home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Eredményes év az atléták mögött
Tóth Tibor
2020.04.19.
LXXV. évf. 15. szám
Eredményes év az atléták mögött

A magyarkanizsai Partizan Atlétikai Klub sikeresen zárta a 2019-es idényt. A Tisza-parti versenyzők a Balkán-bajnoki ezüst mellett több érmet nyertek a fedett pályás és szabadtéri országos, illetve tartományi bajnokságokon, valamint a szerbiai kupa versenyein. Az elmúlt idényről és az idei évre vonatkozó tervekről még a rendkívüli állapot bevezetése előtt Mészáros Kornéllal, a Partizan Atlétikai Klub elnökével beszélgettem.


Mészáros Kornél

— Az elmúlt két idény a legeredményesebb klubunk történelmében. Több mint tízéves szünet után sikerült kinevelnünk egy ütőképes generációt, mely a serdülő és az ifjúsági mezőnyben ért el kiváló eredményeket. Legsikeresebb atlétánk Marina Živković, aki hétpróbában zsinórban másodszor szerzett ezüstérmet a Balkán-bajnokságon. A hétpróba mellett magasugrásban, távolugrásban és gátfutásban is több érmet nyert az országos, valamint a tartományi bajnokságokon fedett pályán és szabadtéren egyaránt. Utolsó éves a 20 éven aluli korosztályban, így minden esélye megvan, hogy megszerezze a hőn áhított Balkán-bajnoki aranyérmet. Klubunk tagjai összesen tizenegy arany-, öt ezüst- és négy bronzérmet nyertek az országos bajnokságokon és kupaversenyeken, míg a vajdasági szintű viadalokról tizenkilenc arany-, tizenhat ezüst- és tizenkét bronzérmet hoztunk haza — sorolja az eredményeket Mészáros.

Az atléták versenynaptára rendkívül sűrű, hiszen a fedett pályás idény januártól márciusig, a szabadtéri pedig márciustól október közepéig tart. A magyarkanizsai egyesület öt korosztályban indított versenyzőket 2019-ben, az atléták összesen harminchét megmérettetésen vettek részt, ami negyvenöt utazással járt.

— Marina mögött a klub második legeredményesebb versenyzője Pavle Soraić, aki távolugrásban az ország legjobbjának bizonyult korosztályában, emellett gerelyhajításban és magasugrásban is Szerbia legjobb atlétái között foglal helyet. Sokoldalú sportoló, hosszú távon nemzetközi szinten is kiváló tízpróbázó lehet belőle. A tavalyi Balkán-bajnokságra nem utazott egyetlen dobóatléta sem, így Nikola Berićnek nem volt alkalma részt venni a megmérettetésen, itthon azonban gyűjtötte a sikereket, miután gerelyhajításban és kalapácsvetésben az országos bajnokságon korosztályában 2., a felnőttek között pedig 3. helyet szerzett. Magyari Ákos kalapácsvetésben nyert korosztályos országos bajnoki címet, Horváth Bertalan gerelyhajításban megnyerte a téli országos dobóbajnokságot, Anja Živković pedig hármasugrásban bronzot szerzett az országos bajnokságon — mondta.


Pavle Soraić (jobbról) a pionír korosztályban a legjobbnak bizonyult a magyarkanizsai Az év sportolója választáson

Főleg többpróbában, valamint ugró- és dobószámokban jeleskednek a magyarkanizsai atléták, rövidtávú futásban, azaz sprintben nincsenek a legjobbak között, mivel salakpályán edzenek, mely nem megfelelő egy-egy sprinter felneveléséhez. A Belgrádhoz és Újvidékhez közeli klubok heti több alkalommal e két város fedett pályás csarnokában, illetve tartánpályáján készülhetnek a versenyekre, és ez az előny a teremidény végére, illetve a szabadtéri idény elejére nemcsak a futó-, hanem az ugró- és a dobószámokban is megmutatkozik. A szerbiai válogatottnak jelenleg Marina Živković az egyetlen magyarkanizsai tagja, de a klubban abban bíznak, hogy Pavle Soraić is egyik számában bekerülhet a legjobbak közé.

