home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Erasmus
Talpai Lóránt
2023.02.09.
LXXVIII. évf. 6. szám
Erasmus

Mégis rendben van? — Hatalmas kárt okozott a háború — Veszélyeztetett világörökség

Mégis rendben van?

Két jogszabály módosításával elhárulhat az akadály az Erasmus+ oktatási és a Horizont Európa kutatási programok folytatása elől — erről számolt be Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben. A miniszter elmondta, hogy kompromisszumkereső tárgyalásokat folytatott Marija Gabriel oktatásért és kultúráért, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős uniós biztossal, akikkel megállapodott. Ezáltal nem fenyegeti veszély ezeket a programokat, és az alapítványi fenntartású egyetemeken tanuló mintegy 180 000 magyar diáknak sem kell attól tartania, hogy kimaradhat az Erasmus-programokból. Mint mondta, ugyanez érvényes a Horizont Európa kutatóprogramokra is.

 

Hatalmas kárt okozott a háború

A német gazdaságnak az idén 175 milliárd euró kárt okoz Oroszország Ukrajna elleni háborúja az ország egyik legtekintélyesebb gazdaságkutató intézete, a kölni IW legújabb számításai szerint. A munkaadói érdekképviseletekhez közel álló intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln) közleménye szerint Oroszország Ukrajna elleni támadása és a háborúval összefüggő gazdasági kockázatok csak az idén a hazai össztermék (GDP) 4,5 százalékának megfelelő 175 milliárd euró veszteséget okoznak Németországnak. Egészen konkrétan a háború lakosonként 2000 euró jóléti veszteséggel jár Németországban 2023-ban. Hozzátették, a számításokhoz a háborút egy elméleti helyzettel vetették össze, melyben Oroszország nem ront rá Ukrajnára, és így magas energiaárak vagy termelési nehézségek, szűk ellátási keresztmetszetek sincsenek.

 

Veszélyeztetett világörökség

Veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánította Odessza történelmi óvárosát az UNESCO. Az ukrajnai orosz támadások okozta károk és a további veszély miatt döntött így az ENSZ örökségvédelmi testülete, Oroszország ellenkezését figyelmen kívül hagyva. Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója hangsúlyozta, a besorolás szimbolikus. A világörökségi egyezmény tagországainak önként vállalt kötelessége, hogy nem pusztítanak el szándékosan UNESCO-listás értékeket, és mivel a 194 tagállam egyike Oroszország is, így elvileg a továbbiakban nem lehet célpontja a történelmi város. Kijev októberben kérte Odessza történelmi városmagjának a felvételét a listára, erről született most kedvező döntés az UNESCO Világörökségi Bizottságának ülésén. Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális miniszter reméli, hogy az UNESCO-besorolás védőpajzsot nyújt, mert a kulturális örökséget is pusztítják az orosz támadások, ahogy a civil infrastruktúrát, az otthonokat és főleg az embereket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..