home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Engedjük át magunkat a szépnek és a jónak
Tóth Lívia
2024.03.25.
LXXIX. évf. 12. szám
Engedjük át magunkat a szépnek és a jónak

A Felsőhegyi Könyvtár Kör harmadik alkalommal szervezte meg a Húsvétváró Kiállítást. Erre az alkalomra zsúfolásig megtelt a helyi művelődési ház nagyterme. 

Az esemény célja, hogy bemutassa azokat a szokásokat, hagyományokat, amelyeket elődeink évtizedeken át őriztek, megtartottak, és amelyek ma már talán egy kicsit feledésbe merültek, valamint arra is hivatott, hogy összehozza a különböző korosztályok képviselőit.

A kiállításon nyolc csoport vett részt: a Mag Hagyományápolók Egyesülete Zentagunarasról, a Móra István Művelődési Egyesület Keviből, a tornyosi nyugdíjas-egyesület, a Zengő Tájház Kézműves-egyesület Oromról, a Hagyományos Falusi Ízek csoport Valkaisorról, az adahatári ügyes kezű asszonyok és a házigazdák, a Felsőhegyi Könyvtár Kör.

A rendezvényen jelen volt Hugyik Richárd, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, Kormányos Katona Gyöngyi, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója.

A látottakat dr. Szőke Anna néprajzkutató értékelte, aki elmondta, a kiállítás bemutatja ősi hagyományainkat, de a mai kor szellemisége is benne van. Hangsúlyozta, amit visszahozunk a múltból, legyen az tojásfestés, ételek, sütemények, úgy adjuk tovább, hogy tudatosítsuk az utókorral, honnan ered és mit miért csinálunk. Kiemelte, a mi néphagyományunk a berzselés — a levelekkel, virágokkal díszített tojások vöröshagymával való festése és a piros tojás. Arra is emlékeztetett, hogy a virágvasárnapon megszentelt barkát az eresz alá kell tenni.

— Az ünnepnek legyen lelke, ne a külsőségekre fókuszáljunk, inkább forduljunk egymáshoz szeretettel, és ilyenkor idézzünk fel a Bibliából egy kis történetet. Ne csak a lakást, hanem a lelkünket is takarítsuk ki, engedjük át magunkat a szépnek és a jónak — tanácsolta dr. Szőke Anna, és a kiállító csoportok asztalait is megdicsérte.

Első műsorszámként a felsőhegyi Cinege óvoda táncos összeállítását láthattuk Bartus Klára és Csetle Judit óvónők vezetésével, a műsor keretében a lányok és a fiúk a locsolkodást is megidézték. A felsőhegyi Népdalbarátok Klubja vajdasági népdalokat adott elő, a Tiszagyöngye népdalkórus Törökkanizsa környéki népdalcsokrot énekelt, a Tiszai népzenei együttes vajdaszentiványi dalokkal mutatkozott be. Az összeállítást a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ Parázs gyermeknéptánccsoportja zárta.  

A harmadik húsvétváró kiállítás a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ, Zenta Község Önkormányzata és Felsőhegy Helyi Közössége támogatásával valósult meg.

A szerző felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..