home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Elvégezték a próbametszést
(T. T.)
2014.01.29.
LXIX. évf. 5. szám
Elvégezték a próbametszést

Az Arena Zabatkiensis Borlovagrend tagjai 13. alkalommal ünnepelték meg Szent Vincének, a borászok védőszentjének napját. A nagyradanováci DiBonis szőlészetben Petar Čuvardić, a borlovagrend tagja újvidéki, kiskőrösi, soltvadkerti és szegedi borlovagok társaságában végezte el a próbametszést. A levágott ágat ilyenkor beviszik a melegre, vízbe helyezik, így meg tudják állapítani a rügyek állapotát.

Az egybegyűlteket Dragutin Milj-ković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere köszöntötte, s elmondta, hogy ezzel az ünneppel lezárják a mögöttük álló évet.

— Az elmúlt évben a hozammal és a bor minőségével is elégedettek voltunk. Borászaink jól szerepeltek a különféle szemléken, a londoni Decanter folyóirat — a 14 ezer borminta közül — két pincészetünk borát is díjazta. A New York Times nemrégiben kiemelte Szabadka borvidékét és az itteni borutakat, ahova a turistáknak érdemes ellátogatniuk — mondta .

Fülöp Mihály Csongrád megyei nagymester kiemelte, hogy nagyon nehéz megjósolni, milyen lesz az idei termés. A vesszők állapota jó termést mutat, de kérdés, hogy mi lesz, ha az enyhe időjárás után nagyobb fagyok jönnek.

Bóni László, a DiBonis borpincészet tulajdonosa elmondta, hogy az összejövetel célja a hagyományőrzés, a barátkozás, ezenkívül a borászoknak kiváló alkalmuk nyílik a tapasztalatcserére is.

— Nem tudjuk, milyen lesz az elkövetkező néhány hónap időjárása, de ha nem lesznek túlságosan kemény fagyok, akkor elmondhatjuk, hogy a szőlő egészen jól átvészelte a telet — mondta Bóni.

Este a bál keretében kiválasztották 2013 legjobb kövidinkáját, melynek tulajdonosa Petar Čuvardić.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..