home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Emlékezzünk nagyjainkra!
(T. T.)
2013.11.20.
LXVIII. évf. 47. szám

Pénteken Kern Sólya Mária, a szabadkai vkt elnöke és Kerekes Sándor, a városi szoborbizottság elnöke az MTTK hallgatóinak és dr. Czékus Géza tanszékvezetőnek a jelenlétében megkoszorúzta a Bajai úti temetőben Iványi István és dr. Bíró Károly felújított sírját.

Iványi István gimnáziumi tanár, történész, a Városi Könyvtár megalapítója és Szabadka monográfiájának a megírója, dr. Bíró pedig tizenhat éven át Szabadka polgármestere volt, az ő idejében épült fel a magyar szecesszió jegyeit viselő Városháza. Kern Sólya Mária személyesen kezdeményezte a két síremlék felújítását, miután értesült róla, hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar diákjai évek óta meglátogatják, és videofilmre vették elhanyagolt állapotát: a sírhelyeket gaz és borostyán lepte be.

— A város 230 000 dinárból újíttatta fel e két síremléket, ám a munkának ezzel nem szabad megállnia. Kötelességünk méltó emléket állítani azoknak az embereknek, akiknek Szabadka nagyon sokat köszönhet. Iványi és dr. Bíró is nagyon sokat tett értünk, s annyival legalább tartozunk nekik, hogy emléküket megőrizzük — mondta Kern Sólya.

Kerekes Sándor, a szabadkai szoborbizottság elnöke a jövőbeli tervekről elmondta, hogy hamarosan Kosztolányi Dezső szobrát avatják fel, majd az első szabadkai akadémiai festőnek, Aksentije Marodićnak a háza előtt szobrot és emléktáblát emelnek, valamint Verebes Gusztáv hegedűprímás tiszteletére is készül emléktábla. 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..