home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
„Emberöltőnként egyszer fordul elő erősebb földrengés”
Talpai Lóránt
2021.01.22.
LXXVI. évf. 3. szám
„Emberöltőnként egyszer fordul elő erősebb földrengés”

Sokakat megrémít, hogy szinte hetek óta reng a föld Horvátországban, a jelentősebb talajmozgásokat számos kisebb-nagyobb követte — és követi még napjainkban is. A témával kapcsolatban dr. Timár Gábor egyetemi tanárt, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetőjét kérdeztem.

* Mi okozza a folyamatos földrengéseket Horvátországban?

— Elsősorban az, hogy ez a térség az európai és az afrikai kőzetlemez ütközésének, avagy frontvonalának az egyik pontja. Az, amit mi Adriai-tengerként ismerünk, valójában még az afrikai kőzetlemez egy része, mely folyamatosan nyomódik össze Európával. Ennek az összenyomódásnak a zónája egészen Görögországtól a Dinári-hegységen, Bosznián, Horvátországon, Szlovénián és Észak-Olaszországon át húzódik, majd azután onnan fordul vissza az olasz csizma irányába. Ezen a vonalon folyamatos a nyomás, és ezáltal időről időre földrengések pattannak ki, attól függően, hogy mennyire mozognak a kőzetlemezek, a mozgás akár 4-5 milliméteres is lehet időnként. Van, amikor folyamatos a mozgás, most ez történhet Horvátországban is. Egy nagyobb földrengés után szinte bizonyos, hogy többször is meg fog mozdulni a föld, utórengésből akár több száz is lehet. Az viszont, hogy az utórengéseket egy újabb hatalmas földrengés kövesse, nem zárható ki ugyan, de kicsi a valószínűsége. Legutóbb egyébként Horvátország és Montenegró határszakaszán volt egy hasonló erejű rengés a ’80-as években. De volt a ’60-as években Szkopjéban, illetve Zágráb környékén több is. Viszont ahogyan távolodunk ettől a zónától, abban az esetben egyre ritkábbá válnak a földmozgások, mindaddig, amíg egy másik veszélyes zónába nem futunk, ez pedig Románia közepe és Erdély egy része, Háromszék környéke.


Dr. Timár Gábor

* Az egymást követő horvátországi események arra is rávilágítottak, hogy térségünk mégsem annyira biztonságos a földrengések szempontjából? Mi a helyzet a teljes Kárpát-medencét illetően?

— A biztonság kérdése mindig relatív. Van egy veszélyesebb szakasz, mely a Balaton keleti végétől Komáromig húzódik mintegy 50 kilométer hosszan. Itt az elmúlt évszázadok folyamán többször előfordultak talajmozgások. A Zágrábhoz közeli déli részek szintén érzékenyebbek. Budapest déli, illetve délkeleti erőterében is bekövetkeztek kisebb földrengések. Mindezt egyébként úgy kell elképzelni, hogy a mai Magyarország területén — és ebből a szempontból Szabadka környéke, valamint Vajdaság is nagyon hasonló — körülbelül emberöltőnként egyszer fordul elő erősebb földrengés. Magyarországon Berhidán (Veszprém környékén) volt nagyobb talajmozgás 1985-ben. Ezután történt egy kisebb 2011-ben Oroszlányban és legutóbb Budapest környékén Gyömrőnél. A horvát és a szlovén területeken azonban akár minden tíz évben előfordulhatnak jelentősebb földrengések.


Földrengéspontok

* Melyek Európa legveszélyeztetettebb részei? Hol alakulhatnak ki nagyobb földmozgások és rengések a közeljövőben?

— Afrika és Európa ütközési zónája mindenképp veszélyes, főként a görög—török határvidéket emelném ki. Olaszországban az appennini zónában szintén gyakoriak a rengések, és ehhez a területhez kapcsolódnak a déli, balkáni területek is, beleértve Macedóniát és Albániát. Emellett, mint már említettem, Románia közepe. Meglepő módon Európában a kontinens belsejében is vannak ütközőzónák. Például Bázel környéke és a Rajna völgye. Érdekességként kiemelhető, hogy a manapság népszerű gázbányászattal szintén előidézhetnek földrengést. Volt erre példa Hollandiában.

* Mennyiben változtak, illetve modernizálódtak az előrejelzései eszközök és módszerek?

— Sajnos nem nagyon változott semmi sem, mert nem igazán vannak előrejelzési módszerek. Csakúgy mint a zivatarok és a nagyobb viharok esetében, azt meg tudjuk mondani, hogy hol fordulhatnak elő gyakrabban, de azt már nem tudjuk előre jelezni, hol fognak lecsapni a villámok. A jelzési eszközök kapcsán olyan kísérletezések folynak, amelyek a Föld elektromágneses terében történő változásokat érintik, de ezek még gyerekcipőben járnak. Inkább még mindig az állati ösztönre támaszkodhatunk, azaz arra, hogy egyes állatok megérzik a földmozgásokat. De egyelőre arra sajnos nem számíthatunk, hogy rövid időn belül olyan előrejelzések legyenek a rádióban vagy a televízióban, hogy 7 órakor ebben vagy abban a térségben földrengés lesz, és tegyék meg az óvintézkedéseket.


Hidrogeológia — a budapesti Molnár János-barlang

* Eltekintve a földmozgásoktól, térségünk talán sokkal inkább érdekes hidrogeológiai szempontból. A hidrotermikus vizek kapcsán folyamatosan felmerülő, már-már örökzöld téma, hogy kincs van a Kárpát-medence felszíne alatt. Ez valóban igaz?

— Elég jelentős mennyiségű felszín alatti víz rejlik a Kárpát-medence alatt. És mivel a kőzetlemezek ütközése miatt a Kárpát-medence nyomás alatt áll, kisebb-nagyobb fúrások után könnyen felszínre törhet a víz. Mindez elsősorban azért van így, mert az Alföld, melyhez Szabadka és környéke is tartozik, a Kárpát-medencével egyetemben vékony kőzetlemezként jött létre 10 millió évvel ezelőtt. Ez a réteg folyamatosan tágult az Alpoktól Ukrajnáig. Az Adria azóta is nyomás alatt tartja a térséget, viszont az úgynevezett ukrán pajzs ellensúlyozza. Emiatt az említett vékony kőzetlemez meggyűrődött, egy része lefele fordult, itt alakult ki az Alföld, a másik része viszont felfele fordult, ezt a részt nevezzük Erdélyi-középhegységnek. Az Alföldet a folyók egykor telehordták hordalékkal, és ebben a rétegben jelentős mennyiségű üledékvíz halmozódott fel az évezredek folyamán. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a földfelszín alatti vízmennyiség is véges, szóval ezt sem lehet az idők végezetéig kiaknázni. Régebben azt gondolták, hogy a mennyiség végtelen, ezért rövid idő leforgása alatt rengeteg fúrást végeztek, aminek az lett a következménye, hogy az Alföld leülepedett, illetve lesüllyedt. Szóval óvatosabban kellene bánni a természeti kincsekkel.

* Mire lehetne még hasznosítani a termálvízforrásokat a gyógyfürdők mellett?

— Természetesen másra is lehet használni, például házak vagy a mezőgazdaságban a fóliasátrak fűtésére, de nem nagyon éri meg, mert eléggé költséges. Nem igazán térül meg ugyanis a befektetett munka.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..