home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Elszálltak a házigazda esélyei
Tóth Tibor
2022.11.25.
LXXVII. évf. 47. szám
Elszálltak a házigazda esélyei

Befejeződött az A és a B csoportban a második forduló, mely során biztossá vált, hogy a házigazda Katar a csoportmeccsek után búcsúzik a tornától.

Wales—Irán 0:2

Az első fordulóban az angoloktól 6:2-es vereséget szenvedett iráni válogatott nagyobb szenvedéllyel játszott a Gareth Bale vezette Wales ellen, és megérdemelten szerezte meg első győzelmét a vb-n. Az irániak a második félidő elején kétszer is eltalálták a kapufát, majd a hajrában még egyszer, góljaikat pedig a bírói ráadás perceiben szerezték: a 98. percben Csesmi távolról (ez volt az első, tizenhatoson kívülről szerzett gól a vb-n), majd Rezajan ellentámadásból volt eredményes. A 84. perctől Wales emberhátrányban játszott, Hennessy kapus ugyanis a tizenhatoson kívül elütötte Taremit, és a kiállítás sorsára jutott. Ez volt az első piros lap a világbajnokságon. A B csoport utolsó fordulójában Irán az Egyesült Államok csapatával, Wales pedig Angliával mérkőzik.


(Szalai Attila rajza)

 

Katar—Szenegál 1:3

Második vereségét szenvedte el Katar a vb-n, de ez a kudarc teljesen vállalható volt, a házigazdák ugyanis ezen a mérkőzésen teljesen más felfogásban léptek pályára, a második félidőben jobban játszottak az Afrika-bajnoknál. Fél óra elteltével egy katari játékost lökött fel a szenegáli védő a tizenhatosban, ám sem a spanyol játékvezető, sem a VAR-szoba nem jelzett. A 41. percben egy hazai védelmi hibát használt ki Dia, és közelről a jobb alsóba lőtt. A szünet után Diédhiou szöglet utáni fejessel megduplázta csapata előnyét. A kétgólos vezetés tudatában Szenegál átadta a területet Katarnak, mely egyre gyakrabban veszélyeztette Mendy hálóját. Néhány kimaradt lehetőség után a ghánai származású Muntari fejjel megszerezte Katar első gólját a világbajnokságok történetében. A szenegáliak érezték, itt még baj lehet, újra elkezdtek focizni, és Dieng visszaállította a kétgólos különbséget.

 

Hollandia—Ecuador 1:1

Amikor a hollandok Gakpo góljával a 6. percben az idei világbajnokság eddigi leggyorsabb találatát szerezték, talán ők maguk sem hitték volna, hogy több támadófutballt már nem mutatnak a mérkőzésen. Elképzelés és ötlet nélkül játszották végig a narancs mezesek a találkozót, míg Ecuador tetszetős játékkal rukkolt elő. Az első félidőben még csak lesgólig jutottak a dél-amerikaiak, a második félidő elején azonban a Noppertről kipattanó labdát Enner Valencia lőtte a hálóba, aki sorozatban a hatodik ecuadori vb-gólt szerezte, Katarban harmadszor volt eredményes. A mérkőzés végéig Plata rúgott még egy felső kapufát, több gól azonban már nem született. Az A csoport utolsó fordulójában Hollandia a már kiesett Katarral mérkőzik, az Ecuador—Szenegál-mérkőzés pedig minden bizonnyal a csoportmásodik kérdését dönti el.

 

Anglia — Egyesült Államok 0:0

Nem hozott gólt a B csoport 2. fordulójának második mérkőzése. Az angolok nem erőltették túlságosan a támadásokat, az Irán feletti győzelem után az amerikaiak ellen megelégedtek az 1 ponttal is. Statikus, lassú, színtelen foci volt a mai angol teljesítmény. Az amerikaiak hozták azt, amit tudnak, több lehetőséget alakítottak ki nagynevű ellenfelüknél (Pulisic eltalálta a kapufát), de a győzelmet ők sem tudták megszerezni. Az utolsó forduló előtt még mind a négy csapat továbbjuthat, az Egyesült Államok Iránnal küzd meg, Anglia pedig az ősi rivális Wales legyőzésével biztosíthatná be csoportelsőségét.

 

A szombati program:

Tunézia—Ausztrália (11)

Lengyelország—Szaúd-Arábia (14)

Franciaország—Dánia (17)

 Argentína—Mexikó (20)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..