home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Eredményes zentai diákok
Tóth Lívia
2021.06.08.
LXXVI. évf. 22. szám
Eredményes zentai diákok

A járványhelyzet ellenére a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói szép eredményeket értek el a különféle anyanyelvi versenyeken.

Kormányos Katona Gyöngyi magyar nyelv és irodalom szakos tanár elmondta, tavaly november végén az oktatási intézményből egy-egy hetedikesekből és nyolcadikosokból álló csapat jelentkezett a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőre, mely a lakiteleki Népfőiskola, a Hungarikum Bizottság, a Magyar Országgyűlés és a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával valósult meg.

A négy fordulóból álló megmérettetés a járványügyi intézkedéseknek megfelelően teljes egészében az online térben folyt. A zentai versenyzők a negyedik fordulóban a legjobb tizenkét csapat között végeztek. Mindkét korosztályban ők voltak az egyetlen vajdasági, a nyolcadik osztályosoknál pedig az egyetlen határon túli csapat.


A Savoyai Eugén csapat

Az első két fordulóban a diákoknak írásbeli tesztfeladatsort kellett megoldaniuk, illetve már a második fordulóban prezentációt kellett készíteniük, melyben a saját településük vagy szűkebb régiójuk értékeit mutatták be. A harmadik forduló, melybe huszonnégy csapat került be, már az elődöntő volt, melyet Lakitelken tartottak volna meg, de a terveket ismét felülírta a járványhelyzet, így a gyerekek továbbra is az online térben bizonyították felkészültségüket. Egy hungarikumot kellett bemutatni prezentáció formájában, majd a negyedik fordulóban javaslatot tenni egy általunk kiválasztott értékre, melyet hungarikummá szeretnének nyilvánítani.

— Ha valaki megnézi a Vajdasági Magyar Értéktár honlapját, akkor pontosan látja, milyen elvek szerint lehet javasolni egy-egy értéket a települési vagy a regionális értéktárba. Nem könnyű feladat, mert forrásokra, szakirodalomra kell hivatkozni, és mindent indokolni kell. Igaz, a tanulók előtt nem volt ismeretlen a vetélkedő jellege, mert a korábbi években már részt vettek hasonló megmérettetésen — hangsúlyozta a tanárnő. Azt is hozzáfűzte, hogy munkájukat sokan támogatták. Köszönettel tartoznak Vázsonyi Csillának, a Vajdasági Magyar Értéktár koordinátorának, Zenta Önkormányzatának, Mészáros Gábor informatikusnak, Reperger Miklós fényképésznek, a Pro Media és a Pannon Televízió csapatának, Gere Zsíros Elvirának, a Papuli étterem tulajdonosának, valamint Gergely József biológusnak.

A két zentai csapat, a Savoyai Eugén (Barna Emília, Csáki Márton, Katona Noémi) és a Tiszavirág (Bognár Anka, Király Ella, Szarka Kitti) a többi közt a zentai csatával, a tiszai halászlé készítésével, az aracsi pusztatemplommal, az aracsi kővel, a Tisza virágzásával, a nándorfehérvári diadallal és a déli harangszóval foglalkozott. Mint mondták, igyekeztek Vajdaságra jellemző témákat választani.


A Tiszavirág csapat

— Nagyon sok természeti, kulturális, szellemi, népművészeti érték van a környezetünkben, és a pedagógiai nevelés ott kezdődik, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a körülöttünk levő örökségre. A neves zentai személyek, az emlékhelyek, az épített örökség a mindennapjaink részei, fontosak számunkra, mert segítik a lokális identitástudat és a szülőföldhöz való kötődés kialakulását, megerősödését. Lehet, hogy ezeket a fiatalokat az élet elsodorja innen, de a cél az, hogy mindig szeretettel gondoljanak vissza a szülővárosukra — emelte ki Kormányos Katona Gyöngyi.

A zentai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói az elmúlt időszakban az online versmondó versenyeken több helyezést, különdíjat érdemeltek ki. Ezen a területen Nikolić Dávid, Szarka Hanna, Szarka Kitti, Király Ella és Dulity Adrián jeleskedett.

Az Általános Iskolák Művészeti Vetélkedőjén versmondásban Szarka Kitti 1., míg Szarka Hanna a 3. helyen végzett, Polyák Emma pedig 3. díjat kapott szép beszéd kategóriában.

Az iskola négy tanulója vehetett részt a szabadkai körzeti szavalóversenyen, és hárman továbbjutottak a tartományi vetélkedőre: Helena Zelen, Szarka Hanna felső tagozatosok és Dulity Adrián 4. osztályos tanuló. Az utóbbin Szarka Hanna arany oklevelet érdemelt ki, Dulity Adrián pedig ott lehet a köztársasági döntőben, melyet Valjevo városában tartanak meg május végén.

A Petőfi Sándor Általános Iskolák versenyén a zentai csapat — Katona Noémi, Király Ella, Stefanov Marko és Zsoldos Zalán — 2. helyezést ért el.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..