokkal bír. Ennek megfelelően az elmúlt évben a birkózók több országos és tartományi bajnoki címet szereztek, Pék Zalán és Vámos Antal pedig szőnyegre léptek a korosztályos világ- és Európa-bajnokságon is. A nagybecskereki Proleter színeiben versenyző Nemes Mátét is említeném, aki az elmúlt évben a belgrádi világbajnokságon bronzérmet nyert. Egy korábbi világversenyen olimpiai kvótát szerzett az ország számára, és a 67 kilogrammos mezőnyben minden bizonnyal a zentai birkózót láthatjuk a párizsi ötkarikás játékokon. Nagyon szépen dolgoznak a Tiszavirág Kajakklub versenyzői is. Soraikból a válogatottal törökországi edzőtáborban tartózkodó Gere Katalint emelném ki, aki tavaly az országos bajnokságon két ezüst- és egy bronzérmet nyert, a portugáliai Eb-n egyesben 5., párosban 6., az olaszországi világbajnokságon pedig egyesben 6. helyezést ért el. A nem olimpiai sportágakban minden évben Kéri Valentina szállítja a sikereket. A kiváló versenyző három éve világbajnokságot, két éve Európa-bajnoki bronzérmet nyert kick-boxban, tavaly pedig a Küzdősportok Világjátékán diadalmaskodott.


Szegedinszki Igor (a szerző felvétele)

* Az egyéni sportágak mellett a sportcsarnok 2015. decemberi átadója után a csapatsportágak is jelentős fejlődésnek indultak.

— A csapatsportágak közül a kosárlabdát említeném elsőként, talán ez a sportág fejlődött ugyanis a legtöbbet. A Zenta Kosárlabdaklub öt korosztályos csapattal versenyez a különféle ligákban, lányokkal és fiúkkal is dolgozik, főleg a szebbik nem képviselői a sikeresebbek. Az elmúlt évben az iskolai kosárlabda-bajnokságon is szép sikereket értek el, és klubszinten is megállják a helyüket. Kézilabdázóink és labdarúgóink főleg a fiatalabb korosztályokban érnek el sikereket. A Zenta Labdarúgóklubban vezetőségváltás történt, mely után újult erővel, a hangsúlyt a fiatalabb korosztályokra helyezve folytatódott a munka. Az egyesületben kiemelt szerepet szánnak a tömegesítésnek, így a sárga-kék egyesület ma már mintegy 130 fiatal labdarúgót számlál. A röplabdaklubban 30 lány játszik, ők az Óbecsei Körzeti Ligában versenyeznek. A generációváltáson átesett vízilabdázó lányoknál a fedett medence hiánya még mindig gond, hiszen a hazai mérkőzéseiket Szabadkán kell lejátszaniuk. A férfi pólósok a nyári ligában szerepeltek az elmúlt évben.

* Hány egyesület tagja jelenleg a sportszövetségnek, és az idei évi költségvetésből mennyi jut sportra?

— Szövetségünk 34 sportegyesületet számlál. Az önkormányzat 31 600 000 dinárt különített el a sportegyesületek és sportszervezetek részére, továbbá plusz csaknem 20 millió dinárt a sportcsarnok fenntartási költségeinek fedezésére. A községi tanács a közelmúltban fogadta el a sportegyesületek végleges rangsorolását, melynek értelmében az első helyen a Zenta Birkózóklub végzett, így a legnagyobb összeget ők kapják. A második helyet a Tiszavirág Kajakklub, a harmadikat a Zenta Labdarúgóklub, a negyediket a Zentai Atlétikai Klub, az ötödiket pedig a felsőhegyi Herkules Birkózóklub szerezte meg, tehát a felsorolt sportegyesületek kapják a legnagyobb összeget, de természetesen a többi sportegyesület is kap.


Kishegyesi és bácsfeketehegyi birkózók a decemberi birkózókarácsonyon (Szegedinszki Igor Facebook-oldala)

* Az elosztást az eredményesség és a tömegesség határozta meg?

