home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elvis
Brasnyó Zoltán
2023.02.16.
LXXVIII. évf. 6. szám
Elvis

Baz Luhrmann parádés biográfia-antitézise, az Elvis több kategóriában is Oscar-jelölést hozott a készítőknek, köztük a legjobb film és a legjobb főszereplő (Austin Butler) várományosa is. Micsoda parádé, micsoda elragadó, grandiózus operára emlékeztető show ez!

A rendező Elvist a hozzá illő, hősies körítéssel mutatja be tragikus sorsú trubadúrként egy mégis eléggé kaotikus filmben. A történet másik fontos pillére a Királyon kívül a menedzsere, Tom Parker ezredes. A szerepében szokás szerint brillírozó Tom Hanks szinte felismerhetetlen bizonyos fényviszonyok között az arcára pakolt protézisek miatt. Ha őszinték akarunk lenni, Elvis személyisége és kulturális hatása miatt bármelyik rendezőnek pokoli nehéz lehet filmet készítenie az életéből, Luhrmann viszont, aki A nagy Gatsbyt, a Moulin Rouge!-t vagy az 1996-beli Rómeó és Júliát is rendezte Leonardo DiCaprióval, ragaszkodott a saját, már-már pszichedelikus víziójához a Királyról, ezért alkotása is meglehetősen megosztotta a kritikusokat.

Elvis dalai persze megjelennek, ahogyan a sikoltozó rajongók vagy Elvis gyógyszermámorban fegyverrel hadonászó, üldözési mániás időszaka is. A hangsúly viszont korántsem rajta, inkább az életét nagymértékben befolyásoló és karrierjét beindító, majd hátráltató Parker ezredesen van. Luhrmann őt teszi felelőssé azért, hogy berlini kiküldetésén túl Elvis sohasem mehetett Európába koncertezni, a film második felében pedig úgy tűnik, ez Presley leghőbb vágya a világon. Emiatt is kissé a túlzások filmje az Elvis, de valljuk be, a XX. század egyik — ha nem a legfontosabb — popkulturális ikonjáról nem lehet egy biztonsági játékot játszó, koherens és tárgyilagos filmet csinálni. Larger than life, azaz nagyobb, mint maga az élet — hangzik az angol mondás, Elvisre pedig mindez szóról szóra igaz.

Ha nem is formabontó Luhrmann megközelítése, ahhoz éppen elég volt, hogy sokakat valóban magára haragítson, akik valamiféle hagyományos Elvis-életrajzi mozit vártak. Elvis menedzsere a központi figura, aki narrálja is a filmet. Mesteri manipulátorként megszerzi az énekes gázsijának felét, a kontrollt pedig száz százalékban gyakorolja felette. Meggyőzi, hogy minden téren szüksége van rá, ami miatt olyan visszafordíthatatlan károkat okoz Elvisnek, amelyek a Király életrajzíróinak egy része szerint egyenes úton vezettek a gyógyszerfüggőségéhez, később a depressziójához, majd pedig a korai halálához. Meglepő, hogy egy magát minduntalan mosdató és jó színben feltüntető figura nézőpontját követjük, aminek hatására jó eséllyel vagy nagyon szeretni, vagy nagyon utálni fogjuk ezt a filmet. Parker célja a meggazdagodás és a kiszipolyozás volt, ami már korán evidenssé válik. Érdemei azonban szintén vannak, hiszen ő volt az, aki felfedezte a milliókra orgazmikus hatást gyakorló szupersztárt.

Fontos kiemelni Austin Butler mesteri alakítását, aki egy castingon mutatta be Luhrmann-nek egy korábbi Elvis-műsorát, melyet hobbiból dolgozott ki. A hatás elsöprő volt, ezért a rendező nem teketóriázott sokat. Butler mind mozdulataiban, mind énekhangjában maga Elvis Presley. Pontosan tudta, mi idézte elő az általa is zsigeri módon hozott elementáris érzést a nézőiből a koncerteken — Elvisről érdemes visszanézni a videómegosztókon néhány felvételt, melyeken éppen úgy gesztikulál és toporzékol, mint évtizedekkel később az őt játszó Butler. Valódi, hatalmas tehetséggel bíró showman volt, aki ebben a filmben sajnos inkább a háttérben húzódik meg. De ha ő van a képernyőn, akkor nem tudjuk levenni róla a szemünket.

Luhrmann túlzásba viszi, de ez nem baj. A film egy percre sem unalmas, de ne várjunk tőle aprólékos, magyarázkodós tényfeltárást. Az Elvisben nem egy hús-vér embert ismerünk majd meg, hanem egy csillogásban fürdő félistent, akit imád a világ, és akinek a hiszékenysége volt a legnagyobb gyengesége.

Képek: imdb.com

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..