home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Emberölés szerelemféltésből, bosszúból
KISIMRE Ferenc
2011.06.15.
LXVI. évf. 24. szám
Emberölés szerelemféltésből, bosszúból

- Szalai Attila illusztrációjaCsökken az életellenes bűncselekmények száma Magyarországon. Erről olvashatunk beszámolókat, elemző cikkeket a honi lapokban, a bűnügyi magazinokban. Ennek ellenére még mindig vannak olyan elrettentő gyilkosságok, amelyek felkavarják a közvéleményt és megbotrán...

- Szalai Attila illusztrációja

Csökken az életellenes bűncselekmények száma Magyarországon. Erről olvashatunk beszámolókat, elemző cikkeket a honi lapokban, a bűnügyi magazinokban. Ennek ellenére még mindig vannak olyan elrettentő gyilkosságok, amelyek felkavarják a közvéleményt és megbotránkoztatják a jóérzésű embereket. A Hét Nap olvasói is figyelemmel kísérhették néhány évvel ezelőtt a makói locsolós gyilkos szegedi tárgyalását, melyen egy roma fiút ítéltek el 16 évre egy magyarcsanádi lány meggyilkolásáért (megerőszakolta, benzinnel leöntötte és felgyújtotta a 17 éves áldozatot). Két éve történt a szörnyű veszprémi Cozma-gyilkosság, mely során az enyingi romák szabályosan kivégezték Marian Cozma román válogatott kézilabdázót, a Veszprém csapatának a játékosát, a védelmére siető szerb és horvát társát pedig életveszélyesen megsebesítették. Csaknem egyidejűleg történt az a kelet-magyarországi gyilkosságsorozat, amely során egy bűnbanda több faluban néhány hónap leforgása alatt 6 embert ölt meg. Többnyire éjjel indult halálosztó útjára a négy, azóta rács mögé került fiatalember, Molotov-koktélt dobtak a kiszemelt épületre, majd egyszerűen hidegvérrel meggyilkolták a házból menekülőket. De említhetnénk a röszkei hármasgyilkosságot, a szegedi börtönőr esetét, aki féltékenységből meggyilkolta barátnőjét, vagy a pécsi ámokfutó egyetemistát, aki megölte 19 éves évfolyamtársát és megsebesített másik ötöt.
Az alábbi esetekre, amelyeket kivétel nélkül a Szegedi Ítélőtábla tárgyalt, inkább a furcsa bűnesetek jelző illene. Ezek tulajdonképpen ''magánkezdeményezések”, amelyeket egy-egy elkövető tervelt ki és hajtott végre. Indító okuk a szerelemféltés, az anyagiak és a mértéktelen italozás.

Kék foltot látott az asszony combján...

A Patai Ferenc ellen emberölés bűntette miatt indított büntetőügyben a Bács-Kiskun Megyei Bíróság I. fokon hozott ítéletet. A vádlott büntetése 8 év börtön és 8 év közügyektől való eltiltás. A védő és az ügyész egyaránt fellebbezett, ezért került az ügy a Szegedi Ítélőtábla elé. De hogy mi is volt az eljárás tárgya, azt az alábbiakban megtudhatjuk.
Az özvegy, két kiskorú gyermek eltartásáról tartásdíj formájában gondoskodó, 3 általános iskolai osztályt végzett, közhasznú munkásként dolgozó, büntetlen előéletű vádlott 2008 novemberében ismerkedett meg T. Julianna (később: Patai Ferencné) sértettel. 2009 áprilisában házasságot kötött vele. A vádlott először a sértett kecskeméti lakásába költözött, és ott együtt éltek az asszony korábbi kapcsolataiból született gyermekeivel. Idővel a vádlott féltékenykedni kezdett házastársára, ezért - a gyakori veszekedések miatt - 2009 nyarán visszaköltözött Lajosmizsére, de kapcsolatuk a különélés ellenére sem szakadt meg. Patai Ferencné általában a szombat éjszakákat töltötte a vádlott lajosmizsei házában.
Az asszony 2009. december 6-án, vasárnap délután 5 óra körül érkezett a vádlott lakására. Azon az estén kétszer is szeretkeztek, amikor is a vádlott észrevette, hogy felesége combján kék foltok találhatók. Ebből arra következtetett, hogy felesége megcsalta őt. Emiatt a második közösülés után elhatározta, hogy megöli.
A vádlott lovagló helyzetben ráült a hanyatt fekvő asszony hasára, majd mindkét kezével átfogta a nyakát, és addig szorította, amíg meg nem fulladt. Ezután öngyilkossági szándékkal nagyobb mennyiségű tablettát vett be az általa rendszeresen szedett gyógyszerből, felöltöztette a nőt, és egy magnókazettára mondta búcsúlevelét, melyben elismerte a tettét. A vádlottat másnap délelőtt a fia ébresztette fel, és értesítette a hatóságokat...
A Szegedi Ítélőtábla másodfokon, immár jogerősen ítélte el Patai Ferenc vádlottat - 8 év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől való eltiltásra.