— Két évvel ezelőtt a régi szabályzatot átdolgoztuk, és főleg az eredményekre és a tömegességre helyeztük a hangsúlyt, hiszen ezek mutatják reálisan a sportklubok helyzetét.

* Milyen beruházások, fejlesztések történtek a községben a sportlétesítmények terén?

— A sportcsarnokban történtek felújítások, melyek az évek alatt időszerűvé váltak, valamint a medencénél az öltöző újult meg. Az idei tervek között szerepel a tekepálya tetőszerkezetének felújítása és a sportcsarnokban, valamint a medencénél a szükséges munkálatok elvégzése. Az atlétikai pálya felújítása és a fedett medence létesítése még várat magára. A tavalyi évben pályáztunk a következő Vajdasági Munkásolimpia megrendezésére, abban reménykedve, hogy a rendezés elnyerése esetén a pályázatokon nagyobb eséllyel indulnánk, és megújulhat az atlétikai pálya és a medence is. Sajnos immár harmadszor maradtunk alul, ezúttal Zombor kapta meg a rendezés jogát.

* Milyen tervei vannak a sportszövetségnek az idei évre?

— Az elmúlt héten kihirdettük 2023 legjobb sportolóit és sportegyesületeit, az év folyamán pedig a sport népszerűsítése lesz a legfőbb feladatunk. Újra megszervezzük az egyre népszerűbb sportválasztó napot, ahol a sportegyesületek bemutathatják tevékenységüket az óvodások és az általános iskolások számára. A sportklubok részéről pozitív visszajelzések érkeztek a sportválasztó nappal kapcsolatban, hiszen a rendezvény után megnő az érdeklődés a sport iránt, és több gyerek csatlakozik valamely egyesülethez.

* A Kishegyesi Birkózóklubban edzőként is tevékenykedsz. Hogyan jött az életedbe a birkózás?

— A Vajdasági Birkózóakadémia keresett meg, hogy tartanék-e edzéseket Kishegyesen és Bácsfeketehegyen. Mindkét településen több évvel ezelőtt jelen volt a birkózás, majd megszűnt, a Vajdasági Birkózóakadémia pedig újra szerette volna éleszteni mindkét faluban a sportágat. Egykori atlétaként, atlétaedzőként és testnevelő tanárként természetesen elvállaltam ezt a nemes feladatot. Tavaly kezdtünk versenyezni, és az országos korosztályos bajnokságokon három érmet szereztünk, de az őszi klubversenyekről és nemzetközi megméretésekről is több éremmel tértünk haza. Az idén eddig két kupaversenyen és egy vajdasági bajnokságon léptünk szőnyegre, és mindegyiken nyertünk érmet. A Szerb Birkózószövetség által szervezett hivatalos versenyeken az elmúlt évben 47 birkózóklub indult, mi pedig teljesen új egyesületként a 27. helyen végeztünk úgy, hogy tavaly a kupaversenyeken és a tartományi bajnokságokon nem is indultunk, az országos bajnokságokon az U13-as és az U15-ös korosztállyal kezdtük a versenyzést. Az idén még előrébb szeretnénk végezni a csapatok rangsorában, hiszen az említett két korosztály mellett U11-es és U17-es korosztályban is indulunk a versenyeken. A gyerekek létszáma 40 körüli, ebből mintegy 20-an Kishegyesen, 20-an pedig Bácsfeketehegyen járnak rendszeresen edzésre. A 40 birkózó között 10 lány is van, közülük az egyik legtehetségesebb Csernik Aletta, aki a közelmúltban megnyerte az országos kupát a 13 éven aluliak mezőnyében.

* Ha valaki szeretne csatlakozni a csapathoz, hol és mikor teheti meg?

— Bácsfeketehegyen hétfőn és szerdán 17 órától, Kishegyesen pedig kedden és csütörtökön 19 órától tartok edzést az iskola tornatermében. Mindenkit szeretettel várunk!

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..