home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Emlékezés a kiemelkedő orvosra és határozott politikusra
Tóth Lívia
2020.03.08.
LXXV. évf. 9. szám
Emlékezés a kiemelkedő orvosra és határozott politikusra

Zentán, a Felsővárosi köztemetőben felszentelték dr. Kiscsepcsényi Sántha György (1863—1948) sebész főorvos, a Magyar Párt alapító elnöke, a Magyar Országgyűlés felsőházi tagja, valamint felesége, Apatini Fernbach Zsuzsanna kolumbáriumát és emléktábláját. Az eseményen Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is jelen volt.

— Az emlékezés, de még inkább a múltunk és a történelmünk iránti tisztelet állít ma emléket egy olyan embernek, aki bár nem ezen a tájon született, mégis ez a vidék, a Délvidék hazahívta a világot látott, világszínvonalon gyógyító egykori sebész főorvosát, a magyar közösségért aggódó, a széthullástól megmenteni akaró politikusát, a pártalapítót, a bácskossuthfalvi birtokain gazdálkodó földbirtokost, a Budapesten 1948-ban eltemetett, de hamvainak végső nyugalmát Zentán megtaláló megboldogultat, akiről a köztudat nagyon keveset tud, pedig százéves múltunk meghatározó személyisége, nagyra becsült szaktekintélye volt. Még kevésbé ismerjük az Apatinban a XVIII. század közepétől letelepedett Fernbachok azon leszármazottjait, akik elnyerték a nemesi rangot, közülük is Fernbach Bálint leányát, Zsuzsannát, aki miután 1921-ben férjhez ment kezelőorvosához, mesés hozományával segítette férjét abban, hogy az a köznek áldozhassa életét — mondta az emlékező összejövetelen mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Köszöntőjét a következő szavakkal zárta: — Sántha Györgyre emlékezve szívünkbe száz év árvasága helyett a hazatalálás boldog érzése költözik, ismét együtt van a nagy család, együtt van magyar nemzetünk.


Gulyás László és Hajnal Jenő az eseményen

Az emléktábla felszentelésének szertartását ft. Szeles Oszkár zentai plébános celebrálta, majd Gulyás László bácskossuthfalvi helytörténész méltatása hangzott el.

— Dr. Sántha György élete Bácskossuthfalvához, Szabadkához és Zentához is fűződik. Kiemelkedő orvos, határozott politikus és földbirtokos volt, ráadásul mindez a személyes és a családi életében nem különválasztva, hanem egymással összefonódva valósult meg. A párt alapításával kapcsolatos szervezkedés több városban történt, az alakuló ülését pedig Zentán tartották meg. Óriási esemény volt ez 1922. szeptember 17-én, nagy tömeg gyűlt össze a főtéren, rendőrgyűrű vigyázott a nyugalomra, körülöttük rendbontók hangoskodtak, mégis megalakult a Magyar Párt, megválasztották az öttagú vezetőséget, és tizenhat pontos programot fogalmaztak meg — emelte ki az újságíróknak Gulyás László.

A rövid alkalmi műsor után, melyben Baráth Hajnal Anna és Verebes Krnács Erika lépett fel, az egybegyűltek elhelyezték az emlékezés virágait az emléktáblánál.


Pilaszanovich Ildikó és Kiss Gábor elhelyezi az emlékezés virágait (a szerző felvételei)

A család részéről Pilaszanovich Ildikó orvos, Fernbach-leszármazott, valamint Kiss Gábor, dr. Sánta György dédunokája volt jelen.

— Meg vagyok hatódva, hogy ez éppen ebben az évben történik, a magyarság nagy tragédiájának századik évfordulóján. Dédapám munkássága a Délvidékhez kötődik, az 1900-as évek kezdetétől elismert orvos, kórházigazgató volt Szabadkán, 1922-ben a délvidéki Magyar Párt alapítója és egyúttal vezetője is, később pedig az Országgyűlés felsőházi tagja. Tehát mindenképp csakis eszménykép lehet számomra — hangsúlyozta Kiss Gábor.

Az esemény a Vajdasági Magyar Szövetség, a Magyar Nemzeti Tanács, a Keskenyúton Alapítvány és a család támogatásával valósult meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..