home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Enyhítették a volt szocialista honatya büntetését
KISIMRE Ferenc
2011.02.09.
LXVI. évf. 6. szám
Enyhítették a volt szocialista honatya büntetését

Zuschlag Jánosnak két és fél évvel enyhítették a büntetését - Gémes Sándor felvételeA Bács-Kiskun Megyei Bíróság által kiszabott 8 és fél év börtönbüntetés és teljes vagyonelkobzás helyett a másodfokú fellebbviteli bíróság -- a várakozásoktól eltérően -- jelentős mértékben csökkentette a vo...

Zuschlag Jánosnak két és fél évvel enyhítették a büntetését - Gémes Sándor felvétele

A Bács-Kiskun Megyei Bíróság által kiszabott 8 és fél év börtönbüntetés és teljes vagyonelkobzás helyett a másodfokú fellebbviteli bíróság -- a várakozásoktól eltérően -- jelentős mértékben csökkentette a volt szocialista országgyűlési képviselő, Zuschlag János büntetését: összesen 6 évet kell a rácsok mögött töltenie, a vagyonát pedig megtarthatja.
Egy mondatban így lehetne összefoglalni mindazt, ami a Szegedi Ítélőtáblán január utolsó napján elhangzott és amire az ország közvéleménye, de a határon túli sajtófigyelő is régóta várt. Lapunk szegedi tudósítója sem ,,tippelt jól'' a várható ítéletre. A január 11-én kezdődött tárgyalás négy napja alatt ugyanis szinte mindenkiben az a meggyőződés lett úrrá, hogy a fellebbviteli főügyész perbeszéde után mind az elsőrendű vádlott, mind a többi 14 esetében, ha nem is jelentős, de szigorítás következik majd be. Erre utalt az a körülmény is, hogy a védőügyvédek perbeszédei szinte ugyanarra a körülményre vonatkoztak, vagyis, hogy a bűncselekményeket a vádlottak nem bűnszervezet kötelékében követték el. A másodfokú ítélet viszont éppen ezt hangsúlyozta indoklásában, ugyanakkor egyéb enyhítő körülményeket talált a vádlottak esetében.
De lássuk sorjában az eseményeket! A szegedi ítélethozatal még fokozottabb médiaérdeklődés közepette zajlott, mint a tárgyalás kezdete. Ezúttal 32 szerkesztőség, az írott és az elektronikus sajtó munkatársai akkreditáltatták magukat, amiből újra kisebb bonyodalom támadt. Maráz Vilmosné tanácsvezető bírónő a szűk teremben egymásba ''könyöklő” sajtósokat a terem egyik felébe terelte, hogy a vádlottakat és a védőügyvédeket ne zavarják. Igen ám, de amikor az ítélethirdetésre rabszíjra fűzve bevezették az elsőrendű vádlottat, olyan tolakodás kezdődött a minél jobb pozíciókért, hogy ismét fennállt a veszély: a bírónő kiürítteti a termet, pontosabban az operatőröknek és a fotósoknak el kell hagyniuk a tárgyalótermet. A szinte csontig lesoványodott egykori ifjú szocialista honatya, ma csalással terhelt vádlott, helyet foglalt vádlott társai között, s minden rendeződött. Megkezdődhetett a munka. A tanácsvezető felolvasta a másodfokú ítéletet. Síri csend uralkodott a tárgyalóban, csak amikor az enyhítés szó elhangzott, akkor futott át halk moraj a termen. Azután következett az indoklás.
A lapunk által is taglalt bűnperben az elsőrendű vádlott, Zuschlag János mint a bűnszervezet feje ugyan óriási kárt okozott cselekményével a társadalomnak (társaival együtt csaknem 75 millió forintot üzletszerű csalással szerzett a szocialista ifjúsági szervezetek működésére és kampánycélokra), a másodfokú bírósági ítélet indoklásában viszont az áll, hogy ''az első fokon eljáró bíróság nem vette figyelembe azt a körülményt, hogy Zuschlag János 50 millió forintot, ami a kár jelentős része, megtérített” . Az ''irreleváns”, szól az indoklás, hogy a visszafizetésre szolgáló pénz honnan ered. Az első fokon eljáró bíróság ugyanis utalt arra, hogy ehhez a pénzhez is bűn tapad, hiszen ekkora összeget és ilyen gyorsan tisztességes módon előteremteni nem lehet. Zuschlag és társai esetében a szegedi fellebbviteli bíróság mellőzte a Bács-Kiskun megyei elsőfokú határozatnak azt a részét is, amely a vagyonelkobzásról, illetve bankszámláik zárolásáról szól. Mi több, a szegedi ítélet azt is kimondja, hogy az elsőfokú bíróság némely esetben túlterjeszkedett a szükséges bizonyítási eljárások során, ebből adódóan a perköltségek is nagyobbak voltak, s ezt nem kell teljes mértékben a vádlottaknak fizetniük, hanem fele részüket az állam átvállalja magára...
A bűnszervezet irányítója és társai tehát megkönnyebbülhettek az ítélethirdetés után. A jogerős ítéletet követően Zuschlag János elsőrendű vádlott 6 évet tölt börtönben. Ebből viszont már csaknem négyet letöltött, úgyhogy 2013 szeptemberében ismét szabad ember lesz a szabad hazában. A másodrendű Lados István büntetése -- két év -- már az elsőfokú bíróság ítélete után jogerőre emelkedett, Lados már tölti a büntetését, az idén szabadul. A harmadrendű vádlott, Katus Ferenc, volt megyei szocialista önkormányzati képviselő, az öt és fél év helyett 3 és fél évet kapott. A negyedrendű vádlottnak, åri Andrásnak, aki 4 év börtönt kapott, 2 év hat hónapra csökkentették a büntetését, jóllehet még mindig szökésben van. A többi vádlott büntetését is jelentős mértékben, két évvel, enyhítették, valamint a pénzbüntetések mértékét is csökkentették.
Az ítélethirdetésen hallottakat mindenki a saját szája íze szerint kommentálta. A legtöbb bulvárlapban és a balliberális sajtóban pusztán az enyhítés ténye jelent meg, arról viszont nem esett szó, hogy a fiatal baloldali politikusok és társaik bűnszervezetben követték el tetteiket. Mint ismeretes, az elsőfokú eljárás során több ismert szocialista politikust is beidézett tanúként a bíróság a Zuschlag-ügyben. Így például Gyurcsány Ferenc, Ujhelyi István, Mesterházy Attila, Arató Gergely és mások is megjelentek és tanúskodtak a perben. A mostani ítélethirdetés után egy országos napilap próbálkozott megkeresésükkel, de mindössze Ujhelyi István válaszolt a hívásra, ám ő sem kívánta kommentálni a fellebbviteli bíróság döntését.
A Szegedi Ítélőtáblán kihirdetett határozat tehát jogerős, az elítéltek megkezdhetik börtönbüntetésük (és nem fegyházbüntetésük, ahogyan az ügyész indítványozta) letöltését. Kivétel Zuschlag János, elsőrendű vádlott, aki 2007 óta van őrizetben. A börtönben töltött eddigi idejét beszámítják, és két év múlva, 2013 szeptemberében kisétálhat a börtönkapun.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..