home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Emlékest és szemle
Bacsik Lőrinc Natália
2023.11.23.
LXXVIII. évf. 47. szám
Emlékest és szemle

Nemrégiben tartották meg Nagykikindán a Totya-szemlét az Egység Művelődési Egyesület színháztermében. Immár harmadik éve emlékeznek ily módon a hirtelen elhunyt Tóth János amatőr rendezőre.

Tóth Ramóna, az egyesület elnöke és a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja elmondta, a Totya-szemle lényege teret adni olyan társulatoknak, amelyek rövid, egyfelvonásos színpadi előadásokat, parasztkomédiákat készítenek falunapokra, iskolanapokra. Köszönetét fejezte ki a támogatóknak, Nagykikinda Önkormányzatának és a kulturális minisztériumnak, melyek nélkül nem tudták volna megszervezni ezt az estet. A csoportoknak emléklappal és ajándékkal fejezte ki háláját, amiért eljöttek a rendezvényre.

Az idén négy jelenetet nézhetett végig a közönség. A műsorvezetői szerepet Fazekas Vivien vállalta el.

Először a nagykikindai Gézengúz gyermekszínjátszó-csoport egyik tagja, Komarek Máté lépett a színpadra. Janikovszky Éva A tükör előtt című monológját adta elő. Mátét már több ízben díjazták versmondásért, szereplésért különböző versenyeken. Tehetséges fiatal, akit öröm látni a színpadon. Ráadásul szabadidejében zenéléssel is foglalkozik, választott hangszere a dob, és egy kamaszokból álló zenekar tagja. Mátéról még biztosan sokat fogunk hallani a jövőben is.


A nagykikindai csoport

A muzslyai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Hébe-Hóba csoportja Nóti Károly egyik alkotását adta elő. A fogyókúra című darabban három színész játszott. Közülük Zombori Tibor válaszolt a kérdéseimre.

— Először veszünk részt a Totya-szemlén, ezt a jelenetet erre az alkalomra állítottuk színre. Minden évben készítünk egy egész estet betöltő előadást is, mellyel a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozóján szoktunk szerepelni. Szeretjük a színészkedést, szeretünk próbákra járni, társalogni. A közeljövőben Tordán fogunk fellépni. Igyekszünk minden felkérésnek eleget tenni, ahova hívnak, oda szívesen megyünk.

A kisoroszi Gyöngykaláris csoportot a két Piri néni, Szemerédi Piroska és Kiss Piroska képviselte. Egy rövid némajelenetet mutattak be — remekül —, melyet már kétszer előadtak, Kisoroszon és a Guzsalyos Találkozón Magyarországon. Elmondták, nem nehéz a fellépés, szinte ösztönösen játsszák az úri dámát és a falusi parasztasszonyt. Életkorukból sok évet letagadhatnak, fiatalosan, fitten mozogtak, illetve adták elő a buszra való várakozást. Vicces, mindenkit megnevettető produkciójukkal belopták magukat a nézők szívébe. Elárulták, hamarosan bemutatják az új darabjukat, mely egy régi lánykérésről szól.


A két Piri néni Kisoroszról  (az Egység ME felvételei)

A házigazdákkal fejeződött be a szemle. Az Egység ME József Attila Színjátszó Csoportja Nóti Károly A szecskavágó című komikus jelenetét mutatta be. Király Sándor rendezte a darabot, de szereplőként is láthattuk. Megtudtuk, egy hónap alatt készítették el a jelenetet, és a próbákon remek volt a hangulat. Terveznek még néhány ilyen darabot betanulni, összefűzni, illetve előadni a nagykikindai közönségnek, akár egy kis tánccal, énekkel is kiegészítve, mert igény mutatkozik rá. Hozzátette, jövőre Nagykikinda ad otthont a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának, és már erre is készülnek. 

Az eseményt megtisztelte jelenlétével Tóth Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség nagykikindai községi szervezetének elnöke, Gombár Melitta, a Nagykikindai Városi Tanács tagja, Bacsik Lőrinc Natália, a Magyar Nemzeti Tanács tagja és Odri Norbert, a VMSZ köztársasági képviselőjelöltje.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..