home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Emléklap Németországból
BÚCSÚ Ottó
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám
Emléklap Németországból

A szabadkai Október 10. Általános Iskolában immár harmadik éve folyik kétnyelvű oktatás: magyar és német, illetve a szerb tagozatokon szerb és német nyelven. Mintegy elismerésül a németországi kultuszminisztérium a közelmúltban emléklapot adományozott az iskolának. Ezzel a tanintézmény a Német Köztársaság partneriskolájává lett. Németország egyébként a világon csaknem ezer olyan iskolával ápol partnerkapcsolatot, amelyben német nyelvet oktatnak.

Romić Gizella igazgató elmondta, hogy az emléklapot dr. Thomas Mayer és dr. Boris Menrath adta át egy olyan alkalmi ünnepségen, amelyen a tanulók bemutatták német nyelvtudásukat. Az ünnepségen jelen volt a város oktatási megbízottja, dr. Etela Jerinkić is. Dr. Boris Menrath és Szabadka város összekötő kapocs a két ország illetékes minisztériuma között. Dr. Menrath ezt az iskolát tartotta a legalkalmasabbnak a német nyelvű oktatás befogadására.

A város más részéről is járnak ide tanulók a német nyelv tanulása céljából?

— Igen, vannak, akik német óvodába jártak, és most itt folytatják tanulmányaikat, de rajtuk kívül mások is jelentkeztek. A város más részén lakó diákoknak az önkormányzat megtéríti az utazási költségét.

Milyen program szerint folyik a tanítás?

— A kétnyelvű oktatás programját iskolánk készítette el, a német szakos tanárok országos szakaktívája elnökének segítségével, az Oktatási Minisztérium pedig jóváhagyta. Eszerint heti hat órán folyik az idegen nyelvű oktatás: egy-egy zene-, képzőművészet- és testnevelésórán, valamint három ún. fakultatív németórán.

A kétnyelvű oktatást felmenő rendszerben vezetjük be. Tavalyelőtt az elsőben, tavaly a másodikban, az idén pedig a harmadik osztályban folytatjuk az előző években megkezdett programot, mely végül majd mind a nyolc évet átszövi azáltal, hogy a felső osztályokban más tantárgyakra, pl. egy-egy biológia- és földrajzórára is kiterjed. A felső osztályokban egyébként is be kell vezetni a második idegen nyelvet heti két óraszámmal. Nálunk ez a német lesz, de mi még hozzáadunk egy-két fakultatív németórát. Az országban a miénk az egyetlen ilyen jellegű kétnyelvű iskola.

A programban bizonyára az oktatási módszert is kijelölték...

— Komplex módszerrel dolgozunk, ami magában foglalja a kommunikációt, a vele kapcsolatos mozgást, azonkívül a rajzolást és az éneket, miközben a tanárok nagy súlyt helyeznek — a német irodalmi nyelv elsajátításán kívül — a helyes kiejtésre is. Az első két osztályban csak kommunikálnak, a harmadikban pedig már írni és olvasni is elkezdenek.

Van-e elegendő káderük a program megvalósításához?

— Az alsó osztályok káderkérdését már megoldottuk, a felső osztályokban tanító szaktanárok felkészítése pedig még folyamatban van. Németországból érkezett két személy, aki mentorként segíti a tanárokat.

A német nyelven folyó oktatás nem szorítja háttérbe az anyanyelvi ismeretek elsajátítását? Például a zenei nevelésben elmarad-e a magyar dalok tanítása?

— Semmiképpen sem szenvedhet kárt az anyanyelvi kultúra elsajátítása. Ami a német nyelvi oktatás miatt elmarad, azt más tantárgyak keretében, az ún. korreláció révén pótolják.

Munkájukhoz kapnak-e támogatást Németországtól?

— A program elindításakor bútort kaptunk két tanterembe, három interaktív táblát felszereléssel együtt, valamint a nyelvtanulást segítő szoftvereket. A tanárokat pedig szakmai továbbképzésre hívják meg Németországba.

Hogyan értékeli az eddig munkát?

— A gyerekek nagyon szépen haladnak. Könnyen átváltanak az egyik nyelvről a másikra. Félévkor és tanév végén külön ünnepi műsorban mutatják be a tudásukat. A szülők is elégedettek. Reményeink szerint a tanulóknak felsős korukban lehetőségük lesz diákcsereprogram révén eljutni Németországba, és megismerkedni az ottani gyerekekkel. Az iskola a szerbiai Oktatásfejlesztő Intézet segítségével felmérést végez a tanulók előmeneteléről, és elemzést készít az egész projektum megvalósításáról — mondta befejezésül Romić Gizella igazgató.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..