A 2020. évi fedett pályás idényre is büszkék lehetnek a klubban, hiszen a Partizan tagjai tizenhat érmet nyertek a különféle korosztályos országos és tartományi bajnokságokon. A tartományi egyéni bajnokságon Aleksa Bošković az idősebb pionírok között 1. lett súlylökésben, Nikola Lončar pedig ugyanebben a számban ezüstérmet nyert. Marina Živković két érmet is szerzett: еlőbb magasugrásban a dobogó első, majd 60 méteres gátfutásban a második fokára állhatott. A 18 éven aluliak tartományi bajnokságáról öt érem került Magyarkanizsára: Anja Živković hármasugrásban az 1., Pavle Soraić távolugrásban a 2., magasugrásban a 3., Sergej Miladinov pedig távolugrásban és hármasugrásban is a 3. helyet szerezte meg. Az idősebb pionírok országos viadaláról Ognjen Miladinov és Aleksa Bošković is bronzzal tért haza, előbbi 60 méteren, utóbbi súlylökésben állhatott a dobogó harmadik fokára. Az országos dobóbajnokságon (20 éven aluliak) Magyari Ákos kalapácsvetésben a 2., Marina Živković súlylökésben a 3. helyen végzett, a 18 éven aluliak mezőnyében Pavle Soraić magasugrásban 2. lett, az országos többtusabajnokságon pedig Marina Živković az 1., Pavle Soraić pedig a 3. helyen fejezte be a versenyt a 20, illetve a 18 éven aluliak között. Néhány megmérettetés még a tervek között szerepelt, de az előállt helyzet következtében a szövetség kénytelen volt a halasztás mellett dönteni.


Anja Živković a legjobb serdülő lány 2019-ben

Mészáros elmondta, az iskolai csoportok számának alakulásához képest jól állnak, hiszen a fiatalok körében viszonylag népszerű az atlétika, és a kiscsoport kiválóan működik. A legfiatalabbakkal Rekecki Gabriella foglalkozik, a többiek munkáját pedig a Mandarić házaspár irányítja, Dušan és Jelisaveta 1982 óta oszlopos tagja az egyesületnek.

A tervek szerint a népkertben egy sport- és szabadidősport-központ épül, mely a többi közt a labdarúgást, a leendő Vajdasági Birkózóakadémiát és az atlétikát is magában foglalja. Ennek elkészültével minden valószínűség szerint az atlétikai klub feltételei is jelentősen javulnak majd.


Marina Živković zsinórban második alkalommal nyert ezüstérmet a Balkán-bajnokságon

2019-ben 38. alkalommal rendezték meg a nemzetközi úszó- és futófesztivált, mely iránt hatalmas érdeklődés nyilvánult meg a versenyzők és a közönség részéről egyaránt. Úszásban összesen 197-en indultak, ebből 143-an választották a 3, 54-en pedig a 7,5 km-es távot, míg futásban 352-en álltak rajthoz, akik közül 250-en 10 km-t, 102-en pedig 21 km-t futottak. A gyerekek számára is szerveztek futamokat, ők úszásban 200 és 570 méteren, futásban pedig 900, 1400, 2600 és 3500 méteren indulhattak.

— A hasonló rendezvények a reneszánszukat élik, és mi is évről évre egyre több úszót, futót látunk vendégül. Újra divat a sportolás, csúcson van a 35—45 évesek szabadidősportja, ami nagyon jó, hiszen a sportnál jobb divatot el sem lehet képzelni. Az idén még egy újdonságot vezetnénk be az úszó- és futófesztiválon, mégpedig a már meglevő 10 és 21 km mellett a futók 4 km-en is rajthoz állhatnának, ezzel is tovább népszerűsítve a szabadidősportot. Legnagyobb álmunk a Balkán-bajnoki cím megszerzése, melyre Marina Živkovićnak esélye van, emellett a többi atlétánkat szeretnénk minél több versenyre eljuttatni — mondta az elnök, majd megköszönte Magyarkanizsa Önkormányzatának az éves támogatását.

A többi sportághoz hasonlóan az atlétikában is megállt az élet. A versenyzők odahaza, lehetőségeikhez mérten egyéni edzéseket végeznek, és bíznak benne, hogy mihamarabb újra pályára léphetnek.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..