home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Erdősíteni kellene
(tv.)
2010.04.21.
LXV. évf. 16. szám
Erdősíteni kellene

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője szerint nem elég európai szintű törvényeket hozni, hanem európai szintű támogatást is kell adni a mezőgazdaságnak.Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Szerb Képviselőházban 14 mezőgazdasági kérdés szerepel napirenden,...

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője szerint nem elég európai szintű törvényeket hozni, hanem európai szintű támogatást is kell adni a mezőgazdaságnak.
Hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Szerb Képviselőházban 14 mezőgazdasági kérdés szerepel napirenden, ebből 7 jogszabály, azaz általános törvény, 4 államközi megállapodás és 3 nemzetközi szabályozás. A mezőgazdasági minisztérium Indiával, Iránnal, Izraellel és Brazíliával kötött államközi megállapodást, ezek főleg az állategészségüggyel kapcsolatosak. Fremond kifejtette: jó dolognak tartja ezeket az egyezményeket, hiszen mint mondta, általuk erősödik az ország nemzetközi pozíciója. A napirenden szereplő törvényekkel kapcsolatban több módosítási javaslatot is átadtak a VMSZ parlamenti képviselői.
A nemesített növényfajtákról szóló törvénytervezet kapcsán a képviselő kifejtette: új növényfajták bevezetését tervezik. A sörre is külön jogszabály készült.
- Szerbia nemzetközi szinten is nagy fogyasztónak és termelőnek számít, az országnak jelentős bevétele származik ebből az italból. Úgy gondolom, fontos az, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű sört állítson elő az ország - véli Fremond.
Az organikus termelésről szóló törvénytervezet szintén fontos az ország számára, hiszen ebben az ágazatban is nagy lehetőségek rejlenek. Az illetékes minisztériumnak olyan rendeleteket és szabályzatokat kell hoznia, amelyek elősegítik ennek az ágazatnak a fejlődését, valamint lehetőséget biztosítanak a kivitelre is.
A mezőgazdasági tanácsadói szolgálatokkal kapcsolatban is megszületett a törvény, a VMSZ képviselői úgy vélik, hogy ennek minden önkormányzatban, helyi közösségben működnie kellene. Ha hetente legalább egyszer a termelők rendelkezésére állna egy szakember, az nagyban elősegítené a mezőgazdaságban dolgozók megfelelő tájékozottságát. Fremond elmondta, hogy a Zentai Gazdakörrel közösen nyújtottak be egy módosítási indítványt a vízlecsapolási illeték csökkentésére. Azt kérik az illetékesektől, hogy a díj nagyságát hektáronként 400 dinárban határozzák meg.
Vajdaságban az erdővel borított területeknek az aránya 7 százalék, Európában pedig az átlag 47 százalék.
- Ezen változtatni kell, és mindent meg kell tenni azért, hogy erdőt telepítsünk. Az erdőkre vonatkozó jelenlegi törvénytervezettel kapcsolatban is nyújtottunk be módosítási javaslatot. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a tartomány statútuma értelmében Vajdaságnak joga van arra, hogy a területén elterülő erdők a saját tulajdonát képezzék - tette hozzá a VMSZ-es képviselő. A jelenlegi stratégia értelmében a közeljövőben az erdővel borított területek nagysága el kellene hogy érje a 14 százalékot.
A sajtótájékoztatón többek között az is elhangzott, hogy a termelők április 15-éig még bejegyeztethetik gazdaságukat. A képviselő szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy noha a mezőgazdaság húzó ágazat lehetne, a jelenlegi kormány a választásokat követően megfeledkezett róla.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..