home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Engedmények
Fehér Márta
2020.06.04.
LXXV. évf. 23. szám
Engedmények

Bulizhatnak a végzősök — Az osztálykirándulásokat is engedélyezték — Közönség előtt játszhatóak a mérkőzések — Megkezdődött az elsősök online beíratása Szerbiában — A varázslat a tanárok kezében van — a közönségszavazatokat a héten várják 

Bulizhatnak a végzősök

Rendezhetnek érettségi bankettet az általános és a középiskolák végzősei — döntött az oktatási minisztérium, és erről átiratban tájékoztatta az intézményeket. A rendezvényt az iskolában, művelődési vagy sportintézményekben tarthatják meg, erről az önkormányzattal közösen kell határozniuk. A középiskolások étteremben vagy szállodában is ünnepelhetnek, ha a szülők ebbe beleegyeznek.

 

Az osztálykirándulásokat is engedélyezték

Június 1-je és augusztus 31-e között szervezhetik meg az oktatási intézmények az elmaradt osztálykirándulásokat. A külföldre tervezett utak tilosak, szigorúan belföldön szabad kirándulni, azaz Szerbia területén kell újabb úti célt találni. A kirándulások során be kell tartani az illetékes szervek és intézmények biztonsági ajánlásait — közölte Mladen Šarčević oktatási miniszter.

 

Közönség előtt játszhatóak a mérkőzések

Június 1-jétől engedélyezettek az 1000 fős rendezvények, a szabadtéri sportmérkőzésekre pedig beengedik a szurkolókat, azzal a feltétellel, hogy a nézők között tartani kell a legalább 1 méteres távolságot. Péntektől folytatódtak a március óta szünetelő labdarúgó-mérkőzések, a 27. fordulót azonban még szurkolók nélkül játszották le a csapatok, hiszen az engedmény május utolsó hétvégéjére nem vonatkozott. A koronavírus-járvány leküzdésére a szerb kormány által alakított válságtörzs újabb döntéseket hozott a szerbiai járványügyi helyzettel összhangban. A hónap elejétől egyébként bárki, kizárólag személyes kérésre, megcsináltathatja a vírus ellen termelt antitestek jelenlétét kimutató szerológiai tesztet, ennek ára 1200 dinár.

 

Megkezdődött az elsősök online beíratása Szerbiában

A szülőknek az eUprava portálon kell jelentkezniük, és az eUpis szolgáltatásra kell kattintaniuk. Az internetes rendszernek köszönhetően időpontot kapnak az iskolába, ahol a jövendőbeli elsős alkalmasságát is felmérik. Az iskolai teszteléseket június 1-je és július 20-a között végzik, az eUpis szolgáltatás pedig július 10-éig érhető el.


A varázslat a tanárok kezében van — a közönségszavazatokat a héten várják

Több mint egy hónappal ezelőtt hirdették meg a címben olvasható elnevezésű pályázatot, azzal a céllal, hogy megjutalmazzák a távoktatásban kimagasló teljesítményt nyújtó pedagógusokat. Több száz tanár jelentkezett határidőn belül, azaz május 31-éig az ország minden pontjáról, és a szakmai zsűri meg a közönség által kiválasztott legjobb tizenkét versenyző részesül jutalomban. A közönségszavazás június 7-éig tart, hogy minden érdeklődő szülő és gyermek be tudjon kapcsolódni — olvasható a szervezők által kiadott közleményben. Tíz nap alatt több mint 25 000-en támogatták kedvenc pedagógusaikat. A versenyzőkre mintegy 80 000 szavazat érkezett a www.jpd.rs honlapon. A közönségszavazás nyertese egy legújabb generációs okostelefonnal lehet gazdagabb. A digitális eszközök legjobb felhasználását és a diákokkal való legjobb interakció megvalósítását egy laptoppal jutalmazzák. Két kategóriában ítélnek oda díjakat, mégpedig az általános és a középiskolák számára. A legjobb projektoktatásért járó jutalom egy okostelefon lesz, a televíziós tanítás legjobb példája pedig egy tv-készüléket kap kamerával. A pályázat első helyezettje egy észtországi és finnországi tanulmányutat, valamint laptopot nyer. A távoktatásban legjobb eredményeket elérő tanár iskolája szintén tv-készülékkel lesz gazdagabb. A második helyen végző versenyző laptopot és okostelefont, a harmadik, negyedik és ötödik helyezett pedig laptopot kap. A legjobb pontszámot elérő tanár e-könyvek vásárlásához szükséges utalványban részesül.


(Szerbiai RTV, Tanjug, Nova.rs)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..