home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Emléktáblát avattak Horgoson Balázs G. Árpád tiszteletére
(Tha)
2021.09.21.
LXXVI. évf. 37. szám
Emléktáblát avattak Horgoson Balázs G. Árpád tiszteletére

Balázs G. Árpád a nagybányai iskola egyik utolsó képviselőjeként ikonikus alakja volt nemcsak a vajdasági, de az összmagyar képzőművészetnek is, sőt a szerb grafika megteremtőjeként emlegetik. 1887-ben született a felvidéki Felsőtőkésen, s 1981-ben hunyt el Szegeden, élete nagy részét viszont Horgoson és Szabadkán töltötte. 

1957-től húsz éven keresztül a horgosi Nepomuki Szent János utcai műtermében alkotott. A ház falán a hétvégén emléktáblát avattak a Nemzetpolitikai Államtitkárság jóvoltából, hogy a 250 éves falu így tisztelegjen egykori neves lakójának emléke előtt. Az esemény kezdeményezője a Juvenior Polgárok Egyesülete volt.

Az emléktáblát Gutási Ákos atya szentelte fel és áldotta meg, az első koszorúkat pedig a VMSZ és a Juvenior egyesület nevében helyezték el a táblánál.


Forrás: Magyarkanizsa Önkormányzatának sajtószolgálata

A rendezvényen Balázs Gábor, a festő Budapesten élő unokája a családtagjaival vett részt.

— Gyermekkoromban sokat voltam a nagyapámnál itt, Horgoson is. Elő voltak készítve a vásznak, mindig lehetett látni néhány képet, mely készül, de én gyermekként inkább rohangáltam és játszottam körülötte. Később, amikor Szabadkán volt a műterme, akkor is szerettem vele lenni, segítettem neki, beszélgettünk, nagyon jól megvoltunk. Így került szóba, hogy készít a húgomról és rólam egy portrét, melyre mi azt mondtuk, nem is hasonlít ránk. Erre ő azt válaszolta, a művész mindent másként lát, és ha olyan képet akarok, amilyen vagyok, akkor menjek el a fényképészhez — idézte fel a nagyapjával töltött időt Balázs Gábor.

A festő háza most Kiss Zenóbia tulajdonában áll, aki elmondta, szeretne az épületben festőtáborokat szervezni gyerekeknek és felnőtteknek, valamint az is elképzelhető, hogy egy kis múzeumot, emlékszobát rendezzenek be. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..