home 2024. február 25., Mátyás napja
Online előfizetés
Emlékezzünk, és soha ne feledjük a történelmi múltat
Bacsik Lőrinc Natália
2023.10.09.
LXXVIII. évf. 40. szám
Emlékezzünk, és soha ne feledjük a történelmi múltat

1849. október 6-án, Arad városában, tizenhárom bátor, hősies, és megbecsült magyar hazafi kivégzésére készültek. A halálra ítéltek mindannyian ugyanazon ügyért harcoltak: a magyar szabadságért és a magyar haza megújulásáért.

Kisoroszon október 8-án emlékeztek meg az aradi vértanúkra. A szentmise után a megjelentek kivonultak a katolikus temetőbe, ahol a kopjafánál tartották meg az alkalmi műsort. A Gyöngykaláris kórus a Himnuszt és az Égbe nyúló hegyek alján című dalt adta elő. Papdi Daniella, Szekeres Andrea, Ert Lea, Berta Bianka, Szemerédi Orsolya és Lúcia kisoroszi fiatalok verseket, szövegeket olvastak fel. Többek között elhangzott Ady Endre, Aranyosi Ervin, Reményik Sándor verse is.


Bacsik Lőrinc Natália felvételei

A Vajdasági Magyar Szövetség nagykikindai községi szervezete nevében Tóth Zoltán és Talpai Sándor helyezte el a kegyelet virágait. A Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Tóth Ramóna és Bacsik Lőrinc Natália koszorúzott.

Tóth Ramóna, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja beszédében kiemelte: –Az aradi tizenhármak számára a hazaszeret elválaszthatatlanul összefonódott a szabadság szeretetével. Kezükbe vették az ország sorsát. Nem féltek a zsarnoki hatalomtól.

A műsor végén ft. Csipak Csaba plébános vezetésével a megemlékezők közös imádkoztak a szabadságharc magyar, német, osztrák, lengyel, horvát, szerb, örmény származású harcosainak lelki üdvéért. 

Az emlékezés mindig megerősít bennünket abban, hogy elődeink példáját követve védjük nyelvünket, vallásunkat, kultúránkat.

„Őszi napnak csendes fénye,
Tűzz reá a fényes égre,
Bús szivünknek enyhe fényed
Adjon nyugvást, békességet;
Sugáridon szellem járjon
S keressen fel küzdelminkben
Az aradi tizenhárom.”

(Ady Endre: Október 6.)

Fényképezte: Bacsik Lőrinc Natália

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..