home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Emberségre hangolódva
Martinek Imre
2023.04.25.
LXXVIII. évf. 16. szám
Emberségre hangolódva

„Sehol nincs a világon jótanács, s a szívemet bűnömnek kínja gyötri csak, mert a tanítvány megtagadta Urát.”

A kárpátaljai Ráti Szent Mihály Gyermekotthon javára tartottak hangversenyt a közelmúltban (április 21-én) a józsefvárosi Szent József-templomban, Budapesten.

A bemutatott mű Johann Sebastian Bach János-passiója volt a Baptista Központi Énekkar (karigazgató: Oláh Gábor), a Budapesti Stúdió Kórus és a Baptista Kamarazenekar (vezényelt: Strausz Kálmán) közreműködésével.

Szereposztás:

Evangelista: Komáromi Márton; Jézus: Kovács István; Pilátus: Kristóf István; szoprán: Szili Gabriella; alt: Németh Judit

„Bűneimnek kötelékeitől hogy megszabadítson engem, az én Megváltóm megkötöztetett. Hogy minden bűnnek fekélyétől teljesen meggyógyítson, hagyta, hogy őt megsebezzék.”

(VII. alt ária)

Kultúrtörténeti adalékok:

Az Esztergom-budapesti Egyházmegye Budapest-Józsefváros egyházközségének Szent József-plébániatemploma, közismert nevén józsefvárosi plébániatemplom, Budapest VIII. kerületének legnagyobb temploma. Kéttornyos épülete a magyarországi klasszicizáló késő barokk építészet jeles emléke. Tornyai 70 méter magasak. Plébániájának alapítása (1777-ben) Batthyány József hercegprímás érdeme, aki a plébánia védőszentjének Jézus nevelőapját, Szent Józsefet választotta. A templom alapkövét 1797-ben helyezték le, minekutána megkezdődtek a szinte a XIX. század végéig elhúzódó építési és átépítési munkálatok. A plébániának eleinte német, magyar és szlovák hívei is voltak, az első magyar nyelvű prédikációt pedig 1870-ben mondták benne. A templom északi tornyában jelenleg mindössze három harang „lakik”. A déli (jobb) torony jelenleg üres, az egykori nagyharang, a szintén a II. világháborúban elrekvirált Szent József-harang lakott itt. (Külső hivatkozás: Wikipédia)

A fotók a helyszínen készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..