home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Elsüllyesztve: dokumentumfilm a kádári pszichiátria rendszeréről
MTVA
2022.11.08.
LXXVII. évf. 44. szám
Elsüllyesztve: dokumentumfilm a kádári pszichiátria rendszeréről

A 60-as, 70-es években működő elmeszociális intézményekben a politikailag veszélyesnek ítélt emberek megtörésére alkalmazott módszereket mutatja be az Elsüllyesztve című dokumentumfilm. Az M5 saját gyártású filmjét november 8-án 21 órától láthatják a csatornán.

A játékfilmes elemekkel tűzdelt dokumentumfilm középpontjában Szépvölgyi Aliz és Hajnóczy Péter kapcsolata áll. A filmben Szépvölgyi Aliz A humánum nevében című önéletrajzi regényén keresztül mutatják be az elmeszociális intézményekben élők sorsát. 

Aliz maga is a hírhedt szentgotthárdi intézményben raboskodott évekig. Művelt, egyedülálló nő volt, aki nem érezte jól magát a gyárban, ahol dolgozott, sem a korban, amelyben élt.  1969-ben erős nyomásra szociális otthoni elhelyezését kérelmezte, átmeneti időre. Vállalata erre a Zalaapátiban működtetett elmeszociális otthonba utalta, ahonnan nem térhetett vissza, évekig állt kezelés alatt itt, majd Szentgotthárdon. Szerencsére azonban ekkoriban dolgozott az intézetben az „embermentő” szakember, Kiss-Vámosi József doktor, neki és feleségének sikerült megmenteni Alizt.

Hajnóczy Péter 1964-ben került a Kádár-diktatúra fogdájába, mert ittas állapotban letépett egy vörös zászlót. A vele együtt raboskodó Krassó György mutatta be neki az „embermentő” orvost. A találkozás irodalomtörtneti jelentőségű, hiszen Hajnóczy így jutott el Szépvölgyi Alizhoz. A nehéz sorsú nő történetét írta meg  nagy port kavart szociográfiájában, az Elkülönítőben, amely  1975-ben jelent meg a Valóság folyóiratban. Ebben a magyarországi „elmedarálót”, a tágabb értelemben vett politikai vagy kádári pszichiátria rendszerét mutatta be.

Az M5 Elsüllyesztve című filmje bemutatja az elmeszociális intézmények működését a 60-as- 70-es években, hogy miként próbálták megtörni a politikailag veszélyesnek ítélt embereket, és hogyan kerültek a rendszer fogságába azok is, akik elvileg politikailag semlegesek voltak.

A dokumentumfilmet november 8-án 21 órától láthatják az M5 kulturális csatorna műsorán.

A fotón a Magyar Kommunista Munkáspárt egyik tagja a párt volt főtitkárát ábrázoló kitűzőt visel nyakkendőjén a Kádár János helyreállított sírjánál rendezett megemlékezésen. (A néhai pártvezető maradványait egy új fémkoporsóban helyezték el a sírban. A gránittömböt letisztították, a feliratot újraaranyozták, mivel 2007. május 2-án ismeretlenek feldúlták a néhai pártvezető síremlékét, a sírt felfeszítették és abból több csontot, valamint a koponyát elvitték. Ugyancsak eltűnt a sírból az az urna, amely Kádár János feleségének a hamvait tartalmazta.) MTI Fotó: Kollányi Péter

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..