home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Elszabadultak az árak, Brüsszel szerint nem kell annyit mosni
Kartali Róbert
2022.05.26.
LXXVII. évf. 21. szám
Elszabadultak az árak, Brüsszel szerint nem kell annyit mosni

Az elmúlt hónapokban egész Európán nagy drágulási hullám söpört végig, eközben Brüsszel sokszor egészen elképesztő spórolási ötletekkel állt elő. Ilyen volt például az, amikor a bizottság alelnöke azt javasolta, hogy mosás helyett inkább szellőztessük ki a ruhákat. Most Hollandiában idézett elő közfelháborodást az a javaslat, hogy a kormány előírná, gázkazánok helyett a háromszor drágább hőszivattyúkat kell megvenni, ha valaki fűteni akar — hangzott el az M1 Híradójában.

A Financial Times szerint a brit háztartások csaknem fele nagyon nehéz tél elé néz, mert nem tudják majd kifizetni a villany- és a gázszámlát. A kereskedők szerint az emberek csak azt veszik meg, amire feltétlenül szükségük van.

De nem csak az Egyesült Királyságban vált az élet rendkívül nehézzé az energiaárak drasztikus emelkedése és az infláció miatt: az EU-ban is történelmi rekordokat döntenek az áram-, gáz- és üzemanyagköltségek. Írországban 45, Luxemburgban 41, Belgiumban pedig mintegy 26 százalékkal nőtt a rezsi. Hollandiában még ennél is magasabb — 86 százalékos — volt a drágulás, de a balti államokban is elszálltak az árak. Németországban 1981-ben volt olyan magas az infláció, mint most, az olajár akkor az Irán és Irak közötti háború miatt emelkedett.

De amíg a magyar kormány rezsicsökkentéssel, illetve az élelmiszer- és az üzemanyagárstoppal próbál enyhíteni a lakosságra nehezedő terheken, addig az Európai Unió az Oroszország elleni olajembargó életbe léptetését próbálja elfogadtatni, ami tovább mélyítheti a válságot. Brüsszel spórolást, az életvitel drasztikus megváltoztatását és új, a meglévőnél drágább fűtési módszereket kényszerítene az emberekre azért, hogy mielőbb megszabaduljon az orosz energiafüggőségtől.

Minél önállóbb Európa, annál függetlenebb Oroszországtól” — mondta a múlt héten Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, miután Belgium, Németország, Hollandia és Dánia ígéretet tett egy közös, 150 gigawatt teljesítményű szélerőmű létrehozására. A beruházás több százmilliárd euróba kerülne, és az Északi-tenger első, teljesen zöld erőműve lenne. Az egyelőre nem világos, ki fedezné a beruházás csillagászati költségeit.

Közben a holland kormány máris azt javasolja, hogy a háztartások már 2026-ig térjenek át speciális hőszivattyúk alkalmazására. Ezek ugyan háromszor annyiba kerülnek, mint a hagyományos gázbojler, ráadásul a többségnek erre nincs is pénze, de a holland kormány kitart amellett, hogy határidőt kell szabni a fenntartható energiafogyasztás érdekében.

A holland politikushoz, Frans Timmermanshoz, az Európai Bizottság baloldali alelnökéhez köthető az egyik legvadabb lakossági spórolási ötlet. Szerinte ugyanis nem kell azonnal kimosni a piszkos ruhát, elég, ha az emberek inkább kiszellőztetik. Miközben egyre több helyen követelik, hogy szülessen közös uniós döntés az energia- és az élelmiszerárak visszaszorítására, az Európai Unió arra kéri polgárait, hogy az orosz energiahordozóktól való függőség csökkentése érdekében fürödjenek kevesebbet, használják ritkábban autóikat, vezessenek lassabban, az autóban ne kapcsolják be a klímát, utazzanak vonattal repülő helyett, és kapcsolják ki a légkondicionálást. És felmerült az is, hogy előírnák: legfeljebb 18 fokra lehetne fűteni az épületeket.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..