home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Emeli Sande, az igazi tehetség
Zvekán Péter
2013.06.12.
LXVIII. évf. 24. szám
Emeli Sande, az igazi tehetség

Az énekesvetélkedők bebizonyították, hogy a világ tele van jobbnál jobb énekesekkel. Az ember már-már azt gondolja, hogy bárki érvényesülhet, legyen az postás, úszómester vagy éppen könyvtáros — a történet azonban nem ennyire egyszerű. A recept adva van, a megvalósítás azonban már sokkal nehezebb.

Kell egy jó és folyamatosan fejlesztett énekhang, nem árt az egyedi külső, amihez hozzáadjuk a rengeteg munkával párosuló kitartást, és ha jókor vagyunk jó helyen  —  akkor miénk a siker. Az igazi gond viszont csak ezután következik. A probléma az, hogy sokkal nehezebb a csúcson maradni, mint azt egyszer megérinteni. Emeli Sandenek viszont minden jel szerint összejöttek a dolgok. Az igazán egyedi előadó nagy kedvencem.

Adele Emeli Sande 1987-ben született Angliában, négyesztendős korában a családja Skóciába költözött. Alig tizenegy évesen írta meg első szerzeményét egy általános iskolai versenyre. Kedvező fogadtatása után elkezdett gondolkodni a dalszerzésen. Azt mindig is tudta, hogy énekesnő szeretne lenni, de ekkor arra is rádöbbent, hogy mások kreációit sohasem tudja majd igazán a magáévá tenni. Az igazi karrierre ugyan még várnia kellett, de már ekkor jó vágányon volt. Néhány év elteltével benevezett a BBC által szervezett versenyre egy videóval, amelyet a testvére készített. Legnagyobb meglepetésükre Emeli lett a győztes, így őt illette meg a fődíj  —  a lemezszerződés. A történet azonban érdekes fordulatot vett: a felelős menedzsment máig tisztázatlan okokból úgy döntött, hogy mégsem adja ki a korongot, így az első igazi nagy lehetőség elúszott. Az előállt helyzetet Shahid Khan producer mentette meg azzal, hogy magához vette Emelit zeneszerzőként  —  s a lány pillanatok alatt a popszakma sűrűjében találta magát. Olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Alesha Dixon, Professor Green, Cheryl Cole vagy Tinie Tempah. Amikor megírta a rapper Chipmunk bemutatkozó dalát, arra is lehetőséget kapott, hogy énekeljen. Nagy sikert aratott, és Emeli énekesi karrierjét innen datálódható. Ezt a szinte mindenütt játszott Wiley-féle Never Be Your Woman kooperáció követte, és jómagam is ekkor figyeltem fel rá. A kemény munka végre meghozta a gyümölcsét, és még Simon Cowel  —  a Pop Idol, a The X Factor, a Britain’s Got Talent és az American Idol zsűritagjaként ismertté vált zenei producer  —  is elismerően nyilatkozott róla, a kedvenc zeneszerzőjének nevezve őt. Sikert sikerre halmozott, így már csak idő kérdése volt, hogy mikor jelenik meg az első teljesen önálló lemeze. Végül 2011 első felében született meg a Our Version of Events and marriage című kiadvány, amely olyan slágereket tartalmaz, mint a Daddy vagy a Heaven. Új kislemezekkel folyamatosan jelentkezik azóta, de az új Emeli Sande-korongra sajnos a jövő évig várnunk kell.

Ősszegzésként tehát elmondható: Emeli egy igazi gyémánt, hatalmas potenciálú előadó. Csinos, egyedi a megjelenése, nagyszerűen énekel, tele van energiával, és úgy tűnik, hogy kifogyhatatlanul kreatív, ami a zeneszerzést illeti. A munkáját szinte mindenki elismeri a szakmában, amit jól bizonyít a kritikusok által 2012-ben neki ítélt Brit Award is  —  hogy csak egyet említsek a sok díja közül. Reméljük, hogy zseniális munkássága a jövőben tovább folyatódik.
 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..