Emberölés Kecskeméten

Felkavarta a nyilvánosságot egy másik dél-alföldi bűneset is, melyben egy volt rendőr gyilkossági perét tárgyalta előbb a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, majd a Szegedi Ítélőtábla, mely aztán másodfokon hozott ítéletet.
A volt rendőrként már szolgálati nyugdíjban lévő, biztonsági őrként dolgozó vádlott, Szécsi Balázs 1978-ban kötött házasságot a cselekmény időpontjában kereskedőként dolgozó feleségével, az ügy sértettjével. A házasságuk az utolsó években megromlott, a vádlott azzal gyanúsította a nőt, hogy az általa működtetett csemegeüzlet bevételét ellopja előle, és abból az előző házasságából szültetett fiát támogatja. A vádlott neheztelt a sértett barátnői körére is.
Az asszony nagyon félt a százkilós, erőteljes vádlottól. Környezetében többeknek panaszkodott, hogy korábban a férje gyakran megverte, és azt is állította, hogy a férfi rendszeresen italozik. Volt, hogy a vádlott tanú jelenlétében is öléssel fenyegette meg a sértettet, azt mondva: ''Rendőr voltam, nekem semmi bajom nem lehet, ha megöllek.”
A sértett ez alatt az idő alatt együtt lakott a vádlottal kecskeméti házukban, majd O. Jánossal került baráti viszonyba, majd 2009. július 24-e előtt szexuális kapcsolatot is létesített vele. A férfiről az asszony úgy nyilatkozott egy barátnőjének, hogy ''ha lehetne, le tudnám élni az életemet Janival, mert pontosan az ellentétje Balázsnak”.
A házastársak kapcsolata tovább romlott, a feleség augusztusban már többször haza se ment, hanem édesanyjának a lakásában aludt Kecskeméten. 2009. augusztus 24-én a vádlott egész nap többször is telefonon kereste az asszonyt azzal, hogy este hatig döntse el, visszamegy-e hozzá. Délután a férfi katonatelepi házuktól elautózott Kecskemétre a felesége által üzemeltett csemegeüzlethez, és oda 6 óra után pár perccel lépett be. Egy előreszegezett késsel kereste a sértettet, miközben a boltban tartózkodók segélykilátásokkal kimenekültek az utcára.
A vádlott ekkor tizenötször, köztük egy nagy erejű szúrással megsebezte a sikoltozó áldozatot, aki ezután hanyatt esett a bolt kövezetén. A férfi elhagyta a helyszínt. A rendőrség és a mentőszolgálat hamarosan mgérkezett, de az asszony életét a nagy vérveszteség miatt már a gyors és szakszerű orvosi beavatkozás sem tudta megmenteni. A vádlott este 9 órakor feladta magát a rendőrségen...
Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a másodfokú bíróság Szécsi Balázs (1955) vádlottat, ezért 20 év fegyházra ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.


 
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..