home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Erdogan nyerte a török elnökválasztás első körét
2023.05.16.
LXXVIII. évf. 19. szám
Erdogan nyerte a török elnökválasztás első körét

Elnök- és parlamenti választást tartottak május 14-én Törökországban, melyen a lakosság részvételi aránya rendkívül magas volt, meghaladta a 88 százalékot.  

A voksok száz százalékos feldolgozottsága mellett az eredmények azt mutatják, hogy a szavazatok 49,54 százalékát szerezte meg Recep Tayyip Erdogan, a jelenlegi török államfő. A második helyen Kemal Kilicdaroglu végzett, aki 44,88 százalékos eredményt ért el.

Az elnökválasztás második fordulóját május 28-án tartják, ekkor derül ki, ki lesz Törökország államfője.

A török választásokat évtizedek óta nem kísérte akkora figyelem, mint most, a húsz éve hatalmon lévő Erdogan elnök soha nem volt még ilyen közel ahhoz, hogy elveszítse hatalmát. Népszerűségére rossz hatással volt az elmúlt évek magas inflációja és bukdácsoló gazdasága, valamint a februári, több mint 50 ezer halálos áldozatot követelő földrengés.

A parlamenti választás, melyen a 600 fős törvényhozás összetétele dől el, egyfordulós volt.

Forrás: Tanjug, Pannon RTV

Fotó forrása: Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..